Slamfärg – Måla om fasaden med röd slamfärg

slamfarg.jpg

Rödfärg är en typ av slamfärg. Sedan urminnes tider har vi svenskar målat fähus, lador och bostadshus med röd slamfärg. Det är än idag ett mycket gott alternativ till huset, då det är prisvärt, enkelt att hantera och dessutom ganska miljövänligt.

Falu rödfärg

Falu rödfärg är den klassiska svenska rödfärgen. Färgnamnet kommer sig av att pigmentet i färgen kommer från Falu Koppargruva. Det är ett pigment som har en konserverande effekt, vilket gör färgen mycket bra för fasader. De andra ingredienserna är vatten, mjöl och ibland även linolja som kokas ihop för att skapa ett bra bindemedel. Linoljan binder färgen bättre till träet och är något vattenavstötande. Falu rödfärg har använts alltsedan 1500-talet, men rödfärger som sådana har funnits i tusentals år i vårt land. Den har kommit att symbolisera den svenska idyllen och är flitigt avvänd på stugor och lador runt om i hela landet.

Andra rödfärger

De är endast Stora Kopparberg som säljer Falu Rödfärg, och det endast nationellt. Andra rödfärger går under andra namn, men är liksom Falu rödfärg olika typer av slamfärger. De kan ha en något annan färgton då pigmentet är ett annat och något olika sammansättning av bindemedel. De större byggfirmorna säljer ofta industritillverkade rödfärger under olika namn. De kan hålla både hög såsom låg kvalitet. Det går dessutom ganska enkelt att göra rödfärg helt på egen hand, utifrån traditionella metoder. Det finns flera recept, mer eller mindre avancerade, att hitta på nätet. Numera finns också oljefärger med klassiskt röd färg att handla i butiken. De har inte samma egenskaper som slamfärgen rödfärg, utan är en ren oljefärg vad gäller egenskaper och hållbarhet.

Målning

När Falu rödfärg målas på väggfasaden grundmålas allt först med rödfärg utspädd med vatten. Fasaden ska vara ren och torr innan grundmålningen sker. Sedan målas ett lager på grundlagret, med färg som inte är utspädd. Alla målningar ska ske med tunna lager av färg. Undvik att måla om det är risk för frostgrader eller om ytan är solvarm. När färgen har kritat är det dags att måla om fasaden. Om en ommålning sker innan dess, kan färgen börjar flaga. Andra rödfärger kan behöva strykas på på annat sätt.

Fördelar

Falu Rödfärg är en mycket prisvärd färg med förmåga att skydda träet väl. Det är också en färg som är relativt miljövänlig. Det är en färg som är lättarbetat, lätta att måla eftersom det inte behövs så mycket underarbete och lika lätt att måla om.

Nackdelar

Röda slamfärger har en tendens att färga av sig. Problemet minskar om linolja ingår, eller tillsätts. Falu Rödfärg är en mycket väl dokumenterad färg av hög kvalitet. Andra rödfärger som inte är ”äkta” Falu rödfärg, kan ha olika kvaliteter och hålla olika länge. Oavsett vilken rödfärg som används behöver fasaden målas om något oftare än med andra färgtyper. En målning varar ungefär 8 till 10 år. En fasad som är målad med en slamfärg mår bäst av att målas om med en annan slamfärg, oavsett val av kulör.

Relaterade artiklar

Se alla målarartiklar »

Top