Så här lackerar du ett trägolv

Lackerar slipat trägolv

Lackerar slipat trägolv

Man säger ofta att trägolv blir vackrare ju äldre de blir. Det är en sanning med modifikation. När ett trägolv använts flitigt under flera år behöver den skyddande lacken bättras på i en eller flera omgångar.

Om golvet är mycket repigt eller hårt slitet är det god ide att dessutom låta slipa om ytan. Ett välskött trägolv kan hålla betydligt längre än det hus golvet är lagt i. Även om du inte strävar efter att golvet ska “överleva” dig är det all ide att sköta om det.

Lacken skyddar träet från smuts, repor och färgförändringar. Förutom att golvet ger hemmet en vacker inramning är det betydligt mer lättskött än ett obehandlat eller nerslitet lackerat golv.

När du stryker ut lacken ska du använda flödigt med lack på penseln och stryka längs med träets ådring. Gå aldrig tillbaka för att fylla i eller rätta till ett misstag. Då riskerar du bara att få fula ojämnheter i den torkande lacken.

Du kan i princip lackera golvet i hur många lager som helst. Ju fler lager du har desto tåligare blir ytan.

Det allra viktigaste för ett bra slutresultat är dock inte hur många gånger du stryker golvet, utan att du slipar och dammar av ytan innan du påför nästa lager lack.

När du ska lackera golvet bör du vara noga med penselvalet. En bra pensel ska vara fyllig och bred, samt av hög kvalitet. Om du ogärna vill ligga på knä när du målar finns det penslar som du kan sätta skaft på.

Du kan också välja att arbeta med en roller. Välj en filtrulle och ett extra långt skaft. Till sist en skämtsam varning. Se till att du inte målar in dig i ett hörn utan har ytan framför dörröppningen kvar till sist!

Slipa trägolvet

Innan du lackerar bör du slipa ytan med ett fint sandpapper. Om golvet är välbehållet räcker det oftast att “rugga upp” ytan genom att slipa lätt i träets längdriktning.

Professionell slipning av trägolv

Är golvet hårt slitet, repigt eller har nergångna partier bör du låta en fackman slipa om det. Även ett golv som underhållits med bonvax eller polish måste slipas om eftersom det är det enda sättet att få bort all vax. Finns rester av vax på golvytan fäster lacken dåligt eller inte alls.

Du som känner att du vill försöka slipa trägolvet själv kan läsa mer i artikeln “Så slipar du trägolv“.

Det är svårt för en lekman att använda en golvslipmaskin. Den hoppar gärna på ytan, vilket ger ett ojämnt, vågigt golv. Ta därför noga reda på hur man går tillväga och arbeta lugnt och metodiskt. Är du mycket osäker bör du anlita en fackman.

Innan du börjar lackera

Eftersom du måste tömma rummet på samtliga möbler och mattor bör du planera omlackeringen noga. Innan du flyttar möblerna är det bra om du har en plan över var du ska ställa det rumsvilla bohaget.

Se till att möblerna kommer ur vägen så mycket som möjligt. Räkna med att det tar flera dagar innan du kan ställa dem på plats igen.

Om golvet kräver ett rejält förarbete kan detta ta en eller ett par dagar. Därefter ska golvet lackeras i flera omgångar. Detta tar ytterligare någon dag. Till sist måste du låta ytan torka ordentligt innan du möblerar igen.

Som regel är ytan torr efter ett dygn, men det skadar inte om du låter lacken eftertorka i ytterligare ett par dygn innan du på nytt belastar golvet.

Om du inte har tapetserat ner över golvlisterna så tar du bort dessa innan du lackerar golvet. Då kommer du åt med penseln ända in till kanten och riskerar inte att listen får lack medan golvet blir utan.

Verktyg och material du behöver när du ska lackera trägolv:

Verktyg:
1. Hammare med klo 2. Slipplatta med skaft 3. Bred lackpensel 4. Filtroller med skaft 5. Färgtråg 6. Dammsugare.

Material:
Milt diskmedel, Tvättnafta, T-sprit, Slippapper, Trasor, Hink, Lack.

Varning!

Använd aldrig målarsoda när du ska göra rent parkettgolvet inför omslipning och lackering. Sodan kan missfärga och därmed förstöra golvet. Du kan inte slipa och lackera om de tåligaste lamellgolven, de s.k. plankwood golven.

Golven har endast ett 0,2 mm slitskikt och under detta finns en extra hård spånskiva. Denna utgör det stumma underlaget som gör golvet så tåligt. Även om du inte kan renovera den här typen av golv, kan du göra förbättringar av smärre skador. Använd särskild bättringslack.

