You dont have javascript enabled! Please enable it! Silikonfog i badrum skyddar väggar och skarvar från fukt | dinbyggare.se

Silikonfog i badrum skyddar väggar och skarvar från fukt

Silikonfogning i badrum

Silikonfog är en speciell sorts fog som används i skarven mellan vägg och golv i ett kaklat eller stenbelagt badrum. Syftet är att ge ett snyggt avslut på ytskiktet och att skydda badrummets väggar från stora mängder fukt. Fogen ger ett bra skydd, men behöver bytas ut emellanåt.

1. Mjukfog/silikonfog

I hörn och i skarvar där sprickbildningar kan uppstå rekommenderas en mjukfog. Mjukfog är en typ av silikonfog, och den ska vara avpassad för våtrumsarbeten. Mjukfogen är elastisk även när den torkat och håller för rörelser i huset.

Mjukfogens vara eller inte vara är omdiskuterad i vissa kretsar. Vissa anser att det är ett sätt att dölja ett dåligt underarbete på och dåliga kakelskärningar.

Men i trähus och andra hus som rör sig, är det ett smart sätt att slippa sprickor i ytskiktet.

2. Innehåll

En silikonfog innehåller som namnet antyder silikon, vilket också ger den dess mjuka konsistens. I fogen finns också ofta antimögelmedel. Sådana silikonfogar möglar inte i första taget.

För att få fogen att fästa bättre i underlaget är det inte heller helt ovanligt att den innehåller ättikssyra. Det är praktiskt, men medför också ibland problem. All kakel och klinker håller inte för syror.

Om underlaget är någon form av sten, är det ofta mycket känsligt för syror. En vanlig fog håller i fem år eller så.

3. Syfte

Syftet med en silikonfog är att ge ett helt och snyggt ytskikt i badrummet. Fogen hindrar vatten från att rinna in genom skarven mellan kakelplattor och klinker, vilket kan göra att plattorna att lossna.

Det är värt att nämna att kakel och klinker, samt fogmassan emellan inte sig är ett tätskikt. Fukt tränger ner genom materialet.

Men större vattenmängder som kommer igenom ytan kan påverka kakelsättningen negativt. Det gäller både sprickor i kantfogar, fogar och i själva kaklet/klinkern.

4. Gammal silikonfog

Silikonfog är den del i badrummet som slits mest av tidens tand. De torkar ut och kan bli mögelangripna. Då går det ganska enkelt att byta ut dem, så att badrummet åter blir fräscht och snyggt.

Att byta silikonfog förlänger även kakel- och klinkerytans hållbarhet.

En silikonfog fästs i sidorna av skarven, inte i botten och måste vara hel för att den ska fungera som det är tänkt. När fogen är gammal ska hela silikonfogen skäras bort och ny sättas dit.

Var försiktig så att tätskiktet under inte skadas. Anlita alltid en fackman om du är osäker på hur du ska gå tillväga. Det lönar sig i längden och är rotavdragsgillt.

Regler kan ändras, så besök alltid Skatteverkets hemsida www.skatteverket.se där finns utförlig information om vilka tjänster som inbegrips i rot-avdraget.

Viktigt!

Nya materialbestämmelser, regler, rekommendationer och arbetsmetoder kommer ständigt. Kontakta därför alltid gällande branschorganisation/fackman innan du startar.

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se