You dont have javascript enabled! Please enable it! Spik för papp och hårda material | dinbyggare.se

Spik för papp och hårda material

Spik för takpapp och hårda material

När man ska spika i en betongvägg är det många som gör misstaget att använda spik som inte är lämpat för så hårda material. Resultatet blir antingen att spiken kroknar i försöket att komma igenom materialet eller “äter” sig in och gör hålet alltför stort.

Välj därför alltid spik med tanke på materialet den ska fästas i, men ge också akt på det material delar av spiken har kontakt med. Ska du till exempel fästa kopparplåt bör spiken vara i samma metall.

För det mesta använder vi endast ett par sorters spik, men det finns tillfällen när vi bör utnyttja någon av alla de spiksorter som är avsedda för mer speciella ändamål. Ska du lägga ett nytt tak på huset finns det spik för varje typ av takbeläggning. De flesta av dessa kan du även använda till exempelvis plåtfasader.

När du arbetar med metall som ska fästas med spik bör du välja spik av samma metall som materialet. En aldrig så hållbar spik kan nämligen förstöras av frätning eller rost genom att vara i kontakt med metall som den inte “tål”. Slagspik är den vanligaste spiken i samband med arbeten i puts, tegel och betong. En tvådelad spik, Hemaspik, kan du bland annat använda när du ska spika upp ett regelverk mot en lättbetongvägg.

Spikens ena del – ett stålrör – drivs in i virke och betong. När du sedan driver in den runda spiken i röret sker två saker. Först tvingar spikspetsen ut ett par “vingar” på röret, som på så sätt förankras i betongen. När spiken, som är längre än röret, drivs i botten tvingas spetsen uppåt i en böj och krokar fast i väggen.

När du ska göra större arbeten i din bostad är det viktigt att du väljer fästanordningar med omsorg. Hur bra material du än väljer i övrigt blir hållbarheten alltid begränsad om du använder fel slags spik att bygga och fästa med.

Värt att veta

När du fäster trä i betong ska du inte välja alltför lång spik. Mät virkets tjocklek och lägg till 15-20 mm så får du rätt längd på spiken. Driver du in spiken för långt i betong kan den få sämre fäste.

Rostfri murkamspik används när man klär trästommen till exempelvis ett monteringsfärdigt hus med tegelfasad. Den långa spiken drivs in från utsidan av trästommen strax ovanför tegelmuren. Spikänden muras sedan fast och förankrar på så sätt fasaden i huset. Arbetsmetoden kallas kramling.

Spik för tak och fasadbeklädnad

Pappspik, klockspik, takpannekrok, korrugalspik och klammerspikPappspik (1) har ett runt skaft och platt huvud. Den används bl a till underlagspapp och byggfolie. Kamgängad klockspik (2) används när du använder byggplåt som takbeklädnad. Svartlackerad klockspik är vanligast.

Korrugalspik (3) är en kamgängad spik för fasad och takbeklädnad i lättmetall.

Takpannekrok (4) är ett gränsfall bland spikar som används till att fästa tegelpannor.

Klammerspik (5) är kamgängad med något kullrigt huvud. Du använder den bl a till fönsterbleck och fotplåt men även till lackerad fasadplåt. Spiken tillverkas bl a lackerad och i koppar.


Spik för plåtslageriarbeten

Elförzinkad spik, lättmetallspik och kopparspikElförzinkad rundhuggen spik (6) har ett runt, hugget skaft och lågkullrigt, försänkt eller flat huvud. Lackerad används den till plåtarbeten. Bleckspik (7) är en kamgängad spik med lågkullrigt huvud, som finns i stål, lackerad, lättmetall och koppar.

Lättmetallspik (8) har ett runt skaft och flat huvud. Används som namnet antyder till plåtslageriarbeten i lättmetall. Kopparspik (9) har ett fyrkantigt skaft och flat eller försänkt huvud. Används till arbeten i koppar.


Spik som fäster i hårda material

Slagspik, dyckert, sockelspik, klippspik och hemaspikSlagspik (10) är den mest använda spiken inom detta område. Skaftet är runt och huvudet flat. Fäster i bl a puts, tegel och betong.

Ståldyckert (11) har ett koniskt huvud och runt skaft. Den används t ex vid inredning av en källarvåning när foder, lister, socklar etc ska fästas mot puts eller betong. Sockelspik (12) har ett runt skaft och flat huvud med slagkudde.

Klippspik (13) har en något annorlunda form. Spiken används främst när du ska fästa reglar, karmar etc. i lättbetong.

Hemaspik (14) är en tvådelad spik som betår av ett rör med fläns och en rund spik med koniskt huvud. Spiken har mycket god utdragskraft och lämpar sig bra för att bl a fästa reglar i lättbetong.

Relaterade artiklar

Se alla byggartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se