Balkonginglasning – Många varma skäl till att glasa in balkongen

Balkonginglasning på bostadsrätt

En balkonginglasning ger både skydd och ro.

En balkonginglasning skapar mer utrymme i lägenheten. Plötsligt finns där ett till rum, som kan användas näst intill hela året. Dessutom minskar oljudet från stadens buller inne i lägenheten när balkongdörren är öppen.

Dessutom kan uppvärmningskostnaderna för lägenheten minska med en inglasning. Så det finns en mängd anledningar till att låta glasa in sin balkong.

Balkonginglasning ger skydd och ro

Främsta anledningen till att låta glasa in en balkong är den miljö som skapas. Från att ha varit en kanske blåsig, bullrig och kanske till och med otrevlig plats, kan balkongen förvandlas till en härlig oas för trevliga middagar, stilla stunder och odling av allehanda växter och grönsaker.

Med en balkonginglasning ges lägenheten ett nytt rum, med en unik atmosfär. Rummet kan användas en stor del av året, till och med vinterdagar om solen ligger på. Så genom att låta genomföra en balkonginglasning, får lägenheten ett nytt och fräscht rum.

Sänker uppvärmningskostnaderna

Förutom att lägenheten får ett extra rum, som dessutom erbjuder en luftig och ljus atmosfär, blir lägenhetens uppvärmningskostnader mindre med en balkonginglasning. Det går faktiskt att spara mellan sex och tolv procent av uppvärmningskostnaderna i vissa fall. Det visar oberoende studier i bland annat Finland och Tyskland.

Energi kan sparas eftersom det rum som ligger innanför balkongen får in luft från själva balkongområdet. När balkongen är inglasad är luften som tas in betydligt varmare. Energibesparingen kommer ofta fastighetsägaren till del, om det är han eller hon som håller med värmen i lägenheten.

Om det är en bostadsrättsfastighet är det givetvis hela bostadsrättsföreningen som kan njuta av denna besparing.

Fastighetsägaren glad

Fastighetsägaren och de boende blir också troligen glada av att hela fasaden får ett fräschare uttryck av en balkonginglasning. Det förutsätter givetvis att alla balkonger glasas in på samma sätt.

Men det finns än fler fördelar. Eftersom betongen som balkongen är tillverkad av får en chans att torka upp ordentligt, slits inte byggnationen lika snabbt. Det har visat sig att inglasningar kan öka hållbarheten på balkongerna upp till tio år.

Montering av balkonginglasning

Modeller och material

Modellerna på de glaspartier som används för en balkonginglasning varierar stort. De flesta ramar är tillverkade i aluminium för bästa hållbarhet och glaset är härdat och ska vara tjockt nog för att garantera en god hållbarhet.

Ett glas får bara inte gå sönder. Det kan orsaka stora skador på person och byggnation. Glaspartierna är öppningsbara, men på olika sätt på olika modeller. Skjutpartier är enkla och säkra konstruktioner men kan ställa till med problem när fönstren ska tvättas på utsidan. Då är det bra om glaspartierna inte är så breda, så att det går att nå att putsa dem.

Hur ska en normallång person komma åt utsidan utan att trilla ut? Risken är att man försöker ta ner glaspartierna, som är tunga att hantera.

Andra alternativ är vikluckor. Dessa viks inåt för säkerhets skull. Det vanligaste är att monteringen av glaset sker på innanför befintliga balkongräcket. Karaktären på fastigheten behålls då, och det är en kostnadseffektiv lösning.

Rotavdrag och bygglov

Om balkongen som ska glasas in tillhör en bostadsrätt, finns det inte möjlighet att nyttja rotavdraget för arbetet med att montera själva glaspartiet och ramar. Ofta krävs bygglov för en balkonginglasning.

Relaterade artiklar

Se alla byggartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se