You dont have javascript enabled! Please enable it! Betongplatta på mark - Enkel och prisvärd husgrund | dinbyggare.se

Betongplatta på mark – Enkel och prisvärd husgrund

Gjuter betongplatta på mark

Gjutningsarbete i en betongplatta på mark.

Torpar- och krypgrundernas tid verkar vara förbi. Allt fler nya hus byggs på betongplattor. Det är en enkel form av husgrund som också ofta är mycket prisvärd. Det gäller förstås om betongplattan är korrekt utförd.

Betongplatta på mark, oförtjänt rykte

För många människor betyder betongplattor under hus något negativt. Det beror till stora delar på att de betongplattor som först kom ut på marknaden, under 1970- och 1980-talet helt enkelt utfördes helt felaktigt.

Problemet med de första betongplattorna var att isoleringen för husets grund sattes på själva betongen, istället för under den. Den som har en grund från den tiden, gör rätt i att kolla upp den med hjälp av en sakkunnig.

Idag vet vi bättre, och gör således tvärtom. Det har minskat problemen med betongplattor under hus rejält.

Isolering

Isolering under ett golv handlar om komfort. Alla vill vi ha sköna varma golv att gå på. En ren cementplatta känns kall. Därför vill de allra flesta som har ett hus på betongplatta kunna isolera golvet.

Till en början lades isoleringen direkt på betongplattan. Det var ingen bra idé. Fukten trängde upp i isoleringen och orsakade fuktskador. Därför läggs numera isoleringen under betongen.

Isoleringen består av cellplast eller mineralull. Då stannar fukten kvar under plattan istället för tränger upp i huset. Dessutom kan betongen andas då golvet ligger direkt på plattan.

Golv på betongplatta

Det bästa golvet som kan läggas på en betongplatta är klinkers. Det andas bra och ser till att betongen kan fukta ur, då den vandrar uppåt. Den fukt som stiger upp genom golvet ventileras ut genom husets normala ventilation.

För andra typer av golv rekommenderas en fuktspärr mellan betongplattan och golvet. Den ska bestå av en plastfolie. Då blir det stopp på andningen vilket gör att denna metod inte är riktigt lika bra. Den fukt som finns i betongen letar sig gärna ut på andra sätt.

Det bästa är att lägga en platonmatta. Det är en typ av matta med distanser. Distanserna ger en luftspalt så att betongen ändå kan andas.

Byggfukt

När betong läggs ska den brinna (härda) ordentligt. Det tar upp till två år innan en betongplatta är riktigt torr, även om den största andelen fukt försvinner i början då betongen stelnar, eller “brinner”, som fackmännen säger.

Det är dock ingen som väntar så länge med att bygga ett hus ovanpå plattan. Det är därför mycket viktigt med en platonmatta eller att välja ett klinkergolv på en betongplatta, särskilt vid nybyggda hus.

Ibland stannar också fukten kvar. Det är en av de vanligaste orsaken till problem med en betongplatta.

Sylen, reglar och trä som ligger i anslutning till plattan möglar då. Det ger dålig lukt i huset och fuktfläckar och missfärgningar i mattor kan uppstå.

Dräneringen

Fukt från omgivande mark tränger gärna in i en betongplatta. Det är därför mycket viktigt att huset är väl dränerat.

Anlita alltid en fackman för att dränera om huset om betongplattan inte fyller de krav som kan ställas på den, eller om du märker att du har problem med fukt i huset. Det lönar sig i längden.

Tänk också särskilt på hur nya golv läggs i ett hus byggt på en betongplatta.

Relaterade artiklar

Se alla husgrund & markartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se