Badrum – Våtrum får skärptare krav på tätning

nya-branschregler-vatrum.jpg

Badrum och våtrum får nya branschregler

Branschorganisationen Byggkeramikrådet har under juli månad 2015 reviderat sina branschregler för byggnation av våtrum. Anledningen är att kostnaden för vattenskador i badrum och våtrum fortfarande kostar husägare och försäkringsbolag miljarder kronor årligen.

Organisationen verkar aktivt för att minska denna kostnad, och ett av de medel som används är uppdaterade branschregler. Reglerna är en vidareutveckling av de regler Boverket ställer på byggnationer av badrum och gäller för renovering av hela badrum där keramiska plattor används.

Bland nyheterna märks skärpta krav på tätning runt duschar, badkar och för golven, de ytor som av rådet från och med nu kallas för våtzon 1. Där rekommenderar Byggkeramikrådet nu ett tätskikt med sammanhängande folie och absolut inte tätskikt med kartongklädda gipsskivor. De drar till sig fukt som kan vara ohälsosam både för hus och för fackman som ska renovera i ett senare skede då det lätt möglar.

Byggkeramikrådets regler är norm för de 2 600 företag som är anslutna till organisationen och används som utgångspunkt för vad som räknas som ett fackmannamässigt utfört arbete vid renovering av badrum. Reglerna kan hämtas hem i sin helhet som pdf på www.bkr.se.Relaterade artiklar

Se alla bostadsartiklar »

scroll to top
Top