Hängrännor och stuprör – Tips innan du köper

Hängrännor och stuprör för vattenavrining

Hängrännor är nödvändiga för att säkra avrinningen av regn och snövatten från husets tak. Efter hand som tiden går, behöver hela eller delar av systemet bytas ut, då vattnet ger korrosion på plåten. Då gäller det att hitta funktionella och vackra hängrännor som kan ersätta de gamla.

Hängrännor vittrar med tiden, hur bra skydd de än har. Då behövs hela eller delar av systemet bytas ut. Hängrännor liksom stuprör finns i många längder och dimensioner. Det gör det enkelt att byta ut hela rännsystemet.

Längderna kan pusslas ihop så att de passar runt huset. De många olika delarna gör också att det går lätt att byta ut delar av systemet, om det skulle behövas.

Material på takrännor

Det allra vanligaste materialet på hängrännor och stuprör är stålplåt. Denna plåt är ofta varmförzinklad för att klara vattnet som rinner i rören. Trots skyddet behöver såväl rännor som plåt målas om och gås igenom regelbundet. Till slut rostar de och då behöver de bytas ut.

Vissa tillverkare har istället satsat på en PVC-beläggning på plåten. Den ger bättre skydd och rännorna blir näst intill underhållsfria.

Ett alternativ är den lätta aluminiumplåten. Den är känslig mot kontakt med betong och andra metaller, som kan få plåten att korrodera. En dyrare variant av plåtrören är kopparrören. De är både vackra och hållbara. Det är liksom med aluminiumplåten mycket viktigt att använda sig av rätt spik och rätt rännkrokar så att inte kopparn reagerar mot det material som det möter.

Olika fabrikat använder sig också av något olika plåt vid tillverkningen av sina produkter. Det kan vara klokt att inte köpa allt för billiga rännor och rör, då de kan vara i tunnaste laget.

Välja hängrännor och stuprör

Det finns olika storlekar på hängrännor och stuprör. Standarden för ett normalhus är 125 mm och rör med 80 – 90 millimeters diameter. För mindre tak går det bra med 100 mm rännor med 75 mm breda stuprör.

Är huset däremot riktigt stort, kan det behövas större dimensioner för att avrinningen ska bli adekvat. Då behövs ofta 150 mm rännor respektive 100 mm rör.

Tillbehör

För att ett hängrännesystem ska bli komplett behövs en mängd olika tillbehör till rännorna och rören. Hängkrokar, ränngavlar, renstrattar, grenrör, svep, rännskarvar, stagband och hakfästen är de viktigaste detaljerna som gör att systemet dels kan sättas upp som det är tänkt, dels fungerar som det ska.

Varje system har sina tillbehör, men med standardmått kan du köpa från olika fabrikat. Var bara försiktig så att rännor eller tillbehör av aluminium eller koppar inte blandar sig in i leken. Tänk också på att matcha detaljerna i färg med resterande delar av systemet.

Kulör på hängrännor och stuprör

Färgen du väljer är en smaksak. Standardfärgerna är svarta, bruna och vita hängrännor. Dessa färger passar till det mesta. Givetvis går det att specialbeställa färger också, men det kostar extra. Det gör också specialbeställningar av olika längder och storlekar.

Antikvit
Antikvit

Silvermetallic
Silvermetallic

Antracitmetallic
Antracitmetallic

Mörkgrå
Mörkgrå

Svart
Svart

Grön
Grön

Kopparmetallic

Kopparmetallic

Tegelröd
Tegelröd

Mörkröd
Mörkröd

Brun
Brun

 

 

Bra att veta

Monteringen av hängrännor är numera såpass enkel att en någorlunda händig person kan göra det på egen hand. Det behövs knappt några specialverktyg alls. Det är däremot viktigt att tänka på att hängrännor ska ha en lutning så att vattnet får fart i rännorna, vilket ofta kräver bockning av krokar och noggrannhet i arbetet.

Arbetet med rännor är också ett riskfyllt arbete om taket sitter högt. Det kan vara värt att lägga ut arbetet på en professionell hantverkare, inte minst för att arbetet ger rätt till rot-avdrag.

Regler kan ändras, så besök alltid Skatteverkets hemsida skatteverket.se där finns utförlig information om vilka tjänster som inbegrips i rot-avdraget.

Andra har också läst

 

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se