Materialfrossa bland badrumsporslinet

Handfat av porslin

Badrumsporslinet består vanligtvis av ett eller två handfat, badkar och toalett. En nygammal vän är också bidén. Även om namnet badrumsporslin beskriver ett material, är inte allt badrumsporslin tillverkat i porslin, även om det låter så.

Idag finns en mängd spännande material att välja på för den som vill få ett vackert badrum.

1. Porslin/lergods

Det klassiska badrumsporslinet är som namnet också antyder tillverkat i porslin, en sorts lergods. Det är också det material som är allra vanligast i de svenska badrummen.

Vad gäller pris, är porslinet ofta mycket konkurrenskraftigt. Porslinet erbjuder också många design- och färgmöjligheter. Glasyrna kan vara matta eller blanka och båda erbjuder en lättstädad miljö.

Enda problemet med porslin är att det lätt spricker om du tappar något på det. Det är kanske inte det mest innovativa materialet på marknaden heller. Vill du ha något som sticker ut, finns det många andra material att välja på.

Tvättställ av glas

2. Glas

Badrumsporslin i glas ger ett skirt och läckert intryck. Glaset kan vara genomskinligt eller färgat på olika sätt, frostat eller klart och inte minst erbjuda olika typer av strukturer.

Ofta är handfat och badkar tillverkade i härdat säkerhetsglas. Laminerade säkerhetsglas är också ett vanligt alternativ.

Glas är verkligen ämnat för vatten, och har en mycket vattenavvisande yta. Det gör också glaset lätt att hålla rent.

Tvättställ av komposit på tvättställsskåp

3. Komposit

Komposit kommer i många sorter och ger stora möjligheter. Blandningarna av mineraler och bindemedel kan variera i det oändlig, för att ta fram precis ett sådant utseende som eftersträvas.

De helgjutna komposithandfaten tillika badkaren ger en mycket modern, samtidigt tidlös känsla. Här behövs inga skarvar mellan bänkar och handfat, till exempel, och badkaren kan få 90° vinklar utan minsta lilla skarv. Dessutom är komposit mycket, mycket hållbart.

4. Gjutjärn

De klassiska badkaren i gjutjärn är tunga men i princip odödliga. Materialet är tungt, vilket gör att ett badkar behöver vara väl underbyggt för att inte riskera skada golvet.

5. Trä

Trä ger en behaglig och naturlig känsla. Idag kan vi få både handfatet och badkaret tillverkat i trä. Ofta är de tillverkade i någon form av ädelträ, men det finns också handfat och badkar i plywood.

En av de stora fördelarna med trä är att många träslag har en inbyggd antibakteriell egenskap, men träet måste behandlas ordentligt för att klara av de stora vattenpåfrestningar som krävs.

6. Rostfritt stål

Det rostfria stålet kanske till en början får oss att tänka på industri, sjukhus och andra mindre gemytliga hygieninrättningar. Men med dagens innovativa design finns det en mängd stilfullt badrumsporslin även i detta oömma material, även om industrikänslan finns kvar.

Det behöver ju inte vara en nackdel. Tåligt och robust är det, liksom hygieniskt. Däremot syns både fläckar och kalkavlagringar tydligt.

Bänkskiva av betong i badrum

7. Betong

Betong är ett tungt, men också effektfullt, material att använda i badrummet. Ofta är det handfaten som är tillverkade i betong. De kan anta vilken form som helst, tack vare gjutningen.

Det innebär att de också kan smälta ihop med en bänkskiva. Betong är ett billigt material, och mycket hållbart. Tänk på att ytan behöver vara mycket slät för att smuts inte ska fastna i betongen. Rätt tillverkat är det lätt att hålla rent.

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se