You dont have javascript enabled! Please enable it! Köksplanering - Bra tips när du ska planera köket | dinbyggare.se

Köksplanering – tips när du ska planera köket

Med tanke på alla de möjligheter som finns vid köksbyggnationer gäller det att tänkta till före. Ta inspiration av andra kök. Vilka gillar du och varför?

Välplanerat kök med skåpluckor, köksö, köksskåp, bänkskivor och vitvaror.

När du sedan har en inre bild i huvudet, gäller det att planera upp köket i lite mer detalj. Glöm bara inte att samtidigt jobba med budgeten, så att du ser om du har råd eller inte med det kök du planerar.

Ta också gärna hjälp av en köksinredare på något försäljningsställe. De har kunskap och erfarenhet du kan dra nytta av.

Köksritning

Rita upp köksutrymmet

Grunden i köksplaneringen är en visuell ritning. Även innan skåp och inredning ritas in finns en hel del poster att markera.

Rummets längd och bredd är självklarheter, men även fönster och höjden till fönstret, dörren och det håll den är svängd åt, murstockar, VVS-dragningar och ventilationsdon ska finnas med.

I vissa fall är det också smart att rita upp var elen går. Eldragningar är dyra och den som kan minimera dessa har mycket att tjäna.

Ta också reda på om väggarna är bärande. Det avgör om det går att slå ut väggen vid behov. Det går att slå ut bärande väggar också, men det innebär bra mycket mer arbete eftersom bärigheten måste bestå.

Modernt kök med ugn, mikro och kylskåp med ismaskin

Prioriteringar vid planering av köket

Vi kan sällan få allt vi vill ha. Plånboken och utrymmet begränsar våra möjligheter. Därför kan det vara på sin plats att fundera på vilka prioriteringar som ska gälla.

Ett bra tips är att skriva en önskelista på vad som ska ingå i köket och vad som känns viktigt. För vissa är det viktigt med den sociala samvaron i köket, för andra är det drömmen om det exklusiva och utrymmeskrävande kylskåpet.

Allt fler vill också ha en riktig kaffemaskin, som ofta tar stor plats på arbetsbänken. Vilka prioriteringar vill du göra i köket?

Sedan är det bara att rangordna dessa. Fokusera sedan på de mer viktiga punkterna och ta med de mindre viktiga i den mån det är möjligt.

Arbetsflödet

Sedan är det dags att börja planera själva köksinredningen. Det är viktigt att all placeras på ett sätt som ger ett bra arbetsflöde.

Även ett litet kök kan bli rymligt och lättstädat. Allt beror på hur vi planerar upp kökets interiör, och var de olika stationerna ligger.

Vanligtvis ska kyl/frys, diskho och spis vara placerad så att det är luftigt mellan dem och att det skapas en arbetstriangel mellan de tre stationerna.

Det kan göras på olika sätt. Minst 80 cm rekommenderas mellan spis och ho.

Vid varje station är det också lämpligt med en avlastningsyta om en halvmeter, om så är möjligt.

Ytor för matplats i köket

Planera ytor som behövs i köket

Svängrum behövs också. Hur litet köket än är måste det finnas ett visst svängrum att röra sig på. En passage mellan till exempel matbord och arbetsbänkar bör vara minst 1,2 meter.

Köksluckor tar plats när de öppnas (men kan kanske bytas mot till exempel skjutdörrar) och kökslådor som inte går att öppna för att de sitter för nära hörnen är inte så lätta att få bukt med.

Genom att ge plats åt passbitar, det vill säga tomma täckande ytor, så ges plats för att draglådor ska kunna öppnas även vid kanter.

Matplatsen

En matplats behöver stor yta. Bredden behöver vara 2,5 meter för att både bord och stolar, inklusive personer som sitter vid bordet ska få plats.

Om denna yta inte finns, är det läge att fundera på andra lösningar. Kanske kan en mindre köksö, eller ett barbord vara intressant istället? Eller är det dags att slå ut en vägg och skaffa sig ett öppet kök?

Det finns många tänkbara lösningar, så var inte rädd för att vrida och vända på idéer och tankar tills drömköket visar sig.

Välplanerad köksbelysning i kök

Glöm inte köksbelysningen!

Redan på den första ritningen är det smart att planera in belysningen och var ljuskällorna ska finnas i köket.

Det krävs ofta en elektrikers insats, och för att eldragningen ska bli så osynlig som möjligt är det viktigt att planera in köksbelysningen i tid.

Detsamma gäller VVS-arbeten. Bolla gärna tankarna med de fackmän som ska anlitas för jobbet, så får du många råd och tips om hur dragningarna ska ske.

Rita via program och ta hjälp av köksplanerare

Många kökstillverkare har färdiga webbaserade program som kan användas för att rita upp köket.

I butikerna finns också försäljare som kan ge råd och tips och som inte är främmande för att hjälpa till i planeringen av det nya köket.

Dessa personer kallar sig köksplanerare och deras kunskaper är väl värda att ta vara på, så att köket blir precis så bra som det är tänkt.

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se