Stänkskydd i köket – Låt kreativiteten flöda vid valet

Det vanligaste valet av stänkskydd i kök är kakel och det kan kännas naturligt att välja att kakla väggen bakom diskbänken, men det är faktiskt inte det enda skydd som kan sättas bakom bänk eller spishäll för att skona väggen mot väta och smuts.

Stänkskydd i kök

Stänkskydd av glas i kök

Det finns en mängd andra varianter på marknaden, som fungerar minst lika bra, om inte bättre. Dessa olika material kan dessutom förvandlas till ren konst, med lite fantasi.

Vad är poängen med stänkskydd i kök?

Stänkskydd i kök har i grunden en mycket praktisk funktion, det är att skyddet ska skona väggen bakom, och därmed också huset i sig från fuktskador och andra angrepp. Det stänks en hel del vid diskhon, så för att åstadkomma ett effektivt skydd krävs framför allt ett material som håller tätt mot väggen.

I övrigt kan stänkskyddet vara format av en mängd olika material och ha en mängd olika mönster, färger och andra attribut. Det finns stora möjligheter att använda sin fantasi och på med stänkskyddet också skapa en unik miljö på ett mycket billigt sätt. Det kostar lite, samtidigt som det ger en stor förändring i köket.

Det finns till och med möjligheter att skapa ren konst, av ett enkelt stänkskydd, och med ett sådant stänkskydd blir köket garanterat helt unikt.

Vitt kakel över diskbänk i kök

Kakel vanligast som stänkskydd i kök

Det vanligaste förekommande stänkskyddet består av kakelplattor, mosaik eller sjöstensplattor. Det finns dock en klar nackdel med den traditionella kakelstenen eller stenplattorna. Det är fogarna. Dessa kan bli mycket svåra att göra rena efter en tid, och samlar på sig stora mängder smuts på kort tid. Det gör att det inte är lika praktiskt med kakel.

Det är också svårare att skapa det lilla extra med kaklet. När det finns så mycket annat att välja mellan, är det inte konstigt att alltfler väljer andra material, material som faktiskt kan göras mycket konstfulla.

Stänkskydd i kök av glas med köksluckor av trä

Stänkskydd av glas

Som tur är finns det mycket annat att välja mellan, och varianterna blir fler och fler. Glasskivor har varit en trend som tagits upp i många sammanhang. Faktum är att det finns fler som väljer stänkskydd av glas idag än kakel.

Detta trots att glaset behöver putsas en hel del för att hålla sig snyggt. Varenda fingeravtryck blir tydligt på glaset, vilket kräver en viss städningsvilja i familjen.

Antingen är glaset helt klart, eller så är det frostat, färgat eller till och med mönstrat. Skivan kan också lackas eller målas med valfri färg.

Det finns således en mängd olika varianter att välja mellan. För att få en helt unik glasskiva är det bra att gå till första bästa glasmästare och välja skiva. Tänk bara på att glasskivan ska tåla hårda stötar och slag. Allra helst ska det vara härdat.

Det går att välja mellan vanligt glas och plexiglas. Plexiglas är betydligt billigare. Det finns även andra former av plastskivor som kan användas. Det är dock viktigt att se till att de håller måttet vad gäller förmågan att motstå hetta, om de ska placeras bakom spisen.

Stänkskydd av rostfritt stål i kök

Stänkskydd av rostfritt stål

Ett annat trevligt alternativ är rostfri plåt. Industrilooken har blivit mäkta populär på senare tid, vilket också gjort att den rostfria plåten fått en nyrenässans i de svenska köken.

Det har också hela stenskivor, och stenskivorna på en vägg behöver vara minst två centimeter tjocka om ytorna är större, och minst 12 mm om ytan är mindre. Stenskivan kan sedan antingen fungera som enskilt stänkskydd eller utgöra både bänkskiva och vägg.

Det går också att få en exklusiv utformning med olika metallic-nyanser och till och med former på plåten. Den behöver således absolut inte vara blank och slät. Snarare tvärtom. Plåt är mycket formbart.

Laminatskivor med metallyta kan fås i en mängd olika varianter. Det är billigare, men kan se minst lika exklusivt och trevligt ut.

Stänkskydd av glasemalj och komposit i modernt vitt kök

Stänkskydd av komposit och glasemalj

Än modernare samt med retrokänsla deluxe är det med glasemalj. Det handlar om plåt som emaljerats med ett keramiskt material. Glasemalj användes förr gärna som material till badkar och handfat. Det är ett mycket tåligt material med vacker yta, en yta som kan vara allt från högblank till matt.

Materialet är magnetiskt, kan användas som whiteboard, och är kemikaliebeständigt. Tryck och till och med bilder kan brännas in i materialet, för att göra det extra snyggt och personligt.

Stänkskydd i kök med komposit har blivit ett material på modet. Materialet består av flera olika komponenter som tillsammans blir mycket resistent mot fukt, slag, repor, smuts och allt annat som skivan kan råka ut för. Det är också snyggt och stilfullt och färgen är genomgående i materialet vilket gör att repor inte syns, och vattenavvisningen är mycket god.

Stänkskydd av laminat och bänkskiva i komposit

Bänkskivan

Den som har en bänkskiva i ett praktiskt material kan låta det följa med upp över diskbänken och därmed utgöra skyddet mot väggen. Det gör att det kan bli såväl effektivt som snyggt.

Lämpliga bänkskivematerial kan vara komposit, laminat eller marmor, men även trä, ett häftigt färgat glas och rostfri plåt kan enkelt läggas som kombinerad bänkskiva och stänkskydd. Det här alternativet är något som kommit starkt under de senaste två åren. Det ger en mjuk och sober känsla i köket, utan att kanterna framträder alltför tydligt.

Apropå trä, så kan en vacker träpanel bli en perfekt lösning i det klassiska hemmet. I alla fall bakom diskbänk och bakom bänkskivorna i allmänhet. Däremot är det mindre bra om köket är försett med en gasspis. Då kan brandrisken bli för hög och den som vill ha träpanel i ett sådant kök gör rätt i att fälla in en brandsäkrad skiva bakom just spisen.

För att träet ska hålla är det viktigt att det också behandlas väl så att det står emot den fukt och den smuts som finns i köket. Det ska vara lätt att hålla rent. En bra lack, eller en lätt impregnering med hjälp av paraffinolja är två trevliga alternativ.

Relaterade köksämnen med tips för dig som ska förnya köket

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se