You dont have javascript enabled! Please enable it! Så skarvar du ytterpanel på en träfasad | dinbyggare.se

Så skarvar du ytterpanel på en träfasad

Skadad ytterpanel på träfasad

Behöver du byta ut och skarva rötskadat virke på träfasadens ytterpanel? Det är inte så komplicerat som man kan tro. Med dessa steg för steg beskrivningar och förklarande bilder så kan du enkelt byta ut en och annan panelbräda på träfasaden.

Det här behöver du:

Verktyg du behöver när du ska skarva ytterpanel

1. Syl. 2. Handsåg (fogsvans) 3. Hammare. 4. Kofot. 5. Tumstock. 6. Galvaniserad trådspik.

Så här gör du steg för steg

Steg 1. Undersök träpanelen med en syl

Steg 1. Undersök träpanelen med en syl.

Använd en syl och tryck in den försiktigt i träfasadens ytterpanel för att känna om träet är mjukt. Kontrollera hur långt spetsen på sylen går in i träet? Går den in 4-5 millimeter så bör du byta ut träet.

Steg 2. Ta loss skadad träpanel.

Steg 2. Lossa den skadade brädan på ytterpanelen.

Lossa försiktigt den skadade fasadbrädan på ytterpanelen. När du har lossat på brädan så ska du lägga in en träkloss bakom panelbrädan. Använd hammaren och tryck försiktigt ut träpanelen och lägg in träklossen bakom panelbrädan. Sitter panelbrädan hårt kan du använda en kofot.

Steg 3. Kapa av den skadade träpanelsbrädan.

Steg 3. Såga av den skadade träpanelsbrädan.

Den skadade brädan på ytterpanelen kapas ca 15-20 centimeter ovanför det skadade partiet. Vinkla sågen i 45° graders vinkel och såga av den skadade brädan.

Steg 4. Spika fast den nya träpanelen.

Steg 4. Spika fast den nya träpanelsbrädan.

Om det är möjligt kan du använd den skadade panelbrädan som mall när du sågar till den nya brädan. Sätt tillbaka den nya brädan på ytterpanelen och spika fast den med galvaniserad trådspik.

Relaterade projekt

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se