You dont have javascript enabled! Please enable it! Om slamfärg - Egenskaper och kulörer | dinbyggare.se

Om slamfärg – Egenskaper och kulörer

Slamfärg i röd kulör

Slamfärg i röd kulör på vackert hus.

Slamfärg eller som den även kallas i folkmun “Rödfärg” är något vi svenskar har använt sedan urminnes tider för att måla fähus, lador och bostadshus med. Man kan spåra historiken ända tillbaka till 1500-talet.

Innehållsförteckning och genvägar

1. Vad är slamfärg?
2. Varför kallas det rödfärg?
3. Olika fabrikat på slamfärger
4. Måla över slamfärg med andra färgtyper
5. Byta kulör på slamfärg
6. Slamfärger i olika kulörer
7. Hur ofta måste man måla om slamfärg?
8. Fördelar och nackdelar med slamfärg
9. Relaterade artiklar till om slamfärg

Det är än idag ett mycket gott alternativ till huset, eftersom det är prisvärt, enkelt att hantera och dessutom ganska miljövänligt. Slamfärg är helt diffusionsöppen och bildar inte något tätande skikt, det gör att slamfärg andas och släpper ut fukt.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Den röda slamfärgen var länge den vanligaste färgen på våra hus och är fortfarande än idag vanlig på trähus.

Vad är slamfärg?

Slamfärg är sedan gammalt en mycket använd färg som var relativt billig att tillverka. Slamfärg är egentligen en slags emulsionsfärg* som man förr tillverkade genom att man blandade krita och färgpigment med limvatten och därefter tillsatte man rågklistermjölk och vanligtvis en liten del kokt linolja.

Slamfärgsblandningen vart ofta väldigt tjock och därför spädes den med limvatten, mjölk eller sillake. Proportionerna på blandningen kunde växla något men vanligtvis använde man till 20 kg torr färgpigment och krita, 2 kg rågmjöl och 5 kg kokt linolja.

För att emulsionsbildningen lättare skulle ske tillsatte man grönsåpa, vilken då kokades in i blandningen av rågklister och linolja.

Slamfärg förekom i flera olika typer av recept och traditioner och blandades ihop med bindemedel av linolja, lim, rågmjölsklister, harts, tjära, tran, sillake, järnvitriol, mjölk, såpa mm. Slamfärg användes i första hand för att stryka på ohyvlad träpanel men förekom även på puts. Slamfärg rekommenderas inte på hyvlat trä eftersom vidhäftningen troligen inte blir tillräcklig på den slätare ytan.

Artikeln fortsätter efter annonsen

*Vad är emulsionsfärg?
Emulsion är en blandning av två vätskor som normalt inte blandar sig. Som t.ex. olja och vatten. Mjölk är en typ av emulsion som innehåller både vatten och fett. För att få en emulsion mellan två olösliga ämnen krävs en emulgator. Förr i tiden använde man cellulosalim, kasein (ostämne), ägg eller såpa som emulgator, dvs. ett ämne som kan fördela fettmolekylerna så att det skapas väldigt små droppar som finfördelas i vattnet, precis som i mjölk.

Till toppen & projektets index

Röd slamfärg på moderniserat 30-talshus

Röd slamfärg på hus i modern stil.

Varför kallas det rödfärg?

Rödfärg är den klassiska svenska slamfärgen. Färgnamnet kommer sig av att pigmentet i färgen helt enkelt är röd. Rödfärger innehåller järnoxid som är en rödaktig mineral och pigment som har en konserverande effekt, vilket gör färgen mycket bra för träfasader.

De andra ingredienserna är vatten, vetemjöl och ibland även linolja som kokas ihop för att skapa ett bra bindemedel. Linoljan binder färgen bättre till träet och är något vattenavstötande.

Rödfärg har använts alltsedan 1500-talet, men rödfärger som sådana har funnits i tusentals år i vårt land. Den har kommit att symbolisera den svenska idyllen och är flitigt avvänd på stugor och lador runt om i hela landet.

Till toppen & projektets index

Garage med röd slamfärg

Garage med röd slamfärg och garagedörr i vackert färgsatt gul kulör.

Olika fabrikat på slamfärger

Det finns idag flera olika typer och fabrikat av röda slamfärger. Det som skiljer rödfärgerna åt är att rödpigmentet kan ha en något annan färgton och något olika sammansättning av bindemedel. De kan hålla både hög såsom låg kvalitet, så var noggrann vid valet av fabrikat på slamfärgen.

Det går dessutom ganska enkelt att göra rödfärg helt på egen hand, utifrån traditionella metoder. Det finns flera recept, mer eller mindre avancerade att hitta på nätet.

Numera finns också oljefärger med klassiskt röd färg att handla i färgbutiker. De har inte samma diffusionsöppna egenskaper som slamfärg utan är en ren oljefärg vad gäller egenskaper och hållbarhet. Utbudet i färg och byggvaruhandeln är stor och under beteckningen “Rödfärg” förekommer allt från alkydfärger till plastfärg.

Om rödfärgen innehåller andra ingredienser än vatten, mjöl, linolja, järnvitriol och färgpigment bör du rådfråga någon kunnig i butiken. Använder du fel färgtyp går det aldrig mer att använda äkta slamfärg på din befintliga träpanel.

Till toppen & projektets index

Tips!

