Mät din bostad noga – Annars kan det stå dig dyrt

mater-bostad-med-laser.jpg

Högsta domstolen har gett en hyresvärd rätt att ta betalt för felaktig yta. Men i många andra fall har hyresgäster, bostadsrättshavare och villaägare fått pengar tillbaka. Maria och Magnus Edlund i Västerås betalade, enligt ett reportage i Aftonbladet, i åtta år full hyra för en trea som var åtta kvadratmeter mindre än vad som uppgetts. Trean var bara 77 kvadratmeter, inte 85. De drev sitt fall ända till HD. Men förlorade.

Just bostädernas storlek används alltid vid hyressättning och avgör mycket för villa- och borättspriserna. Högsta domstolens fem justitieråd var oeniga. Två av dem tyckte att den verkliga ytan ska gälla: hyran per kvadratmeter har ju klart angivits och varit en förutsättning för att Edlunds accepterade lägenheten.

– Vi blev blåsta på åtta kvadratmeter och det tyckte tingsrätten också, säger Maria Edlund i Aftonbladet. Vi tilldömdes 27 000 kronor i återbetalning. Men hovrätten ansåg att storleken inte har någon betydelse och får nu stöd av den splittrade Högsta domstolen. I maj 1991 flyttade Maria och Magnus Edlund in i trean. Lagom till första barnet kom. När en kompis fick en ny lägenhet på 90 kvadrat insåg de att deras bostad inte alls kunde vara 85 kvadratmeter. Den kändes så liten. Hyran höjdes 1998 till 5 300 kr/mån vilket godkändes av hyresnämnden. Edlunds överklagade och påpekade den långa tiden med fel yta. Västerås tingsrätt tyckte de hade rätt.

– Lägenhetsytan är en laglig utfästelse, säger Hans-Göran Lång, hyresgästföreningens ombud. Avvikelsen är så stor att den ska berättiga till ersättning. Jag tycker att regeringen bör ingripa så att lagarna ändras.

Men enligt HD-domen handlar det inte om storleken utan om ett skäligt bruksvärde:

”Lägenhetens mindre yta än vad som uppgivits kan inte i ett fall som det förevarande anses vara en sådan omständighet som berättigar till hyresnedsättning”.

Så viktigt är det att du mäter rätt:

• Tiotusentals svenska bostäder är felmätta. Mätexperterna vid hyresgästföreningen får ofta rycka ut. Hälften av anmälarna har mindre bostadsyta än vad som står i kontraktet.

• Värst i Stockholm var en lägenhet som var 15 kvadratmeter för liten. Det blir 950 kronor i sänkt månadshyra om den förhandlade hyran ligger vid 760 kr/kvm/år.

• Fel yta kan betyda allt från ett par hundralappar mindre i månadshyra till flera hundra tusen kronor för den som köper en bostadsrätt. En villaköpare fick 40 000 kronor tillbaka när huset var mindre än vad som utlovats. Säljaren betalade frivilligt. En bostadsrätt i Stockholms innerstad var bara 145 kvm i stället för 160. Utannonserat pris låg då 450 000 kronor för högt (även om annat
än ytan påverkar).

• Ett hus i ett allmännyttigt företag kontrollmättes. 3 500 kronor åter för en trea som visade sig vara 61 i stället för 63 kvm. Totalt fick 113 hyresgäster flera tusen tillbaka, retroaktivt.

• Fakta om hur du mäter får du via en folder om svensk mätstandard, nätadress www.sis.se

Lennart Arnstad
Bostadsjournalist

Relaterade artiklar

Se alla bostadsartiklar »

scroll to top