Spartrappa för det lilla utrymmet

spartrappa.jpg

En trappa tar lätt stor plats i en bostad. Ibland tar en vanligt trappa inomhus alltför stor plats, för att det ska vara behändigt. Det gäller inte minst trappor som ska gå till loft eller vindar.

Då kan det vara på plats att leta efter en trappa som tar så liten plats som möjligt, men som ändå uppfyller funktionen. Om den dessutom är snygg och stilmässigt passar med resten av inredningen, kan trappan bli en skönhetsdetalj i sig.

Specialformer på spartrappor

Konstruktion på spartrappa
Olika företag har sina egna lösningar på hur en spartrappa kan se ut. De kan vara frihängande, takhängda, tillverkas som en något brantare balktrappa eller ha en stomme av stål.

Formerna är ofta mycket moderna och trendiga, vilket gör att dessa trappmodeller oftast passar bäst i mer moderna hem. Vissa tillverkare har dock specialiserat sig på mer traditionella spratrappsalternativ, för hem av äldre modell.

Problem med spartrappa

Steg på spartrappa
Ett av de stora problemen med spartrappor är att de blir brantare än vanliga trappor. Det beror på att den inte ska ta så mycket plats. Ibland har de till och med mer formen av en stege, än en riktig trappa.

Det gör att alla inte kan använda trappan, och att det är svårt att få med sig bagage, väskor och påsar när trappan används. Därför är det viktigt att tänka igenom syftet noga innan en spartrappa väljs.

Säkerheten

En annan nackdel är säkerheten. De smala stegen, och den ofta mycket luftiga designen, där räcken enbart finns på ena sidan gör att även personer som är smidiga och starka riskerar att få problem i trappan. Se alltid till att trappan är så säker som möjligt inför inköp.

Välja spartrappa eller spiraltrappa

För loft och vindar kan spartrapporna vara ett stabilt och bra alternativ. Det gäller även sovloft och liknande i mindre hus. Till och från våningsplan och rum som används ofta är ett alternativ som inte heller tar mycket plats de så populära spiraltrapporna.

Dessa har ofta en något säkrare design och stabilare konstruktion. Om det är möjligt att välja en spiraltrappa rekommenderas detta, även om det ofta är ett dyrare system.

Relaterade artiklar:

Se alla artiklar om trappor »

scroll to top
Top