Många lacker innehåller kemiska medel som avger starka ångor. Se därför alltid till att du har god ventilation när du lackerar.

När du ändå har listerna nermonterade kan du också passa på att måla dem. När golvet är färdigt och de nymålade listerna är på plats igen blir resultatet perfekt.

Välj rätt lack till ditt trägolv

Olika trägolv kräver olika slags lack beroende på träslag och var i huset golvet ligger. Det finns flera sorter att välja mellan, varav flera är så kallade tvåkomponentlacker. Detta innebär att du får lacken i två förpackningar – lacken och härdaren var för sig.

Förr innehöll alla tvåkomponentlacker starka lösningsmedel. Numera finns även vattenbaserade tvåkomponentlacker. Eftersom mjuka trägolv rör sig mer än hårda bör du inte välja ett för styvt lack till exempel ett furugolv. Risken finns då att lacken spricker av golvets rörelser.

Ligger golvet i ett flitigt använt utrymme bör du välja ett lack som ger en starkare yta. Vänd dig till din färghandel och be om råd så att du får en lacktyp som passar just ditt trägolv och som har de egenskaper du kräver.

Från början skilde man lack som innehöll bindemedel av importerade naturhartser uppblandat med olika oljor från fernissa, som innehöll linolja och harts. Under en period ansågs fernissa vara den klara lacken, medan lack var detsamma som lackfärg.

Varning!

När du använder tvåkomponentlack måste du alltid göra ren penseln eller rollern när du ska ta en paus. Lämplig rengöringsvätska varierar från lack till lack. Det är viktigt att du följer anvisningarna på förpackningen.

Värt att veta om fernissa

Du kan stöta på ordet fernissa i samband med klarlackering. Klarlack och fernissa är samma sak – en klar ytlack.

Lackera trägolv

Ta bort fläckar
1.Ta bort ev. fläckar. De flesta går bort med milt diskmedel. Använd tvättnafta till märken efter gummi-sulor. Märken efter pennor går oftast bort med T-sprit.

Fula repor eller hack kan du mattslipa ytan för hand
2.Om golvytan är jämn och utan fula repor eller hack kan du mattslipa ytan för hand. Använd fint slippapper runt en slipkloss och slipa längs träets ådring.

Slipplatta med långt skaft
3.Du kan montera slippapperet på en ledad slipplatta med långt skaft. Du får då en bättre arbetsställning, som behövs om det är en stor yta som ska slipas ner.

Det är viktigt att du får bort allt damm från golv och väggar
4.När du slipat hela golvytan måste du dammsuga rummet noga. Det är viktigt att du får bort allt damm från golv och väggar, annars sätter sig dammet i lacken.

Finns det en fet hinna eller feta partiklar ska du tvätta golvet med diskmedelslösning
5.Känn med handen över ytan. Finns det en fet hinna eller feta partiklar ska du tvätta golvet med disk-medelslösning. Använd en hårt urvriden trasa.

Om du använt diskmedel måste du skölja golvet väl. Använd rent vatten och trasa
6.Om du använt diskmedel måste du skölja golvet väl. Använd rent vatten och trasa. Använd måttligt med vatten och vrid hela tiden ur trasan. Låt golvet torka.

Ska du använda tvåkomponentlack ska härdaren blandas i lacken
7.Ska du använda tvåkomponentlack ska härdaren blandas i lacken. Blanda för en strykning i taget. Blandningen är oanvändbar efter några timmar.

Använd en extra bred lackpensel
8.Använd en extra bred lackpensel. Stå på knä och arbeta med jämn rörelse i träets längdriktning. Det är lättast om du håller penseln med båda händerna.

Filtroller monterad på ett långt skaft
9.Om du vill spara rygg och knän kan du istället använda en filtroller monterad på ett långt skaft. Tänk på att inte vara allt för snål med lacken.

Slipa alltid före varje ny strykning
10.När första strykningen har torkat helt ska ytan slipas med ett mycket fint slippapper. Slipa alltid före varje ny strykning. Glöm inte att dammtorka ytan.

Stryk ut flödigt med lack i träets längdriktning
11.Stryk ut flödigt med lack i träets längdriktning. Lacken ska hela tiden flyta in i föregående pensel-drag. Tänk på att aldrig gå tillbaka och rätta till ett misstag.

alt="Ju fler lager desto hållbarare blir golvet"
12.Det finns ingen regel för hur många gånger ett trägolv ska lackeras för att hålla bra, men räkna med minst tre. Ju fler lager desto hållbarare blir golvet.

Relaterade artiklar

Se alla golvartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se