Golvslipning och lackning av trägolv

Slipning av trägolv och parkettgolv

Det är svårt att undvika att ett trägolv som används dagligen blir slitet. Lacken mattas ned och får repor och golvet märks av skoklackar och fläckar som trängt ner under lacken.

Till skillnad från de syntetiska golven kan man själv relativt enkelt ge trägolv och parkettgolven en ansiktslyftning. Efter golvslipning och lackering är golvet som nytt igen.

Det är inte alltid helt lätt att slipa ett golv själv eftersom det beror på hur slitet golvet är, vilken typ av träslag och mönster trägolvet har. Känner du dig osäker bör du kontakta en professionell golvslipare.

Väljer du att slipa golvet själv kan du hyra en golvslipmaskin och slipa parkettgolvet. Svårighetsgraden på arbetet beror på vilken typ av maskin du hyr. Tala om för personal från hyrfirman vad du har för slags golv, hur hårt slitet det är och hur väl bekant du är med arbetet, så får du hjälp med att välja rätt maskin.

Om du inte ska slipa en mycket stor yta kan du räkna med att arbetet tar en eller högst två dagar. Tiden beror naturligtvis på hur snabbt du arbetar, men också på hur hårt slitet golvet är.

Om det bara är lacken som är anledning till omslipningen behöver du inte slipa ner träet så hårt. Det är dock mycket viktigt att du slipar så pass mycket att all gammal lack försvinner och så att träytan träder fram. Innan du slipar ett tidigare bonat parkettgolv bör du tvätta bort all gammal bonvax eller polish med lacknafta. Vaxet sätter sig annars på slippapperet och försvårar på så sätt slipningen.

När slipningsarbetet är klart kan du klarlackera trägolvet. De gamla tvåkomponent härdlacker som innehåller starka lösningsmedel är idag förbjudet, så du får använda godkända vattenbaserade lacker.

När du väljer golvlack är det viktigt att du rådgör med kunnig personal, så att du får rätt sorts lack till ditt trägolv.

Till parkettgolv finns speciellt hårda lacker som även kan användas på andra golvytor som utsätts för hårt slitage. Till mjukare trägolv, av till exempel furu, bör du däremot inte välja en alltför hård lack. Lacken kan krackelera när trägolvet rör sig.

Golvslipning, maskin verktyg och teknik

Det finns flera olika storlekar och utföranden av golvslipmaskiner att välja mellan. Eftersom detta verktyg har huvudrollen i arbetet är det viktigt att du hyr en maskin som lämpar sig för just det golv du ska slipa.

Beskriv förutsättningarna så väl du kan inför uthyraren, så är det lättare för dom att rekommendera rätt typ av golvslipmaskin.

Du behöver till exempel en slipmaskin med en starkare motor om golvet du ska slipa är hårt slitet eller är av hårt virke. Hyr du en maskin av lite äldre modell där slippappersarket ska spännas fast kan maskinen lätt börja “hoppa” med resultatet att golvet slipas ojämnt.

På nyare slipmaskiner monteras istället ett bandslippapper fast på en vals. Eftersom det inte uppstår någon skarv när nyare maskiner arbetar minskar risken för “hopp” betydligt. Du behöver även en sk. kantslipmaskin till kanterna där inte den större golvslipmaskinen kommer åt.

Många hyrfirmor ger dig goda instruktioner om hur du hanterar maskinen och hur du byter slippapper. Det senare är inte så svårt men mycket viktigt att du behärskar då du ju måste kunna byta från grövre till finare slippapper under arbetets gång. Innan du börjar slipa är det några praktiska saker du bör tänka på.

Golvslipning av parkettgolv

Starta slipmaskinen med valsen uppfälld. Börja sedan att gå innan du sänker ner valsen mot golvet. När du ska stanna måste du först hissa upp valsen och därefter stannar du. Gör du på något annat sätt riskerar du att få ett gropigt eller vågigt golv.

En god slipregel är att alltid slipa i träets längdriktning, men det finns undantag. Du kan till exempel inte följa den regeln när det gäller ett mönstrat parkettgolv.

