Måla om ett trädgårdsplank

malar-tradgardsplank-1.jpg

Att måla plank är ett underhållsarbete som har stor betydelse för hur länge planket ska stå emot väder och vind. Om du sköter ditt plank väl kan du förlänga dess livslängd från 10-15 år till mer än det dubbla.

Om du ska måla om ett tidigare målat plank bör du som regel börja med att tvätta virket med sodalösning och tvättsvamp. Sedan använder du enklast vattenslangen med ett stril munstycke och sköljer av den rentvättade ytan noga. Du kan naturligtvis även använda den idag allt mer populära högtryckssprutan, vilket går både snabbare och lättare.

Ska du måla i samband med att du bygger planket, bör den första strykningen – grundmålningen – ske efter att du sågat till virket, men innan du monterar. Då får alla kap – och anliggningsytor det skyddande färgskikt som väsentligt fördröjer rötangrepp i träet.

Underhåller du sedan planket regelbundet med skrapa och färg håller virket betydligt längre. Och eftersom virke numera är mycket dyrt är det alltså en god affär att sköta om plankhägnaden och allt annat utvändigt trä också för den delen – noga och med jämna mellanrum.

När du skrapar ska all löst sittande färg bort. Är träet ohyvlat uppträder sällan några luftbubblor i färgen, men eftersom eventuella blåsor kan föra med sig att det nya färglagret släpper från underlaget, bör du få bort även dessa.

Är det stor yta som ska skrapas är det viktigt att du skaffar en skrapa med greppvänligt handtag annars blir den här delen av arbetet slitsamt.

Skrapa loss all löst sittande färg, men ägna däremot inte tid åt att få bort den färg som inte vill släppa från träet. Den färgen utgör nämligen ett bra målningsunderlag. Det sista ledet i förarbetet är att stålborsta hela planket för att få loss de partiklar som inte skrapan lyckats få bort.

När du målar om ett tidigare målat plank ska du i första hand välja en färg av samma sort som använts förut. Vill du byta färgtyp ska du rådfråga din färghandlare eftersom vissa färgtyper inte lämpar sig att använda ovanpå andra. All målning bör ske i torrväderlek.

Om träet utsatts för mycket regn och fukt tiden innan målningen, kan det vara ide att låna en fuktkvotsmätare i färghandeln och kontrollera träet. Om fuktkvoten är över 15% är det helt olämpligt att måla.

Det här behöver du när du ska måla plank:

Verktyg:
Hink (1) Tvättsvamp (2) Vattenslang med strilmunstycke (3) Färgskrapa (4) Stålborste (5) Borste (6) Hammare (7) Ytanstrykare, 2 storlekar (8) Rund, tunn anstrykare (9) Högtrycksspruta, ev Stege, ev Förlängningsskaft.

Material:
Soda eller målartvätt, Rostskyddsfärg, Varmförzinkad spik, Penseltvätt el dyl, Grundfärg, Täckfärg.

Rengör målningsytan med målartvätt och tvättsvamp
1.Rengör målningsytan noga med målartvätt och tvättsvamp. Skölj därefter noga med en vattenslang med stril.

Skrapar bort löst sittande färg
2.Skrapa bort löst sittande färg. Färg-kanten vid skrapade områden ska sitta helt fast. Skrapa gärna när träet är vått.

Stålborstar hela planket
3.Stålborsta hela planket noga. Borsta i vinklar, vid skarvar och på alla kapytor. Borsta därefter med mjuk borste.

Slå i spikar som krupit ut och måla spikhuvudena med rostskyddsfärg
4.I samband med skrapningen ska du slå i alla spikar som krupit ut. Måla ev spikhuvudena med rostskyddsfärg.

Målar trädgårdsplanket
5.Grundmåla och täckmåla 1-2 ggr. Stryk längs med, tvärs över och sist längs ådringen igen. Glöm ej kapytorna.

Relaterade artiklar

Se alla målarartiklar »

scroll to top