Badkar i gjutjärn med breda tassar

Badkar i gjutjärn med tassar

Vackert badkar i gjutjärn med tassar i retrostil.

Fram tills 1960-talet var det gjutjärn som gällde i badrumsvärlden. Om man inte hade ett badkar i trä förstås. Men då stod det mest utomhus. Det tunga och gedigna materialet gjutjärn har åter blivit populärt inom badrumsmodet.

Många av gjutjärnsbadkaren är mycket vackert designade och som material betraktat är det ett material som bokstavligen håller i längden.

1. Material och modeller

Ett gjutjärnsbadkar är ofta emaljerat med porslin. Det ger en robust och extremt solid konstruktion som är till för att hålla i längden. Den som väljer ett badkar i gjutjärn har ett badkar som håller så länge ägaren önskar behålla det. Och lite till.

Modellerna är ofta tidlösa och vackra, med tassar och mjuka kurvor. Men de kan också vara moderna och rena i linjerna, och vara självständiga enheter eller till för att byggas in. Gemensamt för de flesta badkar i gjutjärn är att de är av det något mer exklusiva slaget.

Färgerna kan variera i det oändliga egentligen, och i vissa fall går det till och med att beställa vilken färg insidan ska ha.

2. Tungt med badkar i gjutjärn

Ett badkar i gjutjärn är vackert och rejält. Men också väldigt tungt. Badkaret i sig väger över 100 kilo, och ibland en bra bit över. Det är inget som flyttas runt i första taget inte.

Det behövs flera man för att få in det i badrummet, och också ett golv som håller för tyngden. Det blir en enorm tyngd mot golvet med både kar och vatten.

För att hålla upp badkaret bör det förses med breda fötter. Totalvikten kan nämligen bli runt en fem hundra kilo.

3. Längre och behagligare bad

Ett badkar i gjutjärn känns ofta kallt när det inte är uppvärmt av det tappade vattnet. Det tar lite tid att få badkaret varmt också, vilket inte är så konstigt med tanke på den vikt av järn som ska värmas upp. Men, när det väl är varmt, håller det också värmen länge och väl.

Det gör att baden kan bli än längre och behagligare. En del tycker dock att det stumma materialet inte är fullt så behagligt som de mer elastiska materialen. Men därom tvista de lärde.

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se