Vindstrappa ger tillgång till bra förråd

Vindstrappa till vind

En vindstrappa är en bra lösning för den som har en kallvind där saker och ting kan ställas. Genom att göra vinden tillgänglig via en smart vikbar trappa kan vinden lätt förvandlas till ett lättåtkomligt förråd, för till exempel säsongsbundna redskap och produkter. Det kan handla om allt från skidor till sittdynor och andra sommarprylar.

Vad är en vindstrappa

Vindstrappa på vindsluckaEn vindstrappa är det enklaste och minst utrymmeskrävande sättet att säkra tillträde till en råvind. Den monteras i innertaket i huset och gör att det går smidigt och lätt att klättra upp till vindsutrymmet. Trappan är byggd som en lucka upp till vinden, där trappen sitter fast i vikt eller uppfällt läge på själva luckan.

När vindstrappan inte används fälls den upp och luckan stängs. Då syns inte trappan alls. När den sedan behövs, fälls den ner. Den enkla konstruktionen gör att vindstrappan är ganska billig i inköp. Den går på ett par tusenlappar ungefär. Till det krävs en korrekt installation.

Vindstrappan tar ingen plats alls när den inte används, men fungerar väl när den väl behövs. Förutom att vinden plötsligt fungerar som lager, kan en trappa underlätta inspektionen av innertaket. Bara det är skäl nog för att skaffa en rejäl vindstrappa.

Vindstrappor och kvalitet

En vindstrappelucka behöver vara väl isolerad. Annars finns risk för kondens på vinden och att trappen sväller. Det, tillsammans med det faktum att trappluckan annars släpper ut mängder med värme från husets bodel, gör att isolering och passform är av största vikt.

Isoleringen bör vara om minst 50 mm, men gärna mer. Luckan ska sluta helt tätt mot vindsutrymmet i stängt läge. Är vinden uppvärmd är isoleringen inte lika viktig. Hållfastheten är också en viktig faktor. Trappor som är viktestade för 150 kg anses säkra val.

Ibland kommer vindstrappor också med mjuka fötter, till exempel i plast, som inte ger åverkan på golvet nedanför trappen. Det är en trevlig detalj som förlänger hållbarheten i golvet med ett antal år. Ännu en aspekt att ta hänsyn till är brandklassningen.

Stora nog

Det är viktigt att vindstrappan blir stabil och stor nog för en person att ta sig upp och ner från vinden på ett säkert sätt. Då många också använder vinden som en form av förråd är det också bra om det går enkelt att få med de saker och ting som ska förvaras på vinden.

För den som vet med sig att de kommer att använda trappen för dylika ting kan kika på lite bredare trappor, till exempel de om 70 cm. Det är också den bredden som Räddningsverket rekommenderar med tanke på utrymningsmöjligheter i ett hus.

Ibland påverkar också takhöjden vilka vindstrappor som är lämpliga. Även om de är utskjutbara är det inte alla som klarar av takhöjder över 275 cm.

Vindstrappor i färdigmonterad design

De allra flesta vindstrappor säljs färdigmonterade. Trots det behövs en del arbete för att få trappen på plats. Det krävs håltagning i taket och en del pyssel för att få trappen inklusive lucka att sitta fast ordentligt, och inte glipa.

Håltagningen kan påverka takets hållfasthet, så det gäller att monteringen sker korrekt. Anlita gärna ett proffs för installationen. Det är rot-avdragsgillt. Designen varierar från klassiska trästeg där stegen fälls ihop i tre delar, och moderna saxstegar i aluminium.

Då en vindstrappa sällan syns är dock funktionen och säkerheten är alltid bra mycket viktigare än hur de ser ut.

Relaterade artiklar:

Se alla artiklar om trappor »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se