Flyttguide – Att tänka på inför flytten

Packar och skriver på låda inför flytt

Att flytta innebär inte bara svett och onda ryggar utan det är en mängd olika praktiska saker som ska lösas vid en flytt. Att vara förberedd är både A och O.

– Hur bär man sig då åt för att planeringen ska flyta så smidigt som möjligt?

Normalt finns det en mängd saker i hemmet som man sällan eller aldrig använder, börja med att rensa bort alla onödiga möbler, kläder och husgeråd som inte längre används innan du påbörjar flytten. Glöm inte att rensa vinds- och källarutrymmet också.

Rätt emballage förenklar betydligt

Flyttkartonger är ett måste vid flytten. Köp eller hyr riktiga flyttkartonger med bärhandtag som man utan risk kan stapla på varandra, det förenklar flytten. Se till att skaffa specialemballage för glas och porslin eller för tavlor.

Det finns även särskilda garderobskartonger för kläder och “burar” för kristallkronor. Vanliga filtar är en självklar och bra utrustningsdetalj vid en flytt.

Att flytta är ett hårt arbete men man måste inte vara tyngdlyftare – bara man vet hur man gör!

Tänk på att lyfta rätt! Tunga möbler hanteras bäst med hjälp av bärselar.

Filtar skyddar möblerna, bärselarna skyddar människorna…

Att hyra kartonger kostar ca 25-30kr st/månad och att köpa ca 40-45kr styck. Hur många kartonger ska man köpa/hyra?

En lägenhet som är ca 80-100kvm stor, kommer lätt upp i ca 60-80 kartonger, så att hyra hamnar på ungefär 1,500 – 2,000kr och att köpa mellan 2,500 – 3,000kr.

Hur ska man beräkna storleken på flyttbil?

1 kvm boyta = ca 0.35kbm bohag
1 flyttkartong = ca 0.1kbm
2 hyllmeter böcker = ca 1 kartong (ej A4-pärmar)
1 flyttbil = lastar 65-80kbm ( körkortsklass*C*)

Lätt lastbil för körkortsklass *B* lastar ca 15-20kbm (kubikmeter)

Bostadsstorlek och normal volym på lastbil:
1 rok = 15-20kbm
2 rok = 20-25kbm
3 rok = 25-30kbm
4 rok = 30-40kbm
5 rok = 40-50kbm

Lastning och lossning brukar påbörjas och avslutas inom dessa tider. Tiderna gäller en normalmöblerad bostad om 2-3 rok:

2 arbetsdagar
0-20 mil

3 arbetsdagar
21-50 mil

4 arbetsdagar
51-110 mil

5 arbetsdagar
över 110 mil

Kom-ihåg-lista

Försäkringar

Om olyckan skulle vara framme!

Om du använder ett flyttföretag och din flyttning utförs av vana händer så kan ändå olyckan vara framme. Om skada uppstår ska du omgående rapportera vad som hänt, och be företaget skicka en blankett för skadeanmälan.

Se till att företaget har en ansvarsförsäkring för bohag Seriösa flyttföretag följer föreskrifterna i “Bohag 2000” för flyttningar av privatpersoner. Bohag 2010 är en rekommendation skriven av SMF (Sveriges Möbeltransportörers Förbund www.smf.a.se).

Om du flyttar själv, va noggrann med att kontrollera vad just din försäkring täcker under flytten. Tilläggsförsäkringar för eventuellt värdefulla bohag eller enskilda föremål kan vara bra att se över innan flyttning sker.

Försäkringar, utrikes
Om du ska flytta till ett annat land rekommenderas att alltid teckna en separat försäkring. Fler parter är ofta inblandade vid utlandsflyttningar och det kan inträffa oförutsedda saker. Tänk också på att värdera ditt hem korrekt innan flyttningen sker.

Rätt hjälpmedel förenklar flytten

Med en pirra kan du flytta tunga kartongerPirran är mer användbar än man tror Med den lilla lätta “pirran” hanterar man tunga bokkartonger. Den är också användbar för att skydda möbler i trånga utrymmen och hissar m m.


På en platåvagn kan du lasta många kartonger så att du slipper springa många gångerPlatåvagnen spar många steg I stället för att springa många gånger med kartonger i famnen lastar Du platåvagnen full och drar den direkt in i hissen och sedan in i flyttbilen.


Sopsäckar och tejp

I samband med flytten se till att du har gott om snören, tejp, sopsäckar i plast eller papper, filtar, pirra och spännband.

Värt att veta

Tvister mellan privatpersoner och flyttföretag är är vanliga. Därför har Konsumentverket och flyttbranschen träffat en ny överenskommelse om vilka regler som gäller. Så om du ska anlita ett flyttföretag ska du helst välja en som tillämpar Bohag 2010. Läs Bohag 2010 i sin helhet här.

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se