Köksrenovering? 6 planeringstips innan du startar

Köket är en av de viktigaste rummen i våra hem. De är inte enbart en plats för matlagning, utan också ett rum att trivas och umgås i. Det gör att det ställs stora krav på ett kök, som både ska vara funktionellt och ombonat.

Planerat kök efter köksrenovering

En renovering av ett kök kan i princip kosta hur mycket och hur lite som helst. En budgetvariant är att byta luckor och måla om, samt lägga in ett nytt golv.

En helrenovering innebär att allt från tak till golv byts ut, inklusive stommar i inredningen. Vare sig du tänker budget eller stort, finns det en hel del att tänka igenom innan renoveringen startar.

Klok investering

En köksrenovering är en klok investering. Värdet på huset höjs i takt med att köket förbättras.

Oavsett om enbart luckorna byts ut eller målas om, eller hela köksinredningen byts ut, kommer hela huset att kännas fräschare och roligare.

Nytt kakel, nytt golv och ett ommålat tak kan också göra sitt till för att fräscha upp en äldre inredning.

Trend eller traditionellt

Varje hus har sin själ och charm. Det är något som måste ta i beaktande när en ny köksinredning väljs.

Ett sekelskifteshus får ett lyft med en tidstrogen design och den moderna lägenheten klarar experimentella och kontemporära designer. Fundera igenom alternativen noga.

Kanske blir ett trendigt kök omodernt snabbt, och med de många alternativ som finns går det alltid att hitta det perfekta köket för just ditt hem.

Planering inför en köksrenovering

Den kanske viktigaste biten vid en köksrenovering är planeringen. Fungerar den nuvarande planeringen bra, eller behövs något ändras?

Logistiken är viktig. Det är jobbigt om arbetsvägarna korsas hela tiden. Det ger problem om flera är i köket samtidigt. Tänk igenom arbetsgången i köket från kyl till urplockning av disken igen.

Hur använder just du ditt kök? Öppna lösningar med köksöar ger möjligheter att variera köket och få ett levande och väl fungerande kök som släpper in ljus.

Städsmart

Tänk också på att köket ska vara lättstädat. Stora rena ytor där allt får plats, överskåp som går hela vägen upp i taket och tåliga bänkytor är några av de detaljer som gör ett kök lättstädat.

Socklar ska sitta fast ordentligt, men ändå kunna tas bort vid behov.

Utdragbara lådor är ergonomiskt riktiga och underlättar när du vill nå saker som står längst in.

En bra köksbelysning ger trivsel och arbetsro. Glöm inte heller att en matplats ska få plats i köksrummet.

Köpa kök

Köksinredningar säljs framför allt av specialiserade företag. De erbjuder paketlösningar med ritningar därtill.

Kvalitetskök är ofta dyra investeringar. Å andra sidan håller de bättre, då de är tillverkade med omsorg. Materialet är mer slitstarkt, vilket gör att vare sig färg eller kanter blir skavda så snabbt.

Ofta går det att köpa till vitvaror som passar i systemet. Kostnaden för köket är dock inte enbart den som anges för inredningen. Vitvaror, belysning, diskho och diskbänkar, golv, kakel och väggmålningen räknas inte in.

Lista allt som inte ingår i paketet och lägg en budget för taket för totalkostnaden. Räkna alltid med att något kommer till.

Göra själv eller låta göras?

Noggrannhet och tålamod är två aspekter som krävs för den som vill renovera sitt kök på egen hand.

Det kan vara värt att anlita en professionell hantverkare för jobbet, då de kan systemen och arbetar snabbare.

Elektriker och rörmokare behöver alltid anlitas så att installationerna av vitvaror och belysning blir korrekta.

Tänk på att ROT-avdraget gäller för köksrenoveringar.

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se