Lär dig betsa trä

betsat trä på möbler

I den här artikeln hittar du utförlig information om vattenburen bets och lackbets. Lär dig att betsa trä med gör det själv beskrivningar och förklarande fotografier.

- Många förväxlar lasyr med bets och tror att det är samma färgtyp. Men så är inte fallet, det finns skillnader. Bets innebär att betsen tränger in i träet. Betsen färgar träet utan att ta bort träets ådring. Lasyr är en tunn s.k. täckfärg och tränger inte in i träet på samma sätt som bets gör. Det gör att lasyr tar bort en del av träets ådring.

Lasyr eller bets?

Välj bets om du vill behålla så mycket som möjligt av trästrukturen. Lackbets om du vill göra det så enkelt som möjligt och inte bryr dig så mycket om du förlorar en del av trästrukturen. Använder du lackbets krävs det inte så mycket förbehandling. Men du ska ta bort gammal färg och lack innan du målar med lasyr.

Om du vill ha en vacker betsad yta gäller det att vara noggrann. Därför är det viktigt att du slipar träytan ordentligt och att du tar bort allt damm innan du börjar betsa.

betsar trä med pensel

Att slipa innan betsning och sedan ta bort allt slipdamm är en självklarhet. Men det finns ett moment till som är viktigt och det är att pensla träytan med varm vatten innan du börjar att betsa. Utesluter du detta moment kan fibrerna i träet resa sig. Om du sedan slipar på den betsade ytan riskerar du att ytan blir flammig.

Se till att du har tillräcklig mängd med bets för ytan du ska betsa. Om betsmaterialet inte räcker till hela träytan och du måste blanda mer bets kan du få skillnader i nyansen på träytan.

Viktiga punkter att läsa när du ska betsa

Förarbete vid betsning

Täcker med täckplast, slipar i träets riktning, avrundar vassa kanter

1. Börja med att täcka underlaget med skyddsplast eller täckpapper.

2. Slipa i träets riktning med ett fint slippapper. Har du repor i träet måste du slipa bort dessa.

3. Vassa kanter ska avrundas med slippapper. Betsen fäster då bättre och ytan blir slitstarkare.

Pensla ytan rikligt med vatten, låt torka och efterslipa

Pensla ytan med varmt vatten, lufttorka och efterslipa med fint sandpapper.

4. Efter ytan är slipad och rengjord kan du pensla ytan rikligt med varmt vatten för att minska fiberresning. Har du tunna träskivor kan du även pensla dessa på baksidan.

5. Om träytan är fet helt eller delvis kan du hälla ner en till två matskedar ammoniak i vattnet.

6. Låt därefter träet lufttorka, tänk på att du inte torkar ut ytan för snabbt i starkt solsken eller framför ett värmeelement, då kan träet slå sig.

7. När vattnet har torkat upp på ytan slipar du ner den ådring i träet som rest sig med ett finkornigt slippapper.

8. Innan du betsar ytan borstar eller dammsuger du bort slipdammet. Om du borstar tänk på att borsta i träets längdriktning.

Betsa

Blandar bets och stryker ut den med pensel

1. När du blandar pulverbets häller du ned pulvret från påsen under omrörning i en skål med kokhett vatten.

2. Vill du att betsen ska tränga in ordentligt kan du byta hälften av vattenmängden med T-sprit.

3. När betslösningen har kallnat stryker du ut betsen flödigt i träets längdriktning med en pensel. Snåla inte med betsfärgen om du vill ha en jämn yta.

Betsa ytan med svamp och borsta

4. När du betsar en större yta kan du använda svamp eller målardyna för att få ett jämnare resultat. Tänk på att hela tiden följa träets fiberriktning.

5. Det är viktigt att du torkar bort all överflödig bets med svamp som du doppat i vatten och vridit ut den ordentligt. Tänk även här på att torka i träets fiberriktning.

6. När du betsar mindre liggande ytor kan du även arbeta in betslösningen i träets längdriktning med en medelhård borste.

Pensla betsa och borsta ytan

7. Förhindra att kap- och ändytor suger åt sig för mycket bets och blir mörkare i kulören genom att pensla med vatten innan du betsar. Det gör att ändträet suger åt sig mindre bets.

8. Om färnyansen blir för ljus efter första strykningen så kan du betsa ytan med ytterligare ett lager bets när ytan torkat. Det gör att kulören blir mörkare.

9. När ytan torkat och du är nöjd med färgtonen ska ytan borstas. Borsta ytan i fiberriktningen med en medelhård borste.

betsar mindre föremål och lackar yta

10. När du betsar mindre föremål kan du doppa det direkt i betsen. Skruva en skruv i t.ex. en lådknopp när du doppar i betsen eller använd ett par gummihandskar för att skydda dina händer.

11. Eftertorka alltid mindre föremål med en svamp eller en trasa som är luddfri så att du inte får rinnmärken.

12. Betsar du med vattenbaserad bets ska du alltid lackera ytan efteråt så att den blir tåligare och klarar av vatten utan att färga av sig.


SAMMANFATTNING

- Så betsar du trämöbler steg för steg

1. Täck underlaget med skyddsplast eller täckpapper.
2. Slipa träytan med sandpapper, kornstorlek 120 -180.
3. Pensla träytan med varmt vatten och låt träytan lufttorka.
4. Efterslipa med fint papper och borsta bort allt slipdamm.
5. Provbetsa på en dold yta för att se om kulören stämmer.
6. Rör om betsfärgen i burken löpande.
7. Blir kulören för svag vid första strykningen, stryk träytan igen.
8. Avsluta med att lacka den betsade träytan med klarlack.

sammanfattning arbetsmoment vid betsning av trä

Artikeln uppdaterad: 2019-12-13

Andra har också läst

Se alla målarartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se