Insynsskydd i köket utan att tulla på ljuset

Insynsskydd för fönstren i köket är en av de mest märkbara detaljerna i köket. Ett byte av gardin, jalusi eller persienn gör stor skillnad för känslan i köket. Det beror inte minst på att de alla påverkar ljusflödet på ett eller annat sätt. Insynsskydden är också i sig estetiska detaljer, som vi i långa tider använt som prydnader i rummet.

Insynsskydd i kök

Inget insynsskydd

Många väljer att inte sätta något alls för fönstren. Det kan vara effektfullt i sig, och smart om fönstret är placerat vid arbetsbänken, även om risken också är stor att köket känns tomt helt utan insynsskydd. Den som inte vill ha något för fönstren men ändå vill ha skydd mot insyn kan låta frosta fönstren. Det går att göra med film eller med spray. Färgat glas kan också vara ett alternativ. En färgad plexiglasskiva kan också utgöra ett skydd för fönstrets nedre hälft.

Gardiner

Den allra vanligaste lösningen mot insyn i kök eller andra rum i ett hus är annars de traditionella gardinerna. Den stora fördelen med gardiner är att de är lätta att byta ut och att de kan varieras i det oändliga. Urvalet av gardiner – både vad gäller typer, stilar och tryck – är enormt.

Detsamma gäller gardinstängerna. Tunna gardiner släpper igenom mycket ljus, medan tjockare gardiner ger en mer stabil känsla och tyngd. Mönstrade och/eller färgstarka gardiner kan lyfta ett annars kanske väl stramt kök, och gardiner som är vävda i en mild färgnyans ger ett lugnt och behagligt ljus. Byt efter behag eller årstid.

Ibland finns det en orsak till att gardinkappor är så populära i köket. De hänger nämligen inte ner lika långt, vilket minskar risken för att de smutsas ner. En nackdel med gardiner är nämligen att de kan bli opraktiska. Tyget drar åt sig såväl smuts som fukt och lukt. Välj ett gardintyg som är lätt att tvätta.

Persienner

Persienner kan vara snygga i sig och ger och a möjligheter att påverka ljusinsläpp och insynsmöjligheter på egen hand. De kommer i olika färger och material och stilen kan enkelt avpassas till kökets stil. Jalusier är mycket populära i moderna kök, tack vare den rena designen och utformningen. Ju lättare det är att hålla persiennerna eller jalusierna rena, desto mer lämpliga är de för köksbruk.

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se