Halkskydda trappa

Halkskydd i trappa av trä

Har man halkat en gång i trappan så börjar man fundera på om det inte går att halkskydda trappan. Det är inte ovanligt att man halkar och slår sig rejält. I denna artikel tar vi upp hur du kan halkskydda din trappa på olika sätt.

En hel del av dessa halkolyckor är incidenter som inte kan förutses och därför inte heller går att förebygga. Om du däremot ofta halkar till och slinter i trappan så är det en signal till att något inte är som det ska. Du kan visserligen inte göra trappan till en riskfri zon, men du kan göra den betydligt säkrare.

Flera olika sätt att halkskydda en trappa

Det finns flera sätt att halkskydda en trappa inomhus och göra trappstegen mindre hala och säkrare att gå på.

Ett sätt som var vanligt förr och som också ser snyggt ut, är att lägga en matta i trappan. Förutsättningen för att trappan ska bli säkrare är att man fäster mattan med en metallstång längst in på varje trappsteg. Saknar trappan sättsteg kan du inte lägga en hel matta utan får istället klä varje steg med t.ex. en heltäckningsmatta.

Halkskydda med remsor och tejp

Andra och mera effektiva halkskydd är de självhäftande remsorna av gummi eller sandat papper. Du köper halkskyddsremsorna som metervara och de är mycket enkla att sätta på plats.

Det kan däremot vara svårt att få loss remsorna igen om du skulle vilja det. Tejpen biter så effektivt i fästytan att det finns risk att underlaget följer med när du ska dra loss remsan. Om underlaget tål lacknafta eller limtvätt bör du därför använda detta när du ska ta loss remsorna.

Om du vill ersätta en sliten halkskyddsremsa behöver du inte alltid dra loss den. Slipa och rengör ytan och sätt därefter fast den nya remsan ovanpå den gamla. Halkremsorna är så effektiva halkskydd att de faktiskt kan upplevas negativa i en vanlig inomhustrappa.

Remsan av gummi stoppar upp gången vilket man måste tänka på och vänja sig vid. Annars kan faktiskt halkskyddet vara direkt anledning till att man förlorar balansen. En fördel med det transparenta “sandpapperet” är att det inte syns så mycket som det av gummi.

Däremot är sandkornen så pass stora att man lätt hakar fast om man går i strumplästen, vilket kan vara retfullt.

Halkskydda med trappnoslist

Man kan också montera en trappnoslist av metall på varje trappsteg. Listen har skrovlig yta på slitytan och är blank i fronten. Den är förborrad och är därför enkel att montera. Detta alternativ är dyrare än remsorna men ger ett elegant intryck.

Halkskydda trappa med klarlack

Om du har en trätrappa kan du måla fast ett halkskydd. Du blandar helt enkelt mycket finkornig s.k. halksand i färg eller klarlack och använder blandningen till sista strykningen. Ytan blir sträv, men ändå lätt att hålla ren.

Om du ska “halkmåla” en tidigare lackerad trappa bör du använda vattenbaserad klarlack, såvida du inte är helt säker på att den gamla lacken är en tvåkomponentlack. Målar du med tvåkomponentlack ovanpå en vattenbaserad, löses den gamla lacken upp och ytan blir bubblig och ful.

Värt att veta innan du halkskyddar trappan

Oavsett vilket halkskydd du väljer för din trappa är det viktigt att underlaget är väl rengjort. Om du ska klistra eller måla ska ytan dessutom slipas, för jämnhetens skull.

Om du ska ta bort slitna klisterremsor bör du hjälpa till försiktigt med en vass kniv eller metallskrapa. Tänk på att trappor klädda med t ex linoleum eller akrylmatta inte tål starka lösningsmedel.

Halkskydda en trappa inomhus på olika sätt – Så gör du:

Montera halkskydd med remsor

halkskydda trappa 1

1. Remsan av gummi syns tydligt och är lätt att hålla ren. Mät upp och klistra remsorna i trappstegens framkant.

halkskydda trappa steg 2

2. Den transparenta remsan syns mindre och passar bättre i t ex trätrappan. Den är dock svårare att hålla ren.

Halkskydda med trappnoslist

halkskydda trappa steg 3

1. Mät upp trappstegens längd och kapa listen med bågfil. Jämna ev till kanterna med en metallfil.

halkskydda trappa steg 4

2. Lägg listen på plats och markera för skruvhålen med en penna. Förborra därefter i trappan.

halkskydda trappa steg 5

3. Dra i skruvarna noga, så att man inte riskerar att haka fast med strumporna i skruvhuvudena.

 

Halkskydda med halksand och klarlack

halkskydda trappa steg 6

1. Rör ner 15-30 ml halksand per liter klarlack eller färg inför sista strykningen.

halkskydda trappa steg 7

2. Sätt en remsa maskeringstejp som avgränsning om du endast ska ha yttersta delen av trappan halkmålad.

halkskydda trappa steg 8

3. Du kan också halkmåla hela trappstegen. Använd klarlackpensel eller mohairoller till arbetet.

 

Andra har också läst:

Se alla artiklar om trappor »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se