You dont have javascript enabled! Please enable it! Spara energi - Så här enkelt sänker du din elräkning | dinbyggare.se

Så sparar du energi och sänker din elräkning

Spara energi med rätt lampa

Det lönar sig att spara energi i hemmet och se över den elräkning som dimper ner i lådan månadsvis. Det behöver inte heller vara särskilt svårt eller omständligt. Det finns en mängd olika sätt att minska elförbrukningen på.

Därtill går det att titta över sitt el-abonnemang och fundera över framtida värmesystem, för att slippa oroa sig över elräkningarna inför ännu en brådkall vinter. Vilka sätt använder du dig av?

1. Tänk smart – nyttja energin

Vi använder el till en mängd olika saker i huset. Det går därför också ofta bra att spara energi i näst intill allt som görs i ett hem. Här är några enkla tips på hur vi kan nyttja energin vi använder så mycket som möjligt:

– Duscha istället för att bada. Det krävs stora mängder varmvatten till ett bad. Med ett snålspolande munstycke kan skillnaden bli betydande, och märks direkt i plånboken.

– Det är faktiskt oftare energisnålare att diska i maskin än för hand. Anslut diskmaskinen till kallvattnet och kör den när den är helt full. På många maskiner finns ett ekologiskt program. Det fungerar väl i de flesta fall.

– Stäng av alla apparater helt och hållet när de inte används. Stand-byläget drar mer energi än många tror.

– Torktumla mindre. Hängtorkade kläder torkar väl och blir mindre skrynkliga. En avfuktare istället för en torktumlare gör att tvätten torkar snabbt och att huset mår bra. Den drar betydligt mindre ström än den energislösande tumlaren.

– Frosta av kylar och frysar, tina fryst mat i kylen och värm små portioner i mikron istället för på spisen. Dessa små detaljer sparar mycket pengar i längden.

– Dra för gardinerna på natten. Det minskar draget från fönstren och håller rummen varmare.

Energisnåla LED lampor

2. Byt ut gamla lampor till LED-belysning

Belysningen är som ett kapitel för sig. Många säger att de gamla energislösande glödlamporna bidrar till värme i huset. Därför skulle det inte bli någon energibesparing att byta ut dem. Det är en sanning med modifikation.

Den mesta värme som går från vanliga lampor och halogenlampor försvinner ut till kråkorna. Det beror inte minst på att de sitter olämpligt till så att värmen inte nyttjas i huset. Och det är värt att tänka igenom belysningen.

I snitt går 20 % av den el förbrukas i våra hem till belysningar av olika slag.

LED-tekniken kommer starkt i och med nya EU-regler där glödlampans tid ses som förgången. De ger mycket energi för pengarna och drar extremt lite el. Dessutom håller belysningen länge, länge.

Det kan spara tusenlappar per år, för den som tycker om att hålla ljuset tänt den mörka årstiden. Än bättre är det om belysningen inte står och brinner i onödan. Släck lampor i rum som inte används.

Hur ser man att det är en LED-lampa?

En modern LED-lampa har mindre “watt-antal” än äldre glödlampor. Om du skruvar ur lampan så står det vilken Watt lampan har. Om lampan har mindre wattantal så är det med största sannolikhet en LED-lampa. En LED lampa på t.ex. 6 W lyser lika mycket som en gammaldags glödlampa på 40 W. En LED-lampa har också ofta en orangea eller gul lysdiod. Dioden syns dock bara om LED lampan är transparant.

Termostat som sparar energi

3. Sänk värmen

En klassiker som verkligen sparar energi är att sänka inomhusvärmen. Många väljer att helt sonika ställa ner värmen en eller ett par grader. En varm tröja eller en pläd kan göra resten, för den som då känner sig frusen.

En grads värmeskillnad innebär i snitt 5 % i sänkta energikostnader. Men värmen kan också sänkas på ett sätt som egentligen inte tullar på bekvämligheten i huset.

Med en enkel timer kan värmen sättas ner under nattetid, för att åter vara igång lagom tills invånarna i huset går upp. Därtill kan värmen ofta sänkas i huset under dagtid, om alla är på jobb respektive skolor.

Det sparar stora mängder energi, utan att någon behöver frysa. En variant är också att sätta ner värmen i de rum som ändå sällan används såsom gästrum och finrum.

4. Välj energibolag aktivt – och rätt abonnemang

Elmarknaden är en djungel där det kan vara svårt att veta vilket avtal som är det bästa. Många funderar över om bundet är bättre än rörligt, men det går också att välja en rad olika blandformer mellan dessa två ting.

Vissa väljer att inte välja alls – det är oftast den dyraste varianten. En relativt ny avtalsmodell är att välja timdebitering av elen.

Elpriset är betydligt lägre under natten än på dagen. Genom att styra apparatur som disk- och tvättmaskiner och liknande så att de arbetar på natten går det att spara många sköna slantar med ett sådant abonnemang.

5. Så kan du spara energi med större investeringar

För den som verkligen vill göra skillnad i elförbrukningen i ett hem finns också en del investeringar att tänka över. Dessa investeringar handlar om ganska stora belopp och behöver tänkas igenom noga.

– Tilläggsisolering kan vara ett bra alternativ för att minska uppvärmningskostnaderna i ett hus. Men se upp- ventilationen i huset behöver också oftast gås igenom samtidigt, annars är det risk att huset blir för tätt, vilket kan leda till andra problem som också kostar pengar.

– Att byta uppvärmningssystem helt och hållet kan vara en god affär. Hur bra den blir beror på vilket uppvärmningssystem som fanns innan, och till vilket system som sätts in.

I vissa fall tar det över 10 år att få tillbaka investeringskostnaderna för ett värmesystem, i andra fall tar det inte mer än fem år. Den som byter från direktverkande el till ett annat värmesystem sparar snabbast in på investeringen.

I kommunerna finns ofta en energirådgivare. Kontakta gärna honom eller henne inför ett beslut om att byta värme eller tilläggsisolera, så får du hjälp med att göra beräkningar på hur mycket energi som kan sparas i just ditt fall. Beräkningar av energibesparingar kan också göras på Energimyndigheten.se:s hemsida.

Relaterade artiklar

Se alla energi & värmeartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se