Skydd mot insekter – Myggnät och första åtgärden

Utan insekter skulle tillvaron vara ganska utarmad om den överhuvud taget vore möjlig. Vi skulle till exempel inte kunna glädja oss åt fåglarnas sång, en lyckad fisketur eller bär och frukter.

Irriterande mygga som tagit sig in genom fönster

Inte minst i trädgårdssammanhang talas det ofta om nyttiga insekter och skadeinsekter. De senare kan bland annat bekämpas med olika gifter, men inte sällan drabbas då även de insekter som är nödvändiga för det ekologiska samspelet.

De insekter som vi då och då uppfattar som verkligt störande, till exempel getingar, flugor, myggor och myror, har vi sällan anledning eller möjlighet att bekämpa med gifter. De orsakar sällan någon allvarlig skada.

Däremot är det givetvis fullt legitimt att i möjligaste mån hålla insekterna på behörigt avstånd. Det viktigaste när det gäller insekter är ju att mildra den irritation de orsakar när de svärmar omkring matbordet, stör vår nattsömn, sticks eller bits. Dessutom smutsar de faktiskt ner en hel del.

Hur väl vi än är medvetna om den plåga insekter kan orsaka, blir vi ofta överraskade av dem. Vi kan till exempel komma till sommarstugan och först då upptäcka att det är ett så kallat insekts år. I en sådan situation kan du ha stor nytta av tipsen i denna artikeln.

Den största plågan orsakas oftast av mygg som har tagit sig in i huset. Inte minst kan de störa nattsömnen för både vuxna och barn. Hur man mer permanent skyddar sig mot dessa insekter får du veta mer om i artikeln.

Första åtgärden mot Getingar

1. Inomhus: Öppna fönster och dörrar och försök få ut getingarna.

2. Utomhus: Ta bort eventuella sötsaker från matbordet. Locka getingarna till en annan del av trädgården med till exempel sylt, sirap eller honung på ett fat eller i en skål.

3. Om du har blivit stungen, badda med antiseptiskt medel eller ättika.

4. Om du har blivit stungen och vet att du är överkänslig eller reagerar med illamående och/eller frossa, kontakta läkare.

5. Försök att lokalisera getingboet om det finns i huset eller i närheten -för vidare åtgärder. Vanliga boplatser är under takåsar på vindar och i uthus.

Skydda sig mot flugor

1. Inomhus: Flugor tycker inte om korsdrag. Vädra ordentligt!

2. Skydda speciellt köttvaror, där flugor ofta lägger ägg och kan lämna bakterier.

3. Ställ undan mat som lockar till sig flugorna och se till att avfall förpackas tätt.

4. Utomhus: Kalka latrin och avfall som annars kan bli ett flugtillhåll.

Skydda sig mot myggor

1. Inomhus: Skydda små barn med “moskitnät”. Det kan till exempel vara en tätt vävd, kasserad trådgardin.

2. Utomhus: Tänd om möjligt en eld. Myggor skyr bland annat survedsrök.

3. Vid svärmar av knott och mygg, gå inomhus – men borsta först av kläder och hår, så att du inte får in insekterna.

Milda medel mot myror

Myror är egentligen “snälla” och nyttiga djur, i varje fall om man bortser från ettermyror. Men självfallet vill man varken ha dem i huset eller i maten. Här i Norden är det den svarta tuvmyran som kommer in i husen.

Eftersom de alltid är hungriga kan man locka bort dem med älsklingsrätten, som är socker. Bjuds de snus eller malen kanel söker dessa myror upp andra matställen.

Myggnät i ram

Spika eller häfta fast myggnät av glasfiberarmerad plast
1.Gör en enkel ram efter samma mått som fönsterbågen. Spika eller häfta fast myggnät av glasfiberarmerad plast.

Spika gärna en dekorlist över nätkanten
2.Spika gärna en dekorlist över nätkanten. Den skyddar även nätet från att slitas upp.

borra motsvarande stifthål i fönsterkarmen
3.Slå 2-3 stift, till exempel avklippta 10 spikar, i ramens “gångjärnssida” och borra motsvarande stifthål i fönsterkarmen.

Sätter nätramen på plats och montera passande fönsterhakar
4.Sätt nätramen på plats och montera passande fönsterhakar, så får du myggfritt även när fönstret är öppet.

Myggnät på kardborreband

Sätt fast självhäftande kardborreband
1.Sätt självhäftande kardborreband på fria ytor i fönstrets karmträ – varierar med fönstertyp.

Klipper lättmonterat myggskydd och nät
2.Klipp myggnät i lämpligt format. Häfta, klistra eller sy kardborreband på nätet, så får du ett lättmonterat myggskydd.

Värt att veta

Insektsnät av plastad glasfiber, som också används permanent vid bland annat ventilationsspringor, finns i bredderna 15, 20, 30, 50, 60, 75 och 100 cm. Maskstorleken är 2,5×2,5 mm. Färgen är grå eller grön.

Även järntråds och mässingsduk med jämförbara maskstorlekar kan användas. Bredden är vanligen 60 cm. Under beteckningen myggnät finns ett enklare; vitt nylonnät med kardborreband, bland annat i “myggpaket”. Det passar för såväl fönster som altandörrar.

Tips

Du får en myggeffektiv och mindre irriterande rök för ögonen av glödande björkticka, en svamp som mest växer på döda eller utgående björkar. Torka svampen, hugg upp den i mindre bitar och lägg dem till exempel på grillgallret.

Tänd med lite tändvätska. Ett trådnät över huvudet som är fransat nedtill skyddar bra mot mygg. När man rör sig viftar fransarna bort insekterna.

Relaterade artiklar

Se alla trädgårdsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se