Planera tvättstugan på rätt sätt

Välplanerad tvättstuga

Att tvätta kläder är en del av vardagen, men för många är det ett måste som kanske inte alltid ses med så blida ögon. Ibland kan det bero på att tvättstugan är under all kritik – ett par maskiner inställda utan eftertanke, i ett rum som känns både tråkigt och svårjobbat.

Det behövs inte alltid så mycket för att genomföra en stor förändring i tvättstugan, men det kan göra stor skillnad i vardagen.

1. Tvättstugans innehåll

Med en bra tvättmaskin, en torktumlare och en arbetsbänk är halva tvättstugan inredd. Därtill behövs en bra vattenho där tvätten kan sköljas vid behov.

En av de viktigare sakerna att tänka på när en tvättstuga installeras är förvaringen. Det ska finnas plats för att lägga undan tvätt och för tvättkorgar. Med flera tvättkorgar går det att sortera tvätten på ett enkelt sätt.

Det ska också finnas gott om plats för att hänga tvätten och för att förvara kemikalier.

Tvättmedlet ska finnas nära tvättmaskinen, liksom sköljmedel och annat. Däremot ska de också stå oåtkomligt för barn, som annars lätt tror att dessa farliga ämnen är att leka med.

Med bra ordning i tvättstugan, blir tvätteriet bra mycket enklare – och därmed också roligare. En avlastningsyta gör det möjligt att sortera och vika tvätt, och en fast strykbräda underlättar strykningen.

2. Logistik

Hur arbetet flyter är också viktigt i tvättstugan. Den smutsiga tvätten ska inte “krocka” med den rena. Tvätten ska gå en smidig väg genom tvättstugan – från det att den tas in och är smutsig tills dess att den är vikt och struken.

Den som vill hänga sin tvätt ute gör rätt i att skaffa en egen ingång till tvätteriet.

Då tvättmaskiner och torktumlare tar stor plats kan de ställas i form av en pelare, särskilt om utrymmet är litet. Det underlättar också hanteringen av kläder som ska torkas.

En bra arbetsbänk hör den smarta tvättstugan till. Där finns plats att vika tvätt, sortera tvätt och mycket, mycket annat.

3. Belysning

Belysningen avgör upplevelsen av rummet. Den ska vara tydlig, men inte skarp. Med hjälp av spotlights går det att få en hemtrevlig belysning som ger bra arbetsro, utan att det känns stickande i ögonen.

Punktmarkera gärna områden som är extra viktiga att ha bra ljus på, som till exempel strykbrädan och arbetsbänken. Det gör den mer lättåtkomlig, och en sådan håller dessutom längre än de ostadiga fristående brädorna.

4. Trivsel

Även tvättstugan är ett rum att trivas i. Med hemtrevliga färger, och även andra utsmyckningar, blir rummet mer inbjudande. Ljusinsläpp i form av en dörr med glaspartier, eller fönster gör mycket för hemtrevnaden.

Med tanke på att vi faktiskt spenderar över tre och en halv timme i snitt i tvättstugan är det väl värt engagemanget. Vilka färger vill du ha? Den traditionella färgen må vara vit, men det hindrar inte från att leka med olika färgval och nyanser.

Alltfler väljer dessutom att installera musikanläggningar och tv-apparater i tvättstugan. Med sådan teknik kan tvättstugan bli rena rama hobbyrummet, som gärna används.

5. Tvättstugan ett våtrum?

Rent tekniskt räknas en tvättstuga som våtrum. Det betyder att samma regler för byggnation ska gälla för tvättstugan som för badrummet. Fuktspärr och material avsedda för att tåla fuktiga miljöer ska användas.

Dessa material är också smarta ur en annan aspekt. De är lätta att rengöra. En brunn ska finnas i golvet, så att en eventuell översvämning inte orsakar skada på andra delar av huset. Givetvis ska golvet ha ett fall mot golvbrunnen.

Tänk också på att inte ska fickor och svåråtkomliga utrymmen i tvättstugan – det försvårar städningen. Dessutom ska elen dras enligt våtrumsregler, och ventilationen behöver vara mycket god.

Viktigt

Tänk på att materialbestämmelser, regler, rekommendationer och arbetsmetoder ständigt uppdateras. Kontrollera därför alltid aktuella regler med gällande branschorganisation eller fackman innan du påbörjar ditt projekt.

Här kan du läsa mer om vilka krav som gäller för tvättstuga och golvbrunn på GVK:s hemsida.

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se