Så väljer du rätt tak till huset

Alla vill vi ha ett funktionellt och prisvärt tak som håller i längden. Utseendemässigt spelar valet av takbeklädnad också en enormt stor roll för huset. Att välja material blir därför något som känns minst lika viktigt som takläggningen i sig. Alla har de sina för- och nackdelar, samt utseende.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Lertegelpannor

Det klassiska lerteglet är en favorit hos många, särskilt som de håller en livstid och ibland lite därtill.  Taket ser levande ut med lertegel och åldras med behag. Rätt lagt och med lite underhåll håller taket är takbeläggningen en mycket god investering i fastigheten.

Men tegelpannor är också något dyrare, både att köpa in och att lägga. Det blir ett pillergöra eftersom ingen tegelpanna är riktigt den andra lik. Under 22 graders lutning på taket, ska du inte använda klassiskt lertegel.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Betongpannor

De betydligt billigare betongpannorna är idag vanligare än lerteglet. Förutom att inköpskostnaden av pannorna är lägre, är betongpannorna också lättare att lägga. Dessutom kommer betongpannorna i en mängd olika utseenden och former, vilket gör att de passar många olika hustyper – gamla som nya.

Däremot lär inte hållbarheten vara riktigt lika lång på betongen som lerteglets, och den levande strukturen finns inte hos betongpannan. Lertegel kan enkelt bytas mot betongpannor och tvärtom.

Var däremot försiktig om du byter ett plåttak mot pannor. Hållbarheten i takstommen måste vara anpassad för den större tyngden.

Plåttak

De så hållbara plåttaken är relativt dyra men de kommer också med en mängd fördelar. Förutom att de är lätta att lägga passar plåttaket till många olika typer av takkonstruktioner, tack vare den ringa vikten.

Att plåttak också kan se ut på en mängd olika sätt, och till och med efterapa pannorna i form av plåtpannor, är ännu ett skäl till att kika lite närmare på plåten. Ljudet av regndropparnas slag mot plåten och snörasen kan störa en del, medan andra njuter av ljudet och låter sätta upp snörasskydd.

Takshingel

En relativ nyhet på marknaden är takshingel, en typ av tak som är lätt att lägga och väger lite. Därför passar det till de flesta tak, branta såsom plana. Det är också ett prisvärt alternativ som en händig husägare faktiskt kan lägga på helt egen hand. Enda nackdelen med shingel skulle då vara att snön gärna ligger kvar på det halkfria taket, något som kan ge problem i snörika trakter.

Papptak

Papptaket är kanske inte känt som det vackraste alternativet, men det är ett behändigt alternativ i många fall. Ibland är papptaket faktiskt det enda som kan läggas utan större problem. Det gäller riktigt plana tak.

Papptaket kräver sitt underhåll, men rätt skött kommer det att hålla i ungefär 30 år, om inte lite till. Det är också ett väldigt billigt sätt att ge huset ett paraply, så det passar även till uthus, friggebodar och mindre byggnader.

Tips! Står du inför ett takbyte? Här hittar du hundratals taktips när du ska byta tak.

Skiffertak

Det är inte helt vanligt att se skiffertak, men de är mycket vackra och beständiga tak som är värda att kika på för den som vill vara lite mer unik. Framför allt är det lite mer pampiga byggnader som kan bära upp skiffertaket på rätt sätt. Skillnaden att lägga ett skiffertak mot att lägga pannor, är inte särskilt stor.

Däremot är det dyrt att köpa in materialet och taket behöver ha en vinkel om mer än 25 grader för att skiffer ska kunna vara ett alternativ.

Torv- och vasstak

På gamla längor läggs torv- och vasstaken om med omsorg. Det blir taklagsfest förstås, och sedan är det bara att njuta av ett tak som andas och som håller i en halv evighet, i alla fall i över 45 år med lite förbättringar under tiden.

För att taket ska bli tätt och hållbart behövs specialistkunskap, något som inte är alldeles lätt att hitta. Detsamma gäller materialet.

P.S Glöm inte att ansöka om bygglov om du vill förändra utseendet på taket.

Andra har också läst

 

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se