Putsa, trimma och röja en gräsmatta

grastrimmer.jpg
Handsaxar som man kan klippa gräs med.

Handsaxar som man kan klippa gräs med.

Det är inte överallt som gräsklipparen kommer till t ex tätt under buskage, närmast intill en trädstam, vid stenparti eller damm. Då behövs något slags handsax eller ett betydligt mera tekniskt utvecklat redskap som kallas trimmer eller röjare, beroende på kapaciteten.

Gräs-saxen påminner om gamla tiders ull-sax och finns i olika utföranden, några typer har till och med vridbara skär. Ofta är skären teflonbehandlade, vilket underlättar klippningen och även rengöringen av redskapet.


Häcksaxen
är ett utmärkt redskap att putsa gräsmattan med.


Röjsaxen
, med långa skaft och kraftigt utförande,’ passar särskilt där det också finns grova ogräs, som nässlor och tistlar.


Batteritrimmern
skär av gräset med en tråd som svänger runt, driven, av en laddningsbar batterimotor. Det är ett smidigt redskap, med bekvämt skaft och utan sladd som hindrar.


El-trimmern
, med nätanslutning, har större avverknings förmåga än batteritrimmern men fungerar annars på samma sätt, med roterande tråd som skär. El-sladden är ett visst hinder vid förflyttning och dessutom begränsas räckvidden.


Gräsröjaren
har bensinmotor av extrem lättvikttyp, bärs med sele och är kraftigt konstruerad men arbetar efter samma princip som en trimmer. Med gräsröjaren kan man ta både ogräs och klenare sly. På dyrare modeller kan skärtråden lätt bytas ut mot en sågklinga, för röjning av t ex grövre sly och buskar.

Gräsröjaren, batteritrimmer och grässax ned batteri.

Gräsröjaren, batteritrimmer och grässax ned batteri.

I trädgårdar med många vrår och skrymslen och där en maskin inte kommer fram kan det vara nödvändigt med något av nu beskrivna redskap, som teckningarna visar.

Relaterade artiklar

Se alla artiklar på gräsmatta »

Top