Stambyte – fräscha stammar viktiga för husets hållbarhet

Stambyte och byte av rör i badrum

Ett stambyte är en stor renovering där alla rör och ledningar byts ut i fastigheten. Ingreppet är ett måste förr eller senare, och renoveringen innebär inte bara rörbyten. Även badrummets väggar och golv måste bytas ut när ett stambyte blir verklighet.

1. Stammarna

Ett stambyte är en nödvändig uppdatering av husets kanske viktigaste funktioner. Till stammarna i huset räknas normalt de gemensamma rör som leder vidare färskvatten alternativt avloppsvatten till och från huset. Även rörförgreningarna byts vid ett stambyte, och i en villa brukar även rören hela vägen fram till kranarna respektive avloppsbrunnarna bytas om så behövs också.

Dessa ska gärna uppdateras så fort något rum renoveras, men det är inte alltid det görs ändå. Stammarna, oavsett i vilket material de är tillverkade i, anses hålla i en cirka 40 – 60 år. Sedan är det dags att byta dem.

Materialet har då fått sådana förslitningar och kanske är också rören såpass igensatta att funktionen på rören inte längre kan garanteras. Ett byte är att föredra innan problemen upptäcks.

2. Värme, el- och ventilationsstammar

Förutom stammar för avlopp och färskvatten finns värme-, el- och ventilationsstammar i huset. Även dessa slits ut med tiden och behöver bytas ut. Värmestammarna förväntas hålla i 80 år eller än lite längre, inte minst tack vare att systemet är slutet. Men yttre rostskador är inte ovanliga och dessa kan leda till läckor.

Om det finns ett centralt värmesystem ska det också hållas uppdaterat. Igensatta kanaler förstör möjligheterna för luften att strömma som det är tänkt. Detta märks ofta, och det är sällan ett helt stambyte krävs.

Statusen för El- och telestammar är desto svårare att på egen hand hålla koll på. Elstammarna har en förväntad livslängd på cirka 50 år, och behöver därefter bytas ut. I många fall byts endast förgreningarna i själva rummen när renoveringar sker, så det kan vara värt att gå igenom elstammarna i ett äldre hus.

Ett gammalt elsystem som inte håller måttet är en stor brandfara i ett hus. Telefonstammarna kan bytas när behov finns för det. Det gäller inte minst om bredband ska kopplas in.

Stambyte och skador

3. Vänta inte med stambyte

Många drar sig för att byta stammarna. Det låter dyrt och verkar hemskt omständligt. Vem har inte hört om stackars lägenhetsinnehavare som fått byta ut sin bostad till en annan lägenhet i flera månader för att sedan komma tillbaka till ett dammigt hem med puts över alla ägodelar?

Men så illa är det faktiskt inte att byta stammarna i en villa. Ändock är det gott att renovera innan problem dyker upp. De kostnader som uppstår när rör i väggar och under golv krackelerar och börjar sippra ut avloppsvatten och liknande kostar tyvärr än mer än att genomföra ett stambyte.

Eftersom rören ligger dolda i huset är läckorna svåra att upptäcka innan skadorna har blivit omfattande. Dessutom är villor lite mindre komplicerade att byta stammar i och det tar inte alls lika lång tid som i en hel fastighet, där många bor.

Rörmokare som drar rorledningar efter stambyte

4. När byta stammar?

För att veta när det är dags för ett stambyte gäller det att ha koll på hur ledningarna skötts under tiden, vad de är tillverkade av för material och hur vattnet är i ledningarna. Gamla handlingar och ritningar på huset är bra att ha för att veta i vilket skick stammarna är i huset.

Det är bra att syna vad som har bytts och om olika material har lagts till. Om ledningarna är riktigt gamla kan det finnas galvaniserade vattenrör till exempel. De håller inte lika länge som till exempel kopparrör. Dessa kan också ha kopplats till rör i andra material, till exempel vid badrumsrenoveringar där delar av ledningarna bytts. När olika material möts, kan mycket spännande saker hända.

Ett av problemen är en galvanisk korrosion, ett fenomen som minskar hållbarheten i rören. Kvaliteten på vattnet påverkar också ledningarnas hållbarhet. Koppar har sämre förmåga att stå emot surt vatten än rostfria rör.

Hantverkare som utför stambyte och renovering av badrum

5. Renovera samtidigt

Ett smart tillfälle att passa på att genomföra ett omfattande stambyte i huset är när badrummet ändå ska byggas om. För ett regelrätt stambyte kräver att golv och väggar bryts upp i badrummet för att komma åt rören som ligger dolda.

Det betyder samtidigt att det tätskikt som ligger under kakel och mattor förstörs. Det går tyvärr inte att återställa detta på ett enkelt sätt, utan det som gäller är att riva ner allt och skapa ett helt nytt tätskikt.

Även köket påverkas av ett stambyte, men inte alls i samma utsträckning. Det som gör bytet så omständligt i badrummet är just det unika tätskiktet som måste hålla tätt exakt överallt.

Det är det här, och det faktum att vare sig avlopp eller vatten fungerar under själva bytet, som gör ett stambyte kan bli omständligt och dyrt. Men om det kan göras när badrummet ändå ska renoveras blir det i alla fall så enkelt det kan bli.

6. Stambyte i källaren

De rör som går i källaren kan även de vara knepiga att komma åt. Dessa är också delvis liggande, vilket gör att de påverkas än mer av tidens tand. Här kan vatten bli stående, vilket ökar på den korrosion som sker. Dessa är extra viktiga att byta ut innan de krackelerar.

Här kan annars vattnet bli stående och korrosion kan leda till stopp i hela systemet. Det är ingen rolig uppgift att lösa när detta väl har hänt.

7. Relining

Ett alternativ som blir allt hetare på marknaden är relining. Det är en metod som går ut på att lägga ett lager tätmassa på rörens insida. Först rengörs rörens insida och sedan läggs tätningen på rören.

Det här kräver ett mycket nogsamt arbete och extra viktigt är det att systemet håller tätt i krökar och i förgreningar. Det är där de flesta läckor uppstår.

Hur bra relining är, är mycket omdiskuterat. De flesta verkar än så länge dock eniga om att ett regelrätt stambyte ändå är det allra bästa när rör och ledningar börjar ta slut. Om rören är mycket igensatta och redan har sprickor är risken att arbetet inte blir hundraprocentigt.

Dessutom åtgärdas inte de andra svagheterna vad gäller vatten och avlopp med en relining. I en villa finns inte heller någon större anledning att tulla på ett helt byte.

Arbetet är inte så omfattande att prisskillnaden blir avgörande. Då är det bättre att ta det säkra före det osäkra och byta ut hela systemet.

En besiktning och kamerainspektion bör göras av befintliga stammar för att komma fram till rätt beslut.

8. Säker installation

Försäkringsbolagen ställer ofta höga krav vid ett stambyte. De vill oftast att man använder auktoriserade VVS-företag för uppgiften. Dessa har förbundit sig att följa de branschregler som finns, kallade Säker Vatteninstallation, och kan också stå till svars om något ändå går på tok.

Viktigt

– Materialbestämmelser, lagar, regler, rekommendationer och arbetsmetoder ändras ständigt. Kontrollera därför alltid aktuella regler med gällande branschorganisation eller fackman innan du påbörjar ditt projekt.

» Länkar till branschorganisationer och myndigheter.

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se