You dont have javascript enabled! Please enable it! Stengolv - tips om du ska välja sandstensgolv | dinbyggare.se

Sandstensgolv – Vackert golv som behöver omvårdnad

Sandstensgolv som köksgolv

Den vackert bruntoniga sandstenen är ett naturmaterial som ger fägring åt var mans hem. Som golv betraktat är det dock ett material som kräver sitt underhåll.

Den som ändå vill ha ett galant sandstensgolv gör rätt i att underhålla det noga. Då kan det hålla i generationer.

Sandsten, känsligt men hållbart

Sandsten är en porös och därmed också känslig stenart. Den har en vackert sandbrun färg i olika nyanser beroende på sammansättning och har ofta infällda mönster. Ibland är stenarna ljust bruna, ibland är de mörkt röda.

Stenen är ett klassiskt material för byggnationer och förr byggdes hela hus av sandsten. Idag har det blivit ett populärt material att skapa interiörer med, inte minst golv.

Om den sköts om ordentligt och skyddas mot syror och salter, kommer sandstensgolvet att kunna hålla i flera generationer.

Bearbetning och behandlingar

Den sandsten som går att köpa i form av plattor på marknaden är bearbetad på olika sätt. Utomhus är den ibland enbart huggen, men inomhus vill många ha den slipad eller till och med polerad.

Graden av slipning ger olika struktur och lyster på stenen. Till det kommer ofta en ytbehandling.

Ett golv av sandsten kräver en hel del omvårdnad för att hålla väl, till skillnad mot hårdare stengolv som slits vackert.

För att bevara ett bra skydd för stenen gentemot syror, väta och smuts är det klokt att lägga på ett lager av polish eller vax med jämna mellanrum.

Att köpa sandstensgolv

Olika sandstenar kan ha en väldigt olika hårdhet och täthet. Den räknas som ett hårt golv men variationerna på hur hårt det är varierar. Detsamma gäller priset. Priset varierar stort mellan olika varumärken. Det lönar sig att jämföra priser och kvaliteter mellan leverantörerna.

Tänk på att kostnad för eventuell plattläggare tillkommer. Det kan vara svårt att lägga golvet på ett snyggt och beständigt sätt på egen hand.

Att lägga sandstensgolv

Ett sandstensgolv läggs med fördel på ett mycket plant underlag av betong eller gips. Hur trixit det är att passa till de olika naturstenarna beror på stenarnas storlek och form.

Det är ett pussel att lägga natursten, då varje sten har sin individuella nyans som ska harmonisera med de omgivande stenarna. Lägg ut alla plattor på golvet inför läggningen.

Ett naturstensgolv såsom sandstensplattor passar väl att ha tillsammans med golvvärme. Tänk på att slutresultatet blir bäst om golvvärmen installeras och aktiveras innan golvet läggs. Då minskar risken för att golvet sedan ska få glipor.

Relaterade artiklar

Se alla golvartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se