You dont have javascript enabled! Please enable it! Takfönster - Tips för dig som vill välja rätt fönster till taket | dinbyggare.se

Takfönster – tips för dig som ska välja

Öppet takfönster på tak

Det finns många fördelar med att installera takfönster. De ger rymd och ljus åt en mörk övervåning. Fönstren påverkar inte husets utseende i övrig, och är en ganska billig investering för att höja värdet av huset.

Det gäller dock att skaffa fönster som håller måttet. Ett fönster som ska sitta i taket och ge ljus till en övervåning behöver vara av bra kvalitet. Vilket vanligt fönster som helst duger inte, utan det behöver vara ett specialdesignat takfönster.

Takfönstret ska hålla för de påfrestningar och det tryck som fönstret utsätts för, som regn och snö.

Täthet

Ett takfönster måste hålla tätt mot vätan. Den intäckningsplåt som omger takfönstret ska garantera att skarvarna som blir i och med takfönstret inte ger upphov till läckage.

Det är viktigt att se till att intäckningsplåten är anpassad efter den taktyp som finns på huset. Ett plant tak behöver ha en annan typ av plåt än det hus som har ett vågigt tak.

Glaset

De flesta moderna takfönster tillverkas i lågemissionsglas, det vill säga två- eller treglasfönster med gasfylld försegling. De är hållbara för tryck, praktiska och lätta att rengöra, men har faktiskt en begränsad hållbarhet.

När tätningen av någon anledning inte längre håller gasen inne, kan fukt och smuts lätt tränga in i glaset, som då behöver bytas ut. Glaset i ett takfönster ska vara stabilt nog för att hålla tryck från snö och också från någon som kliver på det.

U-värde

U-värdet på fönstret avgör fönstrets värmemotstånd. Ju lägre ett u-värde är, desto mer isolerat blir fönstret. Det ger i sin tur lägre energikostnader då kallraset försvinner. Det minskar också kondensrisken på insidan av glaset. Ett u-värde på 1,3 W/m2K anses som ett standardfönster för nyproduktion.

Fönster med lägre u-värden än så är något dyrare än standard, men då energikostnaden minskar sparas snabbt dessa pengar på de lägre elkostnaderna.

Öppningsbart takfönster

Öppningsbart takfönster eller inte

Takfönster kan vara fasta eller öppningsbara. De fasta fönstren har fördelen av att ge mer ljusinsläppsyta för sin storlek och har en tendens att motstå fukt och kondens längre än vad öppningsbara takfönster gör.

Däremot kan många sakna möjligheten att kunna vädra ut och lufta rummet och det blir klart besvärligare att putsa ett fönster som inte är öppningsbart.

De takfönster som är öppningsbara är sidohängda eller än oftare påhängda, för funktionalitetens skull. De fönstrena har låsfunktion och är omslagbara för att underlätta putsning. Takfönster har en tendens att bli skitiga, så de måste vara lätta att hålla rena.

Nackdelen med öppningsbara fönster är att karmen är bredare så de släpper inte in lika mycket ljus som ett helstängt fönster. Det är också högre risk för vattenskador med ett öppningsbart fönster.

Titta gärna extra på öppningsfunktionerna på takfönstret. Det finns steglösa alternativ och takfönster som kan öppnas i vädringslägen som minimerar risken för skador vid regn.

Storlek och design

För att släppa in lagom med ljus är det bra att räkna med att glasstorleken i ett rum minst ska uppgå till 10 % av golvytan, gärna mer. Fönster som är 780 * 1800 mm stora eller större kan i vissa fall räknas som nödutgångar, vilket kan vara praktiskt. Stora enskilda fönster blir däremot snabbt dyra, så det kan löna sig att installera flera mindre vid sidan eller ovan varandra.

Designen på ett takfönster handlar till stora delar om smak. Fönstrets design ska också gärna gå ihop med husets stil. Nederkanten på fönstret behöver vara designat så att vatten lätt rinner ifrån glaset. Det får inte bli någon vattensamling där, då det ger orsak till vattenskador på karm och hus.

Tänk på

När du köper takfönster är det bra att samtidigt titta på solavskärmningar. De är nödvändiga tillbehör då solen ligger på som allra mest.

Det kan krävas byggnadslov för installation av takfönster, så kolla upp med kommunen innan du installerar dem.

Relaterade artiklar

Se alla fönsterartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se