Att välja torktumlare frånluftstumlare eller kondenstumlare?

Torktumlare i tvättstuga

Torktumlaren har de senaste årtionden kommit att bli standard i de svenska hemmen. Den har kommit att slå ut de förut så vanliga torkskåpen.

Torktumlaren är effektiv och snabb för att torka plagg, och de blir bra mycket fluffigare och mjukare i materialet än när tvätten dropptorkar eller hängs i ett torkskåp.

Men om torktumlaren drar en mängd energi och dessutom väsnas, så kan torktumlaren bli mer till obehag än nytta. Som tur är finns det moderna tumlare som både är tysta och energisnåla.

1. Frånluftstumlare eller kondenstumlare

Det finns två typer av torktumlare på marknaden – frånluftstumlare och kondenstumlare. En frånluftstumlare är en torktumlare som ska kopplas till ett frånluftsuttag.

Torktumlarens varma och fuktiga luft leds bort genom en slang och sedan ut genom huset. Det kräver en viss installation, och att tvättstugan ligger så till att detta kan göras möjligt.

Det vanligaste alternativet är därför att istället välja en kondenstumlare. De är desto enklare att installera. De placeras i våg, och ska sedan bara anslutas till närmaste eluttag. Sedan är det klart, och tvätten kan tumlas.

I en kondenstumlare samlas den fukt som kondenseras från kläderna som torkas i en behållare som sedan töms på lämpligt ställe. Det går också i vissa fall att koppla kondenstumlaren direkt till avloppet.

2. Viktiga parametrar

Ljudnivån och energiklassningen är nästan det viktigaste när det kommer till torktumlare. En tyst och energieffektiv torktumlare är givetvis att föredra. Eftersom vi gärna tvättar och torka på natten, kan oljudet leda till störningar i vardagen.

En normal tumlare har en ljudnivå om ca 60 – 65 dB. Högre än så, är inte lämpligt om tumlaren är placerad i ett badrum eller tvättstuga i anslutning till huset.

Storleken är ofta också av avgörande betydelse. Normalstorleken på en tumlare är en bredd och ett djup om 60 cm vardera, och en höjd om 85 cm. Det finns mindre modeller för de tvättstugor med liten yta för maskiner.

I vissa fall går det också att ställa torktumlaren på tvättmaskinen, men det kräver att tvättmaskinen är stadigt förankrad och inte vibrerar så mycket under centrifugeringen. Det kan behövas en hylla som separerar de två maskinerna åt.

3. Finesser

På de mer avancerade torktumlarna finns en mängd finesser som kan kännas mer eller mindre nödvändiga. En trevlig finess är en reglerbar torktemperatur, och en sensor som känner av hur torr tvätten är. En sådan tumlare stannar av sig själv när tvätten är tillräckligt torr, och drar därför inte mer energi än nödvändigt.

Ofta är inte en digital display nödvändig på en torktumlare, men det kan ändå vara behändigt att ha en sådan, inte minst ur bekvämlighetssynpunkt. Då finns ofta markörer för när det är dags att tömma tumlaren på vatten och eller ludd, samt information om hur lång tid det är kvar på programmet som valts.

En annan trevlig detalj är maskinerna som byter varv på rotationen med jämna mellanrum. Det ger ett snabbare och slätare torkresultat. Ett skrynkelskydd underlättar också efterarbetet med tvätten.

4. Att välja torktumlare

Ofta är det plånboken som styr valet av torktumlare. Med en tjock plånbok är det enkelt att hitta en bra tumlare som har det mesta vad gäller finesser. Men även den som inte har så mycket pengar att lägga kan hitta en bra maskin för lite pengar.

Rekommendationen är att då skippa de finesser som kommer med vissa tumlare. Det går att hitta högkvalitativa, men enklare modeller, som inte kostar så mycket pengar som håller minst lika länge som de mer avancerade modellerna.

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se