Halkskydda trappa

halkskydd-trappa.jpg

Har man halkat en gång i trappan så börjar man fundera på om det inte går att halkskydda trappan. Det är inte ovanligt att man halkar och slår sig rejält. I denna artikel tar vi upp hur du kan halkskydda din trappa.

En hel del av dessa olyckor är incidenter som inte kan förutses och därför inte heller går att förebygga. Om du däremot ofta halkar till och slinter i trappan så är det en signal till att något inte är som det ska. Du kan visserligen inte göra trappan till en riskfri zon, men du kan göra den betydligt säkrare.

Det finns flera sätt att halkskydda en trappa inomhus och göra trappstegen mindre hala. Ett sätt som var vanligt förr och som också ser snyggt ut, är att lägga en matta i trappan.

Förutsättningen för att trappan ska bli säkrare är att man fäster mattan med en metallstång längst in på varje trappsteg. Saknar trappan sättsteg kan du inte lägga en hel matta utan får istället klä varje steg med t ex heltäckningsmatta.

Andra och mera effektiva halkskydd är de självhäftande remsorna av gummi eller sandat papper. Du köper remsorna som metervara och de är mycket enkla att sätta på plats.

Det kan däremot vara svårt att få loss remsorna igen om du skulle vilja det. Tejpen biter så effektivt i fästytan att det finns risk att underlaget följer med när du ska dra loss remsan. Om underlaget tål lacknafta eller limtvätt bör du därför använda detta när du ska ta loss remsorna.

Om du vill ersätta en sliten remsa behöver du inte alltid dra loss den. Slipa och rengör ytan och sätt därefter fast den nya remsan ovanpå den gamla. Halkremsorna är så effektiva kalkskydd att de faktiskt kan upplevas negativa i en vanlig inomhustrappa.

Remsan av gummi stoppar upp gången vilket man måste tänka på och vänja sig vid. Annars kan faktiskt kalkskyddet vara direkt anledning till att man förlorar balansen. En fördel med det transparenta ”sandpapperet” är att det inte syns så mycket som det av gummi.

Däremot är sandkornen så pass stora att man lätt hakar fast om man går i strumplästen, vilket kan vara retfullt.
Man kan också montera en trappnoslist av metall på varje trappsteg. Listen har skrovlig yta på slitytan och är blank i fronten. Den är förborrad och är därför enkel att montera. Detta alternativ är dyrare än remsorna men ger ett elegant intryck.

Om du har en trätrappa kan du måla fast ett kalkskydd. Du blandar helt enkelt mycket finkornig s k kalksand i färg eller klarlack och använder blandningen till sista strykningen. Ytan blir sträv, men ändå lätt att hålla ren.

Om du ska ”halkmåla” en tidigare lackerad trappa bör du använda vattenbaserad klarlack, såvida du inte är helt säker på att den gamla lacken är en tvåkomponentlack. Målar du med tvåkomponentlack ovanpå en vattenbaserad, löses den gamla lacken upp och ytan blir bubblig och ful.

Visa mer text +

 

Olika typer av halkskydd för trappor inomhus

Värt att veta

Oavsett vilket halkskydd du väljer för din trappa är det viktigt att underlaget är väl rengjort. Om du ska klistra eller måla ska ytan dessutom slipas, för jämnhetens skull.

Om du ska ta bort slitna klisterremsor bör du hjälpa till försiktigt med en vass kniv eller metallskrapa. Tänk på att trappor klädda med bl.a. linoleum inte tål starka lösningsmedel.

Montera trappnoslist

Måla med halksand

Andra har också läst:

Se alla artiklar om trappor »

scroll to top
Top