You dont have javascript enabled! Please enable it! Isolerglas och glaskassett - tips när du ska välja | dinbyggare.se

Ekonomiskt och estetiskt att byta till glaskassett och isolerglas

Isolerglas med glaskassett på villa

Ett ekonomiskt och praktiskt alternativ till att byta ut fönstren i en fastighet är att istället lägga till en glasskiva eller glaskassett alternativt byta ut hela glaset. Det kan göra ett gammalt otätt fönster välisolerat igen och minska buller som tränger in ifrån gator eller lekplatser utanför huset.

Ekonomiskt med isolerglas

Med en glaskassett eller ett isolerglas som tillägg innanför rutorna i det gamla fönstret blir huset mer välisolerat. Bytet i sig är mindre kostsamt än att byta ut hela fönstret med karm och allt. Samtidigt uppnås näst intill samma isoleringseffekt, förutsatt att fönsterkarmarna som sitter kvar är väl monterade och hela.

Det mer välisolerade fönstret bidrar till att hålla värmen i huset bättre, vilket ger minskade uppvärmningskostnader. Även ljusinsläppsförmågan ökar med nya fönster. När ljuset kan falla in genom rutan hjälper också solens strålar till att hålla huset varmt och behagligt. Med tanke på dagens elpriser, är det ett skäl om något att se över de gamla tvåglasfönstren.

Estetiskt

I många fall är det inte bara ekonomin som påverkar valet mellan att byta ut hela fönstret och att installera en glaskassett eller ett isolerglas för fönstret. Ett byte av fönster på en fastighet påverkar hela utseendet på fasaden, vilket inte alltid blir så snyggt.

Om det är svårt att hitta likadana fönster som det äldre huset har, kan det vara en god idé att försöka renovera de befintliga fönstren istället, och komplettera med nya glas. Det gör att huset behåller sin karaktär, och inte tyngs ner av moderna fönster.

Det är dessutom helt onödigt att byta ut ett gammalt uttjänt isolerglasfönster helt, bara för att vakuumet släppt i glaspartiet. Då är det både enkelt och praktiskt att byta ut isolerglasen. Det gör stor skillnad, både i utseende (fönstret blir klart igen) och i plånboken.

Att välja glaskassett

Ett extra glas, en glaskassett eller rent av riktiga ljudisoleringsrutor? Det finns ett enormt utbud för den som vill komplettera eller byta ut sina befintliga fönsterglas. Beroende på modell är glaset av säkerhetsklass så det inte krossas i första taget, solreflekterande, självrengörande, ljuddämpande och/eller med eller utan spröjs.

För ett vanligt fönster, som vetter mot en trädgård, behövs sällan några extra starka eller ljuddämpande glas i kassetten. Det kostar extra, och då är det bättre att sätta kraft på de fönster som verkligen behöver vara extra ljuddämpande.

Fönster som vetter mot vältrafikerade vägar eller mot andra bullersamma områden kan vara lämpliga objekt för den här formen av rutor. Självrengörande glas passar bäst i fönster som träffas av regnfallet, eftersom det är en del av reningsprocessen som gör att glaset inte behöver putsas.

Glaskassetten

En glaskassett kommer som ett helt set om två eller tre fönster i bredd. Mellan glaset finns ett tomrum som är gasfyllt och hela fönstret är helt tätt – ett så kallat isolerglas. Den gas som används är lite olika beroende på fabrikat, men vanliga gaser är argon, krypton och xenongas.

Det går att få en mängd olika typer av glas i en glaskassett och kvaliteten kan variera starkt mellan olika modeller, liksom de garantier som finns. Generellt sett anses en glaskassett hålla i ett tjugotal år. Sedan behöver den bytas ut.

Extra glas

Den som inte vill behöva byta ut hela kassetten, eller där det är svårt att göra det, kan ett enkelt extraglas på insidan av fönstret vara ett alternativ. Det gäller inte minst vid riktigt gamla tvåglasfönster, som inte är av isolerglasmodell.

Dessa kan bland annat specialbeställas hos glasmästaren, och kommer, liksom glaset i glaskassetten, i en mängd olika varianter. Det kan i vissa fall vara lite svårt att få plats med rutan på fönstren, men med hjälp av en glasmästare går det att fixa det mesta.

Ta alltid en glasmästare till råd om du känner dig osäker. Arbetet han gör är dessutom avdragsgillt, om han ser till att rutorna kommer på plats.

Relaterade artiklar

Se alla fönsterartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se