You dont have javascript enabled! Please enable it! Bastutunna - Socialt och ombonat, tips inför valet | dinbyggare.se

Socialt och ombonat med rund bastutunna

Bastutunna och badtunna

Bastutunna och tillhörande badtunna med vacker utsikt över skog och vatten.

En bastutunna erbjuder en härlig bastuupplevelse tack vare den runda och luftiga designen. Det runda taket ger en mjukhet i rummet, och då stora fönster ofta täcker hela kortsidan på tunnan ges en härlig rymd. Samtidigt blir bastubadet mycket socialt med en bastutunna. Bastulavarna är placerade mitt emot varandra, vilket inbjuder till samtal och ögonkontakt. Härligare kan knappast ett bastubad bli.

Bastutunna ger bättre värmefördelning

Förutom att en rund bastu ser trevlig ut och är mysig att sitta i, ger den runda formen en stor fördel gentemot de fyrkantiga modellerna. Den välvda takformen och frånvaron av hörn tillåter den varma luften att rotera friare i bastun.

Det borgar för en god värmefördelning och hög värmeeffekt då hela bastun blir jämnvarm. Det är att jämföra med den sedvanliga fyrkantiga bastuns värmefördelning. Här skiktar sig värmen så att den mesta värmen lägger sig som ett lock högst upp i bastun.

Stationär eller mobil bastutunna

En bastutunna är i allmänhet en stationär bastu. Då står tunnan på konsoler, och inget egentligt förarbete krävs innan tunnan ställs på plats. Att marken är plan och fast, är dock en förutsättning. Se också till att marken är väl dränerad där tunnan står. Med trädgårdsplattor under konsolerna står sedan bastutunnan stadigt.

Det går att lägga limträbalkar under konsolerna för att kompensera för ojämnt underlag. Det finns också mobila bastutunnor, för den som så behagar. Dessa kan antingen förses med hjul eller medar, allt efter behov.

Bastutunna vid vattnet

Utsida och golv

Själva bastutunnan är byggd i trä såsom fura eller gran. Panelen på utsidan behöver vara behandlad för att stå emot väder och vind. Det kan ske genom målning, lackning eller oljning av träet. Taket kan vara tillverkad i papp eller shingel.

Glaspartier i dörrar och på kortsidan på tunnan inne i basturummet ger ljus och luftig känsla. Dessa ska vara om minst 7 mm för att erbjuda den stabilitet och säkerhet som kan krävas. Golvet ska vara försett med en ventilationskanal där också vatten som spills kan rinna ut.

Ett eller flera rum

Bastun kan bestå av ett till hela tre rum. Fördelen med extra rum i bastun är att det då finns en omklädningsdel för de som ska bada i bastun. Det gör hela bastuupplevelsen trevligare och enklare. Med ännu ett rum finns även möjligheter till en duschdel, något som gör vistelsen än trevligare.

Dessutom blir bastubadet en mer hygienisk upplevelse om en dusch finns tillgänglig. En annan härlig detalj är bastutunnor som är försedda med altan. Tänk att få sitta och njut i kvällningens dunkel, utanför en bastutunna. Det är livskvalitet på hög nivå.

Stående bastutunna

Stående variant av bastutunna

De allra flesta bastutunnor är liggande tunnor till formen. Det är det som ger de speciella egenskaper som beskrivits här i texten. Men en bastutunna kan faktiskt vara en formad som en stående cylinder också. Den här typen av bastutunna har inte samma effektiva form för uppvärmning av luften, men är å andra sidan lika socialt utformad. Även här är lavorna placerade så att det lätt går att umgås med varandra.

Bastukamin i bastutunna

Välja bastukamin

En tillhörande kamin är en förutsättning för bastubadet. Ofta ingår det i de bastutunnor som säljs, och för det mesta finns flera alternativ att välja på. En vedeldad kamin är den klassiska kaminen för en bastu. I mer moderna former kommer dessa med vattenmantling och ångfunktion.

Den vedeldade bastutunnan ger en genuin känsla och fungerar helt utan elanslutning, men kommer också med nackdelar. Det krävs lite arbete för att värma upp bastun, och om veden tar slut, uteblir bastubadet.

En korrekt montering av en eldfast skorsten krävs, liksom kontinuerlig fejning av rökröret. Ett gnistskydd är en billig säkerhetsdetalj som rekommenderas. Ett elagreggat är enkelt att hantera och kräver inget arbete vid uppvärmningen. Å andra sidan ger inte aggregatet en fullt lika genuin känsla. Dessutom krävs av uppenbara skäl eldragningar för att systemet ska fungera.

Välja leverantör och pris

Det finns flera leverantörer av bastutunnor på marknaden. De erbjuder likartade produkter, men i vissa fall skiljer sig kvaliteten åt, liksom designen. Även priset kan skilja mellan olika leverantörer.

Att köpa en bastutunna går på cirka 50 000 eller mer, beroende på hur avancerad och stor den ska vara. Om ett duschrum eller altan ingår i priset blir kostnaden högre. Välj alltid en väl renommerad firma vid inköpet. Det lönar sig i längden, då de ofta är seriösa företagare med goda köpvillkor.

Bygglov för bastutunna?

Bygglov behövs normalt sett inte för friggebodar, vilket bastutunnor räknas som. Däremot är det viktigt att tänka på att det inte går att ha flera friggebodar på en och samma tomt utan att bygglov krävs. Det kan också finnas särskilda bestämmelser för detaljplanerat område, så det kan vara lönt att kontakta kommunen inför ett inköp.

Det gäller även om tunnan ska placeras nära vatten, eller nära tomtgränsen. I sådana fall kan det krävas särskilda tillstånd.

Andra har också läst

Se alla bastuartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se