Du bör då istället följa formen på mönstret så mycket som möjligt. Således slipas ett fiskbensmönstrat golv diagonalt, medan ett längsgående rutmönster slipas på längden.

Ska du slipa ett gammalt och hårt slitet furugolv vars skarvar går upp i små ryggåsar, bör första omgången slipas på diagonalen.

När ytan är jämn och lack eller färg är borta slipar du med finare sandpapper utmed ådringen.

Innan du börjar slipa golvet

Eftersom du måste avlägsna alla möbler ur rummet under ett par dagar bör du planera arbetet noga. Tänk igenom hur du ska placera större möbler för att bostaden fortfarande ska fungera väl.

Placera de saker du inte kan avvara på ett sådant sätt att du lätt kommer åt dem.

Städa av golvet noga och slå ner alla spikhuvuden som “krupit upp” i golvytan. Ta också bort eventuella fläckar med milt diskmedel.

Svårare fläckar går bort med tvättnafta eller T-sprit. Eftersom sliparbetet medför mycket damm bör du se till att dörrar till angränsande rum är stängda. Finns det ingen dörr kan du hänga upp täckplast eller fuktiga lakan i öppningen mellan rummen.

Varning

Tänk på att aldrig stanna upp när slipmaskinen är igång. Då får du fula ojämnheter som är svåra att få bort. Går du långsamt arbetar slippapperet djupare ner i träet än om du går lite raskare. Se alltid till att du har god ventilation och andningsmask vid sliparbeten.

Material och verktyg du behöver när du ska slipa och lacka trägolv:

Verktyg:

1. Sickel 2. Slipkloss 3. Lackpensel 4. Fil 5. Golvslipmaskin 6. Hammare 7. Dammsugare 8. Andningsmask 9. Knäskydd 10. Skyddshandskar.

Material:

Slippapper i olika grovlek till maskin och hand. Vattenbaserad golvlack, Diskmedel, T-sprit, Tvättnafta, Svamp eller trasa.

Slipa golvet

Tröskel

Använd sickel runt rör

Använder sickel runt elementrör
Sickeln gör det lättare att komma åt vid trånga utrymmen. Skrapa bort den gamla lacken runt elementrören med sickeln.

Värt att veta

Slippapper finns i många olika grovlekar. Nr 16 anger det mest grovkorniga papperet. Detta kan du använda om du ska slipa ett hårt slitet golv. Nr 38-40 är en lämplig grovlek att använda vid första slipningen av ett parkettgolv. Till finslipningen använder du nr 80-100. Se till att du har slippapper som passar till maskinen i reserv, så att du kan slutföra arbetet i den takt du planerat.

Tips! Så lagar du en skada i trägolvet

Om du har skador och jack i trägolvet kan du skapa träspackel själv genom att använda slipdammet från golvslipningen och blanda ihop det med golvlacket. Spackla skadan med träspacklet. Låt torka och slipa innan du lackerar golvytan.

blandar slipdamm med golvlack

1. Blanda sedan ihop slipdammet med golvlacket.

Spacklar skada med träspackel

2. Spackla skadan med träspacklet och låt torka.

Slipar träreparation i golvet

3. Slipa sedan reparationen.

Dammsuger trägolv innan lackning

4. Dammsug golvet ordentligt.

Avslutar med att lackera trägolvet

5. Lackera golvet enligt instruktionen nedan.

Lackera trägolvet

Avsluta arbetet

Ju fler lager lack du stryker på golvet efter golvslipningen, desto starkare yta får du. Två lager lack är oftast tillräckligt, men har du större slitage kan det vara nödvändigt att lackera golvet tre gånger med torktid emellan. Det är viktigt att du mellanslipar och dammsuger mellan varje strykning, annars försämrar du lackens hållbarhet och utseende.

Innan du flyttar in möbler och mattor i rummet igen, måste golvet få torka i minst ett dygn. Har du möjlighet att vänta i ytterligare en eller ett par dagar kan du vara säker på att lacken tål även tunga fåtöljer.

Relaterade artiklar

Se alla golvartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se