Sätt upp en bård – Så här gör du

Sätter bård på tapet

I den här artikeln hittar du steg för steg beskrivningar med förklarande bilder som visar hur du sätter upp en bård.

Om du vill fräscha upp väggarna i din bostad behöver den ambitionen inte alltid innebära omfattande tapetseringsarbete. Är väggytorna bara hela och rena kan du istället förändra rummet med hjälp av bårder. Bårder är tacksamma att använda inom heminredningen eftersom de raffinerat matchar färger och nyanser i rummet.

Det är varken särskilt dyrt eller svårt att sätta upp bårder. Det enda som behövs är lite tålamod, fantasi och eventuellt ett par hjälpande händer. Det finns bårder i ett otal mönster och färgställningar. De är förpackade i rullar och den vanligaste längden är tio meter.

Bårdernas mått brukar variera från ett par centimeters bredd och upp till drygt en halv meter. De vanligaste är mellan 5 och 15 centimeter breda och finns oftast i lager. Vill du ha en mycket bred bård måste du som regel beställa den.

Inte många verktyg

Det enda som krävs för att sätta upp en bård är egentligen bara en tumstock, en penna, en vass kniv och en svamp eller pensel. En skarvrulle kan vara bra att ha när du ska sätta bården på plats, men är inte nödvändig. Om du arbetar med förklistrade remsor är det en fördel att vara två personer vid uppsättningen. Det kan annars vara lite knepigt att få bården helt rak och slät.

Mönsteranpassa noga

Det är vanligt att tapetbårder har ett utpräglat mönster. Om du ska få ett riktigt fint slutresultat är det därför viktigt att du är noggrann med mönsterpassningen. När bården ska gå runt hela rummet hamnar skarvarna som regel i hörnen.

Tänk då på att beräkna och markera för mönstret när du skär till längderna. Ska bården bilda en ram bör du inte skära vaderna rakt utan i 45ø vinkel. För att du ska få perfekt passning i hörnen ska du först mönsterpassa och skära till längderna på vanligt sätt. Därefter lägger du bårderna med rätsidan mot varandra, markerar skärlinjen och skär till kanterna med en vass kniv.

Fantasifull uppsättning

Du kan sätta upp tapetbårder hur som helst. Det finns många fler variations möjligheter än du kan ana och det gäller att ta hjälp av fantasin. Använd bårder för att markera rummets golvlister eller ersätt dem helt enkelt med en bård i ett vackert mönster.

Har du stora väggytor, men inte så gott om tavlor och annat väggpynt, kan du “ruta upp” väggen med en inte alltför bred bård. Ett annat sätt att få en stor vägg mera intressant är att markera traditionella vägg-speglar med hjälp av bårdremsor och eventuellt fylla “spegeln” med en rikt mönstrad tapetvåd. Det vanligaste användningsområdet är dock att “sänka” en gammaldags takhöjd med en bård i ögonhöjd eller att smycka väggarna vid takvinkeln.

Tips

Det är inte bara väggar och tak som du kan dekorera med tapetbårder. En tråkig garderobsdörr kan exempelvis få en rejäl ansiktslyftning med hjälp av den här tekniken. Placera bården där du tycker att den passar bäst. När du tapetserar med bårder kan du också kombinera tapetremsor med olika färgnyanser och bredder.

Mät vart bården ska sitta
1.Mät och markera var och hur bården ska sitta. Kolla våg- och lodräta linjer. Centrera ev. dominant mönster.

Skär längderna
2.Mät upp och skär till längderna. Ta med mönsterpassning i beräkningen. Numrera ev. ordningsföljd och riktning.

Förklistrad bård
3.När du arbetar med förklistrade våder fuktar du baksidan av våden med vatten på en svamp. Låt dra i 1/2-1 min.

Bård med tapetklister
4.Andra bårder klistras med tapet-klister som stryks på med pensel. Vik ändarna mot mitten och låt dra i 10 min.

Bård i hörn som pressas med skarvrulle
5.Sätt upp den första våden i en hörna med ca 1 cm överlappning på nästa vägg. Pressa ut luften ev. med skarvrulle.

Sätter bård
6.Nästa bårdremsa sätter du exakt i hörnvinkeln. Vid mönsterpassning, gör en extra koll och ev. justering.

Skarv på en bård
7.Skarven kan behöva skäras diagonalt. Lägg längderna räta mot räta, mönsterpassa och markera skärlinjen.

Sätter upp bård vid skarv
8.Sätt upp de tillskurna längderna med endast någon mm överlappning, så slipper du retfulla glipor i skarven.


Artikeln uppdaterad: 2022-01-25

Relaterade artiklar

Fler steg för steg projekt när du ska tapetsera »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se