För dig som vill veta mera om hur man underhåller och renoverar en gammal träfasad, hittar du utförlig information och steg för steg instruktioner i artikeln “Måla om träfasaden“.

 

Villastaket målat med gul slamfärg.

Villastaket målat med gul slamfärg.

Måla över slamfärg med andra färgtyper

Att måla om en yta med slamfärg/rödfärg med någon annan färgtyp som t.ex. oljefärg eller alkydfärg är inte att rekommendera. En tidigare slamfärgsmålad yta målas enklast om med en slamfärg igen. Men det finns alternativ även om dom inte är många. Valet står mellan linoljefärg eller trätjära.

Trätjära

Trätjära har sedan lång tillbaka i tiden använts för att behandla trä utomhus. Trätjära som även idag kallas rödtjära innehåller förutom tjära, linolja och terpentin. Trätjära finns i ett väldigt begränsat antal kulörer, röd, grå, svart, ljusbrun och grön. Där kulörerna är pigmenterade med slamfärgspigment. Det som är viktigt är att man borstar den tidigare slamfärgade ytan riktigt ordentligt ren innan man går på med tjära.

Linoljefärg

Att byta till linoljefärg kan vara intressant för den som vill byta kulör på träfasaden, eftersom slamfärger bara finns i ett antal begränsade kulörer, medans linoljefärger kan brytas i princip till vilken kulör som helst.

Ska du byta till linoljefärg så måste du vara medveten om att vara väldigt noggrann med underarbetet. Du måste ta bort all lös slamfärg och borsta ner den ordentligt till nästintill trären yta och sedan följa tillverkarens anvisningar för linoljefärgen.

Till toppen & projektets index

Slamfärg finns i olika kulörer. Bilden visar hus i både röd och gul slamfärg.

Slamfärg finns i olika kulörer. Bilden visar hus i både röd och gul slamfärg.

Byta kulör på slamfärg

Att byta kulör på en tidigare målad yta med slamfärg går rent teknisk, men det finns risk för att den underliggande kulören kan synas igenom efter några år eftersom slamfärg slits ned av väder och vind. Trä rör på sig när årstiden växlar, så har du lockpanel eller falsad panel kan även färgen synas vid skarvar.

Om du ändå bestämmer dig för att byta kulör är det viktigt att du borstar ytan ordentlig med en stålborste, men var försiktig eftersom en stålborste kan riva för mycket i träet. Ett alternativ är en mässingsborste som är lite mjukare än stålborsten.

Det är viktigt att få bort så mycket som möjligt av den gamla slamfärgen. Avsluta med att borsta bort rödfärgsdammet med en grövre borste innan du påbörjar målningsarbetet.

Till toppen & projektets index

Altanräcke i röd slamfärg.

Altanräcke i röd slamfärg.

Slamfärger i olika kulörer

Slamfärg finns inte bara i röd kulör även om den är vanligast. Slamfärger finns numer i en rad olika kulörer och nyanser. Du hittar slamfärger i förutom rött även i svart, gråa, gröna, gula och bruna nyanser. Slamfärg finns även i vit kulör men rekommenderas inte att användas vid målning utan endast som brytfärg.

Här under hittar du några av slamfärgskulörerna som finns. Observera att dessa kulörer endast ger en fingervisning av kulören eftersom färginställningen på dataskärmar och mobiltelefoner kan variera. Tänk också på att antal kulörer och nyanser kan variera mellan färgtillverkarna av slamfärg.

Till toppen & projektets index

Hur ofta måste man måla om slamfärg?

När slamfärgen börjar “krita” är det dags att måla om. Att färgen “kritar” innebär att linoljan i slamfärgen har brutits ner så att pigmentet i färgen urlakas och börjar släppa från ytan.

En nymålad träpanel varar normalt ungefär i 8 till 10 år, men kan skilja beroende på fabrikat, väderstreck och om huset ligger i ett utsatt läge. Efter ommålning håller slamfärgen ofta ännu bättre. I ett gynnsamt och skyddat läge kan en fasad målad med slamfärg klara sig i upp till 12-15 år.

Till toppen & projektets index

Vacker slamfärg i en rödaktig ton.

Vacker slamfärg i en rödaktig ton.

Fördelar och nackdelar med slamfärg

Fördelar med slamfärg

Slamfärg är en mycket prisvärd färg med förmåga att skydda träet väl. Det är också en färg som är relativt miljövänlig. Slamfärg är lättarbetad och lätt att måla med.

Normalt behövs fasaden endast borstas med en styvare borste eller piassavakvast med stålborst innan du målar om. Du slipper oftast mödosamt skraparbete.

Traditionellt tillverkad slamfärg är helt diffusionsöppen dvs. att all fukt som tränger in i virket t.ex. vid slagregn kan passera ut genom slamfärgen. Dvs. att slamfärger andas och därmed inte stänger inne fukt.

Nackdelar med slamfärg

Röda slamfärger har en tendens att färga av sig. Problemet minskar om linolja ingår. Slamfärg kan ha olika kvaliteter och hålla olika länge.

Oavsett vilken slamfärg som används behöver fasaden målas om något oftare än med andra färgtyper. Slamfärgen finns i ett begränsat antal kulörer.

Artikeln uppdaterad: 2022-02-04

Relaterade artiklar till om slamfärg

Se alla målarartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se