Skrapor för olika typer av underhållsarbete

Skrapa för underhållsarbete

Vid allt underhållsarbete har för och efterarbetet stor betydelse för hur nöjd du kommer att bli med slutresultatet. De flesta förarbeten i samband med målning och tapetsering består till en betydande del av skrapning och slipning.

Stora, plana ytor kan enkelt slipas med slipmaskin, men alla vinklar, hörn och andra mera svåråtkomliga partier måste slipas för hand. Om du väljer en greppvänlig skrapa som är avsedd för just den yta du ska bearbeta, går arbetet betydligt lättare och snabbare.

Trekantsskrapa

Om du regelbundet har underhållsarbeten som fordrar handskrapor, ska du se till att du kompletterar verktygslådan med ett par, tre sorters skrapor med skilda egenskaper. Du behöver med all sannolikhet en trekantsskrapa, vilken fungerar vid de flesta skraparbeten. Eftersom bladet är spetsigt i kanterna kommer du även åt inne i vinklar.

Parkettskrapan finns i en mängd olika utföranden och storlekar. Dessa skrapor har ibland flera eggar som skrapar samtidigt. För att komma igenom till exempel en hård lackerad yta finns även vågtandade skrapblad till denna typ av verktyg. Andra skrapor som kan vara bra att ha hemma är en färg, vinkel och eventuellt glasskrapa.

Oavsett vilken typ av skrapa du väljer är det viktigt att den känns bra att hålla i. Tänk på att man många gånger behöver ta i med bägge händer för att få loss färg eller lack. Vissa skrapor, som exempelvis kutterskrapan och andra mindre skrapor, är dock endast avsedda för enhandsgrepp.

En finess som en del skrapverktyg är utrustade med är justering av skrap bladet. Du kan alltså själv bestämma om skrapan ska gå djupt eller grunt. Du kan välja att använda härdade skrapblad eller sådana du ska vässa när eggen blir slö.

Ett härdat blad håller skärpan betydligt längre än ett vanligt skrapblad, men kostar också mer. När du ska byta skrapblad ska du, på de flesta modeller, lossa en eller flera skruvar. Kontrollera hur bladet ska bytas och eventuellt justeras, innan du köper skrapan. Det är nämligen inte alla skrapor som det är enkelt att byta skrapblad på. Eftersom du alltid bör se till att eggen är vass bör du väga tiden att vässa mot den extra utgiften.

En nackdel med de härdade bladen är att det styva stålet lätt kan spricka om du råkar skrapa mot ett spikhuvud eller liknande. Om du väljer att vässa skrapbladen måste du däremot ha tillgång till en engradig plattfil och ett skruvstycke.

Betongskrapor är ett mindre vanligt redskap i hemmaverkstaden. Dessa används i första hand för att skrapa bort betong på formvirke eller för att skrapa bort ojämnheter i gjutgodset när betongen bränt. Dessa skrapor kan även användas till andra hårda beläggningar.

Sickel för skrapning av plana ytor

Sicklingar räknas egentligen inte till de vanliga skrapverktygen utan används mest till finjusteringar på snickeriarbeten, men bör ändå få sin plats här. Den rektangulära sicklingen är behändig när du till exempel ska rengöra i skarven mellan två brädor eller ta bort små färgstänk.

Glasskrapor
Glasskrapan är en liten skrapa med vilken man tar bort färgmissar på fönsterglas. Verktyget är en billig och bra investering om du ska måla många fönster.

Färgskrapor
Färgskrapan kan antingen likna en vanlig stålspackel eller vara försedd med rakblad, vilket gör den mer lättarbetad. Kan användas tillsammans med varmluftspistol.

Trekantsskrapor
Trekantsskrapor kallas även båt eller skeppsskrapor. Dessa är allroundskrapor med vilken du kommer åt nästan överallt. En mindre variant kallas kutterskrapa.

Betongskrapor
Med betongskrapor tar du bort betongryggar som uppstått efter formbrädor vid gjutning. Den bredare plyfaskrapan används vid rengöring av formbrädor.

Parkettskrapor
Parkettskrapor finns i en mängd utföranden. Förutom handtagens utformning kan du välja ett enkelt eller flera skrapblad. Vågtandat blad används till hårda ytor.

Vinkelskrapa
Vinkelskrapan är gjord i ett stycke och har vässad egg i bägge ändar. Används i första hand i hörn och på andra mindre ytor där det är svårt att komma åt.

Skrapor för sickling
Sickling används i första hand vid finjusteringar av snickeriarbeten, men även för att få bort färgstänk. En variant av detta verktyg kallas “svanhals”.

Stålborste med skrapa
Vill man inte ha så många verktyg i sitt förråd finns det kombinerade modeller. Här en kombinerad skrapa och stålborste, bra för t ex rostiga stålräcken.

Skärpfil för att vässa skrapor
När du arbetar med skrapblad som ska vässas måste du ha en skärpfil. Du kan använda en vanlig engradig fil eller en skärpfil som är både en och tvågradig.

Relaterade artiklar

Se alla maskiner & verktygsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se