Ett vackert lusthus istället för uterum?

Ett litet lusthus är både ett vackert inslag i trädgården och ett mysigt alternativ till den breda träaltanen eller uterummet. Lusthuset kan med enkelhet användas som uterum, mindre poolhus eller växthus.

I många fall behövs inte heller något bygglov för att uppföra bygget, vilket gör lusthuset till ett attraktivt alternativ för att komma nära naturen i en skyddad miljö.

Skönhet i ett litet hus

Ett vackert lusthus istället för uterum? Ett lusthus har ofta en mycket inbjudande arkitektur med mycket fönster och med en rund, eller åttakantig, form. Taket är ofta lusthusets juvel, gärna vackert toppigt och i ett vackert material.

Lusthuset fyller väl sin funktion som social mötesplats och kan ersätta altan eller uterum, då det är ett hus som rymmer många sittplatser och ger rymd och utsikt åt alla.

Här är det en ren njutning att fira midsommar, ha den obligatoriska kräftskivan eller, för den som vill, surströmmingsskivan. Huset kan också lätt värmas upp med någon form av terrassvärmare, så att säsongen blir riktigt lång.

Givetvis kan den som vill istället skaffa sig en oas i tillvaron i det lilla lusthuset. Här, med närhet till naturen, i en härlig fåtölj finns chans att njuta av tystnaden. Därtill fungerar ett lusthus, med dess ljus, utmärkt som lusthus, och som poolhus med för den delen.

Lusthus och material

Stommen i ett lusthus är nästan alltid tillverkat i trä, men vissa moderna modeller kommer även med en aluminiumstomme. Det ger god hållbarhet, och har den fördelen att stommen blir underhållsfri, Det finns modeller som är 6-, 8-, och 10-kantiga. Glaset i sidopartierna är sedvanligt fönsterglas. I vissa fall används istället en form av plast.

Det går att få lusthus med eller utan öppningsbara fönster. Även dörrarna är försedda med glas, och har samma design som de olika sidostyckena. Vanliga dörrar eller skjutdörrar utgör in- och utgång.

Taket kan vara av vackert, men dyrt, koppar, exklusivt glas, pagodtak eller halmtak. Det finns en uppsjö alternativ att välja på vad gäller material på huset, utöver de många designerna.

Platsbyggt eller lusthus som byggsats

Det är en konst att bygga sig ett vackert lusthus. En finsnickare och mycket skicklig hantverkare klarar det dock med glans. Men – det krävs lite pyssel. Därför väljer många att köpa ett lusthus som byggsats i byggbutiken.

Här finns mycket att välja mellan, allt från billiga och enkla konstruktioner till rena smycken för trädgården. Ett lusthus i byggsats kan kosta från 30 000 och uppåt, beroende på modell. Därtill kommer underarbete, montering, el-dragningar och ibland även själva takmaterialet. Med tanke på vad ett uterum kostar, är lusthuset ett intressant alternativ för många.

Bygglov eller inte

Huruvida ett lusthus behöver ett bygglov för att få byggas eller inte beror helt och hållet på omständigheterna. I vissa fall räknas lusthuset som en friggebod, och då krävs enbart bygganmälan. Finns redan en friggebod, eller är byggnaden större än 15 kvadratmeter, behövs ett bygglov. Vare sig bygglov behövs eller inte måste ändå vissa byggregler följas.

Om huset placeras närmare tomtgränsen än 4,5 meter, måste grannen godkänna projektet, och om lusthuset placeras närmare än 10 meter från bostadshuset måste brandsäkerheten tas i akt.

Dessutom gäller alltid strandskyddsregeln, som anger att inga byggnader får uppföras inom 100 meter till vattendrag, sjöar eller hav, utan dispens.

Det går inte att få rot-avdrag för det arbete som görs för att bygga lusthuset, då det inte är en om- eller tillbyggnad av ett redan existerande hus.

Viktigt!

Nya materialbestämmelser, regler, rekommendationer och arbetsmetoder uppdateras ständigt. Kontrollera därför alltid aktuella regler med din kommun innan du påbörjar ditt projekt.

Relaterade artiklar

Se alla trädgårdsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se