You dont have javascript enabled! Please enable it! Gör en ny tröskel - Så gör du | dinbyggare.se

Gör en ny tröskel

Byter tröskel

I den här artikeln hittar du utförlig information och steg för steg instruktioner med förklarande fotografier om hur man byter ut och gör en ny tröskel.

En utnött tröskel är inte bara ful att se på, den bidrar också till att det drar och sveper i huset. För den allmänna trivselns skull och i viss mån även av värmeekonomiska skäl bör därför nerslitna trösklar ersättas.

Det är inte svårt att varken göra eller byta trösklarna inomhus. Däremot ska man välja ett hårt träslag ek är vanligt som tål den ständiga trafiken i dörröppningen.

Tröskeln har funnits mycket länge och tillverkas i framförallt sten och trä. Ordet tröskel kommer troligtvis av ordet tröska i betydelsen att trampa på, slita eller nöta. Numera, när tröskelbredden inte är så stor, står vi sällan på tröskeln utan kliver oftast över, men slitaget kommer ändå förr eller senare.

Det finns prefabricerade trösklar i standardmått att köpa i de flesta byggvaruhus. Bredden på dessa är mellan 625 mm till 925 mm för enkeldörrar och 1290 mm 1850 mm och tröskelns djup brukar vara antingen 68mm, 92mm eller 118mm.

Om du har en dörröppning med andra mått än dessa måste du tillverka tröskeln själv. Detta är inte svårt och det enda du behöver till detta är en såg, ett par skruvtvingar, trälim och virket förstås. Måtten till den nya tröskeln ska vara desamma som på den gamla, så det är bara att mäta noga.

När du tar bort den uttjänta tröskeln ska du vara försiktig så att du inte skadar dörrfoder eller golvet. Använd därför verktyg som är skärpta och smidiga att handskas med. Risken är då mindre att du slinter och lämnar fula märken efter dig.

Det är av stor vikt att tröskeln slipas och lackas med härdlack antingen före eller efter du satt den på plats. Detta är viktigt dels för att ytan ska bli slitstark, dels för att minska risken för småstickor. Det är särskilt viktigt att de skarpa kanterna rundas av innan du lackerar minst två gånger med torktid emellan.

När tröskeln är på plats kontrollerar du även att dörren går att stänga och att tröskeln sluter tätt. Har du mätt noga behöver du ev bara göra smärre justeringar. Om tröskeln inte ligger jämnt mot underlaget kan du lägga in en träkil i glipan.

Tänk på att det inte bara är tröskeln som kan korrigeras, en del finjusteringar kan också göras på dörren och dess upphängning. För ett riktigt fint slutresultat sätter du till sist en trekantslist mot tröskel och golv. Se till att du driver in dyckerten i listen ordentligt, så att inte spikhuvudena kryper upp i första taget.

Det här behöver du när du ska göra en ny tröskel:

Verktyg man behöver för att tillverka en ny tröskel

Verktyg:

1. Fogsvans 2. Hammare 3. Vinkelhake 4. Fogspruta 5. Tumstock 6. Borrmaskin med borrstål 7. Skruvtving 8. Stämjärn 9. Slipkloss 10. Försänkare 11. Penna.

Material:

Virke till tröskeln, gärna av ek, Trälim, Sättlim, Golvskydd, t ex masonit, Furuplank, Slippapper, Skruv, Kilklossar, Kvartslist, Listspik, Härdlack.

Ta bort den gamla tröskeln

Gör den nya tröskeln

Relaterade artiklar

Se alla dörr & portartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se