Parkettgolv – klassiskt och vackert golv

Vackert parkettgolv i vardagsrum

Parkettgolv är en typ av golv som passar i många miljöer. Det har länge använts som “fingolv” i vardagsrummet och i salongen. Golvet passar lika bra i sekelskiftesvillan som i funkisvillan eller i praktvåningen mitt i staden.

Tack vare de många olika varianterna av parkettgolv går det både att hitta en färg och ett mönster som är perfekt till det tilltänkta rummet.

Klassiskt parkettgolv

Parkettgolvet är ett klassiskt och mycket vackert golv. Det är också ett vanligt golv i våra svenska hem, särskilt när det gäller golv för vardagsrum och finrum. Med en filtmatta under blir det också ett tyst golv som känns behagligt att gå på.

Parkettgolvet ses som exklusivt kvalitetsgolv i ett hem, och är i flera aspekter ett tåligare material än genuina trägolv. Till att börja med finns inga stora springor i ett parkettgolv.

Det är också ett golv som inte rör sig lika mycket som ett trägolv. Det beror på att fibrerna i golvet är riktade åt olika håll i de olika lagren, vilket jämnar ut trycket vid temperaturförändringar och fukt.

Parkettgolvets uppbyggnad

Parkettgolv är i grunden ett golv av korta trästavar lagt i ett mönster. Från början var trästavarna massiva. Sådana finns än idag att tillgå, i alla fall för kort stavparkett. Men det vanligaste numera är ett parkettgolv som kallas lamellparkett.

Ett parkettgolv av typen lamell är uppbyggt av flera lager material, där ytskiktet består av äkta trä. Sedan kommer ett lager av spånskiva alternativt tvärgående lameller (därav namnet). Underst finns ett lager av furufanér.

Högkantsparkett

Högkantsparkett kallas även för industriparkett. Det är en typ av parkettgolv där ändträet läggs uppåt. Parketten var från början ett sätt att ta tillvara restprodukterna från sedvanlig parkettillverkning.

Idag är det mycket populärt som golv eftersom det är så slittåligt, inte minst i offentliga miljöer.

Lamellparkett

En lamellparkett kan ha olika tjocklek på det ytlager som utgör den synliga delen av golvet. Standard är ett ganska tjockt ytlager vilket medger att golvet kan slipas om ett antal gånger. Hur många gånger beror dels på hur tjockt ytskiktet är, dels på hur hårt golvet slipas.

När lamellerna är något tunnare (8 till 10 mm) kallas parketten mosaikparkett. Fanérgolv innebär att ytan enbart är en millimeter tjock. Det kan inte slipas om alls.

Vackert parkettgolv lagd med fiskbensmönster i vardagsrum

Olika mönster

Förr levererades varje liten träbit för sig, så kallade stavplank. Det finns än idag, men är mindre vanligt. Det ger nämligen ett digert pusseljobb för golvläggaren.

Idag tillverkas parketten vanligen genom att flera stavar limmas ihop. Det är vanligast med tre eller två stavar i taget. Hur många stavar som läggs ihop beror på hur golvet ska mönstras. Mönstren kan variera i det oändliga och vara alltifrån fantastiska kreationer med olika träslag till enklare stavparkett.

Klassiska mönster är fiskbensparkett och holländskt förband, men det finns även ett antal andra mönster att välja mellan.

Ytan på parkettgolv

Ytan på en parkett, oavsett variant, skyddas i allmänhet av en lack. Ett alternativ är att olja parketten. Moderna lacker är mycket hårda och gör att parkettgolvet håller länge, medan oljan ger ett mjukare golv.

Den skyddande lacken innebär att det är den som får ta det mesta av slitaget, inte träskiktet i sig. Om ytan blir sliten går det, med tjockare parkett, att slipa om golvet och lacka det så att det blir som nytt.

Det går också i många fall att laga parkettgolv som skadats. Det gör att ett parkettgolv, om det sköts väl, kan hålla i generationer.

Att lägga parkettgolv

Ett parkettgolv läggs in på ett plant underlag och liksom alla trägolv ska hänsyn tas till i vilket riktning planken går i rummet. Ljus och dimensioner på rummet påverkar detta. Ett golv som läggs åt “fel håll” kan se mycket avigt ut och förstöra ett rums proportioner.

Parkettgolv läggs ofta flytande. Vad gäller vissa parketter ska de spikas eller limmas. I vissa fall ska även parkettgolvet slipas och lackas efter inläggning. Det gäller framför allt högkantsparkett. I andra fall kommer golvet färdigbehandlat.

En normalhändig person med öga för detaljer kan lägga ett parkettgolv på egen hand. Om en professionell golvläggare tas in för arbetet kan rot-avdraget nyttjas.

Regler kan ändras, så besök alltid Skatteverkets hemsida skatteverket.se där finns utförlig information om vilka tjänster som inbegrips i rot-avdraget.

Relaterade artiklar

Se alla golvartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se