ROT-avdrag åter nya krav

rotarbete.jpg

Hösten 2003, höjdes åter röster för att få tillbaka det så kallade ROT-avdraget. Alltså möjlighet
att få rimligt skatteavdrag för reparation, ombyggnad och tillbyggnad. Företrädare för byggorganisationer, både arbetsgivarnas och de fackligas, vill ha ROT-avdrag. Ni kommer kanske ihåg avdraget som utnyttjades duktigt fram till för något år sedan:

• Avdraget var 30 procent av godkända hantverkares (med F-skatt) arbetskostnader. Dock inget för material eller eget arbete. Maximalt 14 000 kr för villor och fritidshus. För bostadsrätt 7 000 kr.

• Familjer med både villa och fritidshus fick dra av för bägge husen, alltså upp till 28 000 kr. För kombinationen bostadsrätt/fritidshus max 21 000. För borätt i villa- eller radhusform godkändes helt ”villaavdrag”.

• Man måste självklart redovisa kvitton på alla arbeten, uppdelade på arbets- och materialkostnad.

• Avdragen, som slog igenom i den vanliga inkomstdeklarationen, gällde för alla möjliga nyttigheter. Från dränering av villan till el, vatten, avlopp, jord- och bergvärme, nytt kök, badrum, tapetsering, målning – rubbet.

Inga jättebelopp. Ändå, enligt alla dagens påskyndare, ”hederliga morötter” som på ett vettigt sätt gagnar miljö, byggnadsvård, energisparande ekonomi och arbetsmarknad. Det sistnämnda är väsentligt. Fler riktiga jobb. Sanerat skumrask. Avdraget knäpper bort skattefifflande svartjobbare som utan garantier eller försäkringar ofta förstör mer än de förbättrar. ROT-avdrag är effektivare än exempelvis sina efterföljare: de så kallade ”brasbidragen”. Statliga miljarder som mest eldades för kråkorna.

Enligt Arne Lögdberg, nu chef för en värmepump -organisation, men som tidigare jobbat i bostadsdepartementet och var med när 80-talets bidrag för värmepumpar infördes, finns i dag nya alternativ för de hundratusentals småhus som ännu har direktverkande el. Konvektorer, rörsystem med fläktar som gör att el-elementen inte måste bytas ut, vilket är en dyr historia.

Med återinförda ROT-bidrag skulle det bli ett lockande alternativ.

Kan regeringen avveckla Barsebäck kan man, anser ROT-älskarna, mycket väl ställa upp med viss skattelättnad för dem som åtgärdar sina energislukande hem. Faktiskt bättre än det lovvärda stöd till solvärme som utgår med max 7 500 kronor för villaägare.

Lennart Arnstad
BostadsjournalistRelaterade artiklar

Se alla bostadsartiklar »</2>

scroll to top
Top