Arkitekthjälp – värt pengarna

Arkitekt

Den som ska bygga om eller bygga till sitt hus rejält behöver sakkunnig hjälp. Inte bara för att få en bra planlösning och ett funktionellt och vackert hus. En lyhörd och kunnig arkitekt kan ge den hjälpen.

– Det gäller att först få kunskap om själva byggprocessen, säger arkitekt SAR/MSA Anna Karin Ljungh i boken Hantverkarguiden (Byggtjänst förlag).

– Många frågar först bara lite diffust efter “ritningar till ett bygglov” och då får man försöka förklara hur vi arkitekter jobbar, på djupet. Vi kan visa att det lönar sig att lägga pengar på detaljerade förberedelser.

Bygglovet är bara inledningen av projektet, visar idén och är ett juridiskt dokument som ger beställaren rätt att bygga. Själva bygghandlingarna, som skall ge hantverkarna beskrivning av hur allt skall göras, är mycket mer omfattande.

• Först förklarar arkitekten byggprocessen. Tar reda på familjens och husets förutsättningar.

• Nu blir det fyra-fem skisser med ändringar, allt eftersom beställaren börjar förstå vad man behöver. Skisserna leder till detaljerade bygglovsritningar.

• En noggrann rumsbeskrivning är en oumbärlig hjälp för hantverkarna. Givetvis även grunden för beställaren som får veta vad som ingår och vad som ska göras.

• Nu görs en kalkyl innan man sätter igång med att projektera – d v s rita alla bygghandlingar – och sedan handla upp. Ett sätt att få fram hela omfattningen av projektet och dess kostnader

• En kontrollplan görs när man sätter igång bygget. Då har arkitekten ritat en mängd bygghandlingar. Byggherren (i detta fall familjen) behöver en kvalitetsansvarig. Det är inte alltid arkitekten som har det uppdraget, det finns konsulter (t ex om byggnadsingenjörer). En projektbeskrivning ger fakta om huset och vad som ska åstadkommas, man går igenom den entreprenad som ska upphandlas och vilka kontroller som krävs enligt lagen.

På det här sättet får man alltså in allt så man vet vad som gäller. Från allrummets massiva furugolv, barnrummets garderober och badrummets rostfria golvbrunn till bastuns “aqua-panel”, vardagsrummets ektiljor och klädkammarens kappstänger.

• En gedigen byggkalkyl är väsentlig. Kunden får klart för sig att saker och ting faktiskt kostar en del, inklusive arkitekt och konstruktör. Men kan väga detta mot att få en bostad precis som man vill ha den och som sannolikt även ökar rejält i värde.

Så här kan en byggkalkyl se ut. Exemplet gäller en treplans-villa på 92 kvm med vind som ska isoleras och inredas, belägen i Stockholmsregionen:
Visst blir det mycket pengar! Men detta är ändå sanningen. Utan blå dunster när allt räknas in.

• Nu kan man detaljprojektera och ta in offerter från olika byggföretag. När man gör det ska man inte visa upp kalkylen utan nöja sig med det övriga underlaget. På så sätt får ju alla anbudsgivare samma förutsättningar. Offerterna kan mycket väl variera med 30-40 procent, men hela tiden stämmas av mot den “grundkalkyl” man har från arkitektens expertis.

Hantverkare i kök

Slutråden:

• Ge arkitekten ordentligt underlag. Tidningsklipp på önskehem, fotografier på grejer ni sett, materialprov, egna små skisser…

• Var inte småsnål när du ändå vill förbättra ditt hem. Men ta det hela i etapper så du hinner fatta allt.

• Välj en arkitekt som är van vid privatpersoner, fråga mycket och lita på expertens råd. Lyssna inte för mycket på vad alla hjälpsamma människor säger – det finns alltför många som anser att de är byggexperter…

• Läs gärna på historien om ditt hus, tro inte att ni har en färdig lösning från början. Känn efter – med hjärtat – om skisserna ni får stämmer för just era behov.

• Skippa tillbyggnader som är större än själva ursprungshuset! Behöver ni ta i så häftigt är det nog något som är fel med hela boendet.

• Även en ombyggnad för miljonen eller mer kan vara en god investering för framtiden. Du får ju både ett hem du drömt om och kan se bostadens värde stiga. Glöm bara inte att gå igenom hela din ekonomi noga.

Bra webbadresser:

www.arkitekt.se – Sveriges arkitekter med länken sök arkitekt som även nås via direktlänken www.arkitekt.nu.

www.sbr.se – SBR, Byggnadsingenjörernas hemsida med adresser till konsulter vid om- och tillbyggnad, entreprenadbesiktning och kvalitetsansvarig.

www.byggtjanst.se – Svensk Byggtjänst som bl.a. har arkitektrådgivning.

Relaterade artiklar

Se alla bostadsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se