Välja golvvärme till badrum och badrumsgolv

Golvvärma under klinkergolv i badrum

Golvvärme under klinkergolv i badrum.

Golvvärme är en av de finesser som verkligen ligger på mångas önskelista när ett badrum renoveras. Det är inte minst för att få den härliga känslan att gå på ett varmt stengolv före och efter en dusch eller ett bad.

Alternativet – ett kallt stengolv – känns inte ett dugg lockande. Golvvärmen är samtidigt ett prisvärt och bra alternativ för att värma upp badrummet.

Värme i badrumsgolvet är något alldeles extra. Det ger en behaglig känsla med varma stenplattor under fötterna inför och efter en dusch eller ett bad. Sten kan annars bli så kallt att gå på.

Det är också praktiskt med golvvärme i badrum, då golvet leder värme bra och elradiatorer i våtutrymmen inte är att föredrar.

Så förutom den härliga komforten är golvvärme ofta ett utmärkt alternativ för att värma upp ett badrum.

Vattenburen golvvärme i badrum

1. Vattenburen golvvärme

Den vattenburna golvvärmen fungerar som väggradiatorer i ett vattenburet värmesystem. Varmt vatten strömmar genom rör som lagts ut under golvet, vilket gör golvet varmt.

Vattenburen golvvärme passar bra för hus som redan har ett vattenburet värmesystem och för badrum med rejäl takhöjd. Dragningen av vattenburen golvvärme kräver en del höjd.

För att systemet ska fungera behövs dock en cirkulationspump. Det beror på att temperaturen i golvslingorna måste vara bra mycket lägre än vad vattentemperaturen i radiatorer är. Cirkulationspumpen är ganska dyr i inköp.

Vattenslingorna kan läggas på egen hand, även om det går snabbare med en fackman som gör arbetet. Den som lägger vattenvärmen behöver däremot ha bra kontroll på hur arbetet ska utföras.

Elektrisk golvvärme i badrum

2. Golvvärme med el

Den som inte har vattenburen värme i huset kan enkelt installera el-slingor i golvet om badrumsgolvet ändå ska bytas ut. Värmeslingor består av elledningar med ett högt motstånd. Motståndet gör att kablarna blir varma.

Slingorna spacklas in eller läggs in i bjälklaget. Nuförtiden finns det även praktiska värmemattor där slingorna ligger. De är lättare att montera.

Elvärme har fördelen att det inte behövs någon större höjd i golvet för att fungera väl. En behörig elektriker behöver anlitas föra att installera elvärmeslingor.

3. Luftburen golvvärme

I nybyggda hus finns allt oftare värmeslingor med luftvärme. Då cirkulerar varm luft i slingor under golvet. Det är dock sällan detta installeras i befintliga hus som inte tidigare har luftburen värme.

Den luftburna värmen är då också ofta det huvudsakliga värmesystemet i alla husets delar.

4. Isolera väl

För att golvvärmen ska fungera väl och för att värmen ska sträva uppåt ordentligt krävs att golvet under slingorna är mycket välisolerat. Annars läcker en hel del effekt ut nedåt.

Ett vanligt mått är att det måste finnas minst 250 mm isolering under värmeslingorna för att de ska bli effektiva.

Själva slingorna läggs sedan innan tätskiktet till badrummet, så att de inte utsätts för fukt.

5. Energiförbrukning

Det är ingen skillnad i den faktiska energiförbrukningen för att värma upp ett badrum med värmeslingor än med andra värmekällor.

Däremot känns ett rum som värms från golvet varmare av oss människor. Det gör att ett badrum inte behöver värmas lika mycket för att upplevas varmt och ombonat, vilket gör att kostnaden för uppvärmning kan sänkas.

Värmen blir också väl fördelad över badrummet, vilket ger en behaglig känsla. Under sommaren är det också skönt att ha golvvärmen att på, även när andra värmekällor stängts av. Det kan leda till en högre elförbrukning.

Viktigt!

Materialbestämmelser, regler, rekommendationer och arbetsmetoder uppdateras ständigt. Kontrollera därför alltid aktuella regler med gällande branschorganisation eller fackman innan du påbörjar ditt projekt.

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se