Så hittar du drömgården

dromgarden.jpg

Gods och f d bondgårdar lockar allt fler som söker ny livskvalitet. Herrgårdar och slott är ibland också till salu på öppna fastighetsmarknaden. Det finns rätt gott om fyndgårdar till salu landet runt. Vettiga investeringar även för allmogen. Många vill ”göra en Persson”. Alltså, som statsministern och hans Anitra, skapa sina drömmars nya liv med åkrar, skogar, natur och djur.

Statsminister-paret köpte bondgården Torp, skönt belägen vid Båvens strand i Sörmland. 192 hektar åkermark och skog. Pris 12,5 miljoner. De flesta gårdarna köps av folk med hästintressen. Och från år 2005 finns chans till så kallat gårdsstöd. Det handlar om EU:s reformerade jordbrukspolitik. Syftet är att konsumenternas efterfrågan – inte bidragen – ska styra produktionen. En rad villkor måste uppfyllas för fullständigt gårdsstöd. Information finns på Jordbruksverkets hemsida, www.sjv.se

Vi talar med ett par som för åtta miljoner köpt en fin gård utanför Enköping

–Framför allt handlar det om bättre livskvalitet, säger de stolta nyblivna ägarna till en ståtlig mangårdsbyggnad, ladugård, stallar, gamla 1700-talsflyglar och 66 hektar bördig mark. Hon är diplomerad dressyrtränare. Han en typisk entreprenör och egenföretagare med långvarigt intresse för hästar och hästsport.

Gården ligger andlöst vackert med böljande ägor och lummiga dungar, där byggnaderna varligt smyger in. Vackert boningshus på 255 kvadratmeter, faluröda stugor och fina flyglar. Bara fem minuter från Enköpings centrum och helt nära avfarten från E18.

–Läget så här strategiskt, nära Stockholm och med hela Mälardalsregionen inpå, var helt avgörande för affärsidén, säger ägarna. Vi kollade massor av gårdar, säkert uppåt 75 stycken.

Vi tar banklån, bygger ridhus och rustar upp ladugården med ett 30-tal fina hästboxar. Kanske vi kan ha övernattning och cateringmat så småningom. Allt detta ingick i detta ganska typiska gårdsköp:

• Mangården med flyglar och 18 000 kvm tomt hade utgångspriset 2,9 miljoner.

• Jordbruksfastigheten med 59 hektar åkermark och 6,9 ha skog bjöds ut för 3,9 miljoner. Där ingick ännu ett bostadshus, ekonomibyggnader med gamla stallar och en anlagd bana för häst-träning.
–Budgivningen stack i väg till åtta miljoner, alltså 1,2 miljoner i påslag, innan gården var vår…

Om du själv vill jaga gårdar kan du kolla under just annonsrubriken ”Gods och gårdar” på annonssidorna eller klicka in dig på de gårdar som saluförs under särskild vinjett på mäklarsajterna, exempelvis www.hemnet.se eller www.bovision.se.

Flera specialtidskrifter för den här sortens boende har också gårdar till salu, men verkar mest rikta in sig på ett gammaldags överklassboende i lyx och överflöd.

Tips för Gårds-köpare

1. Granska och fråga mycket om arealen och exakt hur den används. Arrendeinkomst? Andra intäkter?

2. Åk runt på många visningar innan du bestämmer dig. Ger god uppfattning om vad som är generellt och vad som är speciellt.

3. Tänk igenom vad du ska ha gården till. Som bostad och hästgård – men med fortsatt stadspendling till jobbet? Kanske starta någon affärsverksamhet, det vill allt fler.

4. Åk runt i trakten, tala med folk, se efter hur det ser ut i grannskapet. Kolla service, skolor, affärer m m.

5. Viktigt: finns någon bra hantverkare som kan hjälpa till med kommande renoveringar.

6. Ta kontakt med banken tidigt så du vet hur mycket du kan låna – och beräkna hela ekonomin. Det kanske rentav är bättre att köpa en näringsfastighet för fem miljoner än öbaraö ett boningshus med begränsad areal för tre miljoner eftersom du inte betalar fastighetsskatt för näringsdelen.

7. Ta kontakt med någon som kan alla regler för jordbruksfastigheter. Exempelvis LRF konsult som finns över hela landet (nätet: www.lrf.se)

Lennart Arnstad
Bostadsjournalist

Köpa hus, villa

Relaterade artiklar

Se alla bostadsartiklar »

scroll to top