You dont have javascript enabled! Please enable it! Konsten att bränna trä - Så gör du | dinbyggare.se

Konsten att bränna trä

Bränner trä med gasolbrännare

Hör du till dem som då och då vill variera en alltför blankpolerad tillvaro vad gäller dina möbler? I så fall kan du med en mycket enkel metod ge lite av ålderns patina åt till exempel träklädda väggar och tak, vissa andra inredningsdetaljer och en eller annan omålad, kanske avlutad möbel. “Antikbehandlingen” går helt enkelt ut på att bränna i trä med en gasolbrännare som framhäver träets ådring.

Självfallet finns starka skäl för att utnyttja modern teknik i våra hem. Att avstå från detta skulle inte bara göra livet tungrott och obekvämt utan också innebära ett både onödigt och oacceptabelt slöseri.

När vi till exempel använder oss av avancerade uppvärmningsmetoder och ventilationssystem håller vi nere energikostnaderna och förbättrar den totala miljön.

Och ju mer vi låter maskinerna ta över av disk, tvätt och liknande nödvändiga vardagsrutiner, desto mer tid blir kvar för mer innehållsrik sysselsättning. Ändå har många människor behov av en förankring i gången tid och inte sällan i en “primitivare” miljö som i varje fall närmar sig en tillvaro så osminkad att till exempel jakt och fiske ger en känsla av självhushåll.

“Vildmarksromantik”, säger en och annan kritiker och fnyser kanske på näsan, men mer eller mindre uttalade ambitioner i denna riktning för ofta med sig starka och värdefulla, traditionsbevarande initiativ.

Önskningarna gör till exempel att vi bland annat får alltfler fritidshus som till det yttre liknar gångna tiders timmerstugor och att robusta, trävita möbler, som i århundraden speglat nordisk allmogekaraktär, periodvis blir högsta mode.

Även om det kostar en hel del pengar avstår också alltfler – inte minst i fritidshus – från tapeter och lättmonterade takskivor för att inreda med träpanel och därmed försäkra sig om en mera genuin miljö.

Kruxet är bara att det tar några år innan till exempel furupanelen mörknar och får den lyster traditionen bjuder. Inte heller får man någon vidare “hjälp” av sot från inrökande spisar och osande oljelampor.

Det är i den situationen man kan to modern teknik till hjälp och med en gasollåga imitera gångna tiders “sotdekor”, som bet sig fast i träytans hårda årsringar och gav inredningen en reliefartad struktur.

När man nu “fuskar” fram denna effekt genom att bränna med öppen låga svärtas de hårda årsringarna medan de mjuka förblir ljusa.

Man kan tycka att man med lasyr eller bets skulle kunna åstadkomma samma effekt, men så är inte fallet. I stället suger de mjuka årsringarna åt sig mer av färgen, varvid ådringen nästan “försvinner” i en näst intill enfärgad yta.

Den utrustning du behöver är mycket enkel. Utöver gasolbrännaren med platt eller spetsbrännare räcker en stålborste, alternativt en grov rotborste.

Värt att veta när du ska bränna trä

Ju större ytor man bränner, desto varmare bör lågan vara. Resultatet av bränningen blir bäst om ådringen är starkt markerad. Fanerade ytor kan brännas – om faneret är minst 2,5 mm tjockt.

Innan du bränner bör du träna på en spillbit av trä
1. Innan du bränner på “riktigt” bör du träna på en spillbit för att bl a hitta rätta rörelser och avstånd.

Se till att brädan är hyvlad innan du börjar bränna
2. Den yta som ska brännas behöver inte slipas i förväg. Däremot är det viktigt att den är hyvlad.

gasollaga-over-traytan
3. För gasollågan långsamt fram och tillbaka över träytan och hela tiden i träets fiberriktning.

vandpunkt
4. Var extra noga när du “vänder” annat fall är risken stor att du bränner för hårt vid vändpunkterna.

branner-arsringar
5. Du ska bränna så länge att både de hårda och mjuka årsringarna får ungefär samma
svarta färg.

borstar-ytan-med-stalborste
6. Bränner du furuträ borstar du sedan ytan med stålborste tills dess att du får bort alla förkolnade delar.

Borsta alltid i fiberriktningen
7. Borsta alltid i fiberriktningen, så att du inte får rispor på tvären. De mjuka årsringarna ska bli ljusa.

Använd rotborste om du bränner på ett mjukare träslag
8. Bränner du gran eller något annat mjukt träslag bör du i stället för stålborste använda en kraftig rotborste.

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se