Välj rätt snöslunga i vinter – En räddare i nöden

De senaste åren har varit mer än snörika på de flesta håll i landet. Det har skapat ett stort intresse för räddaren i nöden: snöslungan. Den är en effektiv maskin för att få bort snön utan att knäcka ryggar och jobba sig svettig.

Snöslunga som effektivt slungar bort snö

Så fungerar snöslungan

En snöslunga är en maskin som matar upp snön från en yta och slungar iväg den åt sidan. Den fungerar som en automatisk skyffel. Det finns en- och tvåstegsslungor. Enstegsslungan har en skruv som matar in snön i maskinen och som för ut snön i andra änden på en och samma gång. Själva maskinen drivs fram av föraren och skruven.

Tvåstegsmaskinen har en skruv som matar in snön i maskinen. Sedan tar ett utkastarhjul och slänger iväg snön genom utkastarröret. Tvåstegsslungorna drivs framåt med hjul alternativt band. Banden är suveräna när det kommer till att vara skonsamt mot underlaget, och en sådan maskin kan även användas på altan och tak.

Den hjuldrivna maskinen är å andra sidan snabbare. De allra minsta snöslungorna drivs med el eller bensin, medan större maskiner nästan alltid är bensindrivna och har en 2- eller 4-taktsmotor.

Finesser

Ju mer avancerad modell av snöslunga som väljs, desto fler finesser finns det på maskinen. Differentialdiff, mängder med växlar eller steglösa inställningsalternativ, vridbara utkastningsrör och inställbara handtag är funktioner som gör arbetet lättare.

En lampa på maskinen kan, om den är stark, hjälpa till att lysa upp området som ska röjas när mörkret ligger på. De mer avancerade snöslungorna har ofta en elstart för att underlätta igångsättningen av maskinen. En del bensindrivna slungor har en uppstartsfunktion som kan kopplas till elnätet.

Välja snöslunga

Valet av snöslunga beror på vilka krav som ska ställas på maskinen. Plånboken avgör också hur stor maskinen kan vara, då priset varierar stort mellan de enklare modellerna av snöslungor och de mer professionella arbetsmaskinerna.

Den som har en liten uppfart eller som vill få rent på altanen och andra mindre ytor, samt bor i områden där snön sällan lägger sig djup klarar sig fint med en enklare snöslunga, kanske av eldriven typ. De har också fördelen att de inte slungar iväg snön onödigt långt, och ställer således inte till med någon större skada på någon annans mark.

Men så fort snön blir mer omfattande, behövs en större och kraftfullare modell med en lite större arbetsbredd. Ju större yta och snödjup, desto kraftfullare maskin krävs för att hantera snömassorna.

Kraften i maskinen avgör också hur långt snön slungas iväg. En liten snöslunga skickar enbart iväg snön en eller ett par meter, medan en stor snöslunga kan slunga iväg snön så långt som 10 – 15 meter.

Säkerheten

Det är viktigt att tänka på säkerheten när en snöslunga används. Det är inte ovanligt att sten och grus också matas med i snön som ska bort. Det gäller därför att rikta snöslungans utkastningsrör åt rätt håll – där ingen eller inget som kan skadas står i vägen.

Tänk också på att inte vända på maskinen så länge den är igång. Det kan vara frestande att försöka få loss kramsnö från maskinens innanmäte när maskinen går, men det kan vara förenat med stora risker.

En snöslunga med dödmansgrepp stannar om föraren av någon anledning förlorar kontrollen på maskinen.

Underhåll

En bra snöslunga är ofta mycket driftsäker och anpassad efter tuffa förhållanden. Den kräver dock sitt underhåll för att fungera år efter år. Håll alltid snöslungan torr och ren och byt olja efter varje säsong.

Relaterade artiklar

Se alla trädgårdsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se