Det hänger på håret – konsten att välja rätt pensel

Välja rätt pensel vid målning

Många tänker knappast på den pensel de tar i handen inför ett målningsarbete. Det ses ofta som ett engångsredskap, ett måste för att få ut färgen på vägg eller annan yta. Inget kunde vara mer fel. En pensel är det viktigaste redskapet som målaren har, och avgör i högsta grad vilket resultat en målning får.

Pris på penslar

Det är enormt stor skillnad på pris mellan olika penslar. Allt som oftast får kunden exakt det som han eller hon betalar för. En billig pensel är inget annat än en billig pensel. Den har sin funktion, i alla fall om enklare ytor ska målas.

Där det inte gör så mycket att färgen inte blir exakt jämn, och där de fällda håren inte syns så mycket kan en billig pensel duga gott. Värre är det med ytor där ytfinishen verkligen har en betydelse. Målningen ser tafflig ut, och håller inte lika länge.

Dessa billiga penslar är inte heller något som är värt att sparas på. Den slängs ofta efter användning. Det kan i längden göra att penselinköpen istället blir dyra i alla fall. För varje gång något ska målas, måste en ny pensel köpas in. Det är rent slöseri. Ett hett tips är att istället ge valet av pensel lite extra tid. Satsa på en pensel med kvalitet, och vårda den. Det lönar sig i längden.

Vad är en bra pensel?

En bra pensel ger ett snyggt resultat redan från början. Den är stabil nog att klara av att måla med raka kanter utan tejp och fäller inga hår. Borsten är så jämna som möjligt i en bra pensel. Ju jämnare en pensels borst är, desto bättre håller penseln färgen, och desto bättre blir fördelningen av färgen under själva mätningen.

Detta mäts i form av tops. Den högsta jämnheten som går att få vad gäller en pensel av naturborst till exempel är 90 tops, och det betyder på ren svenska att 90 % av alla de borst som penseln består av också har exakt samma längd.

Material

Lite mer exklusiva penslar är antingen tillverkade i nylon alternativt polyester eller i naturborst. De olika materialen har sina respektive för- och nackdelar. Nylonborsten kan användas för såväl akrylat- som alkydfärger. De är också möjligt att få håren mer exakt utformade, vilket gör det lättare att måla raka kanter med.

Det är också lättare att få riktigt raka borst, även det något som i högsta grad påverkar hur precis målning som penseln klarar av. Däremot är dessa penslar något känsligare än penslar med naturborst. De klarar sällan höga temperaturer, lacknafta eller andra lösningsmedel.

Penslar med naturborst

Penslar med naturborst är tjockare, bättre kvalitet, håller mer färg och droppar inte lika lätt.

Penslar med naturborst

Naturborsten kommer väl till pass när tunnare färger, oljor och lacker används och anses av de flesta hålla mer färg än nylonborsten. De är däremot mindre bra för vattenbaserade färger, eftersom färgen då kan få borsten att tappa spänsten.

De naturborst som används kommer ofta från kinesiska svin medan de av högst kvalitet tillverkas av borst från ett svinlikt djur som lever i bergstrakterna i Asien. Borsten från dessa djur kokas och rakpermanentas genom kokningen så att stråna går att använda i en pensel.

Kokningsprocessen av naturborsten har en stor betydelse för hur raka borsten blir i penseln. Även färgen påverkar kvaliteten i naturborsten. Ju mörkare borsten är, desto spänstigare är de. Till och med klippningen på borsten ger avtryck på slutresultatet.

Det gäller oavsett vilket material penseln är tillverkad av. Att tillverka en pensel är således en stor konst. Det är det som gör att kvalitativa penslar är så dyra.

Blandade borst

Det finns också penslar som innehåller en blandning mellan syntet- och naturmaterial. Dessa har ett brett arbetsområde, och är de av hög kvalitet får de bästa egenskaperna av såväl syntetmaterialet och naturmaterialet. Vanligtvis är de längre borsten av syntetmaterial och de kortare av naturborst. Blandborstpenslar är populära för utomhusmålning.

Handtaget och fäste

Handtaget på en pensel kan vara utformad mer eller mindre ergonomiskt korrekt. Det ska vara behagligt att hålla ett fast men mjukt grepp om penseln. Än bättre är det om greppet också kan varieras. Epoxy håller borsten på plats på penseln. Ett bra epoxy kännetecknas av att få borst släpper.

Många penslar är också försedda med färginlägg. Det kan handla om inlägg av gummi eller plast, men även papper och träinlägg förekommer. Dessa färginlägg skapar färgfickor som gör att penseln kan hålla mer färg.

Vilken form på penseln?

För att få ett riktigt bra resultat av en målning krävs också att penseln är avpassad för den färg och det arbete som den ska användas till. Tjockleken och längden på de hår som finns på penseln avgör vilken färg som penseln är avsedd för. I allmänhet är det grövre kaliber på utepenslar, än innepenslar.

Därtill kommer att olika storlekar och olika former av penslar passar till olika typer av målningsarbeten. Breda penslar används för stora ytor. Riktigt tjocka penslar krävs för att stryka an slamfärger med. Med en vinkel på skaftet går det att nå även på högre höjder.

Smala och runda penslar, så kallade anstrykare, passar bra till hörn och detaljer, liksom till kanter. Ovala penslar eller runda är att föredra vid målning av foderlister, smygar och socklar. Dessa penslar kommer också i olika storlekar, och den runda formen gör det lätt att sparmåla.

Runda och ovala penslar har också förmågan att hålla mer färg än en platt och med en oval pensel går det dessutom bra att måla i två bredder.

Underhåll av en pensel

En fin och exklusiv pensel däremot är värd att vårda väl. Den kan användas om och om igen. Inför första användningen bör penseln också sköljas igenom noga. Då släpper mycket av de lösa håren, vilket gör att risken för borst på målarytan minskar.

Efter användningen rengörs borsten noga med ett milt rengöringsmedel, till exempel diskmedel eller såpa. Är penseln fylld med oljebaserad färg kan lacknafta krävas för att tunna ut färgen innan borsten tvättas med såpa. Tvätten ska genomföras direkt efter målningen avslutats.

Det är extremt svårt att tvätta ur en torr borste, om ens möjligt. Om målningen pausas behövs ingen rengöring. Plasta istället in penseln ordentligt inför vilan.

Relaterade artiklar

Se alla målarartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se