Köpa skärgårdshus

skargardshus.jpg

Till sommaren suger sjön mer än någonsin längs de svenska kusterna. Trots sina höga taxeringsvärden är skärgårdsfastigheter väldigt säkra investeringar – förutom att de är vår mesta svenska sommardröm.

–Det finns inte någon motsvarighet till skärgårdar och kuster när det gäller stigande priser och en aldrig sinande efterfrågan, säger Berndt Ringdahl, chef för Värderingsdata som fortlöpande tar fram prisstatistik för villor, fritidshus och bostadsrätter. (www.varderingsdata.se) Mäklarnas största problem är att få in tillräckligt med säljobjekt. För rätt ställe i rätt läge verkar priset inte spela någon roll.

–Låga räntor och goda lånemöjligheterna påverkar givetvis priserna även för sjöställen, säger mäklaren Kjell Johansson, specialist på Stockholms skärgård. Bankerna är frikostiga mot sådana här säkra kort. Sjöställen för 2-3 miljoner fyller taxibåtarna vid visningarna. Även vi garvade mäklare förvånas över trycket.

I Stockholms skärgård är det inte lika viktigt som längs övriga kuster med fastlandets bilvägar. Det går utmärkt att ta sig ut med bilfärjor, skärgårdsbåtar, båttaxi eller egna farkoster. Bara spekulanterna hittar det familjen drömt om är man beredda att betala. Summeras kustmäklarnas erfarenheter handlar det mest om bilväg ända fram, om egen brygga, gärna med segelbåtsdjup, soligt söder- eller västerläge, garanterad sjöutsikt, strand med badmöjlighet och hyfsad standard med el, vatten och avlopp.

– Köparna kan delas in i två rätt tydliga grupper, säger Kjell Johansson. De som vill ha allt färdigt, bara att flytta in i sitt skärgårdshus och njuta, och de som väljer enbart tomt eller ett skruttigt ställe att riva för att sedan bygga ut de kanske 120 kvadrat som tillåts. Då slipper man fastighetsskatt i fem år och får halverad skatt i ytterligare fem. En stor privatekonomisk fördel i dessa starkt upptaxerade lägen, där man då via nybygge sparar tiotusentals kronor.

Allt fler vill också bli bofasta i skärgårdarna. Underlättas av att samhället i framtiden prioriterar bra transporter och att hålla livsmedelsaffärer öppna. Tusentals människor har sedan 70-talet flyttat ut, enbart i Stockholms skärgård. Bästa sätten att hitta skärgårdshus är att gå in på mäklarsajterna – exempelvis www.hemnet.se och www.bovision.se – och klicka vidare till fritidshusen i de kommuner som ligger längs kusterna (ett enkelt sätt är att först titta på en Sverige-karta och då också kolla bilvägarna till de olika orterna).

Bestäm prisläget du kan tänka dig – då får du upp precis de skärgårdshus du vill ha. Om man söker sig bort från de prismässigt glödheta kusterna – Stockholms och Bohusläns skärgårdar, delar av Skånekusten – sjunker priserna radikalt. Och om man nöjer sig med att köpa stuga en bit inåt land blir det också billigt – men ändå med mycket bra sjökontakt.

Ett bra tips nu när kusten är klar!

Skärgårdsmäklarens fem goda ö-råd

1. Stäm av själv – vill du komma till ditt skärgårdshus med båt eller bil. Klarar du omaket med båtar att passa?

2. Granska den aktuella skärgårdsregionen, passar den dig och familjen?

3. Finns vatten och avlopp – vilken komfort vill du ha? Kolla med kommunen om vad som krävs och planeras.

4. Gå in på öarnas/kommunernas hemsidor på internet, det finns överraskande många skärgårdsvinklar med kul och nyttig information.

5. Kolla service, affärer, kommunikationer, grannar.

Lennart Arnstad
Bostadsjournalist

Källa: Kjell Johansson Fastighetsbyrå

Relaterade artiklar

Se alla bostadsartiklar »</2>

scroll to top