Markiser – Tips när du ska välja markis

Markiser fungerar väldigt väl som solskydd och regnskydd till fönster och terrasser. En markis fungerar också bra för att bevara värmen på altanen när kvällen kommer. De förlänger därmed sommartillvaron på terrassen samtidigt som det ger valfrihet. Ute eller under tak – välj själv!

Markiser till fönster monterade på fasaden till en villa i en svensk småstad.

Markiser är funktionella solskydd och värmeskydd som dessutom pryder sitt hus. De kan användas som skydd för altaner, terrasser och fönster. Med en markis kan du själv välja och du vill sitta ute i det fria, eller vara skyddad av ett tak.

Markiser kommer i två olika modeller: raka fallarmsmarkiser och de så kallade korgmarkiserna. Korgmarkiser är markiser med en klassiskt böjd form. De passar utmärkt som solskydd till fönster och kan finnas som fast installation eller fällbar korg. Fallarmsmarkiserna är att rekommendera för altaner och terrasser.

Kvalitet på markiser

Kvaliteten på markisen är avgörande för hur länge den håller. Den svagaste delen på en markis är vikarmarna. Det är ytterst viktigt att de är stabila nog för den storlek som markisen har. Aluminiumprofiler med gjutna aluminiumkomponenter håller länge och är samtidigt lätta.

Om profilerna är tillverkade i plast är konstruktionen inte fullt lika hållbar. Själva duken är också mycket utsatt på en markis. Det vanligaste materialet är akryl, och det är en duk som håller länge. Den bleks inte av solen och har en impregnering som skyddar duken mot fukt och smuts. Det finns också markiser med en duk av polyester. Detta material är billigare, men bleks och slits å andra sidan mer än vad akrylen gör.

Många företag som specialiserat sig på markiser är medlemmar i Svenska Solskyddsförbundet. Dessa företag håller ofta hög kvalitet på sina produkter.

Smarta tillbehör till markisen

En markis kan fällas ut och rullas in allt efter behov och önskemål. I grundutförandet kommer markisen med en enkel vevfunktion för att reglera hur utfälld markisen är. Det kräver en del armkraft, särskilt om markisen är av det större slaget.

Därför är det populärt att köpa till en motor som driver själva markisen. Motorn kan sitta inomhus eller utomhus och vara manuellt eller automatiskt styrd. De mest avancerade automatiska styrningarna gör att markisen regleras allt efter solen, vädret och vinden.

Storlek på markiser

Det är viktigt att markisen har rätt storlek och längd för att fungera väl och pryda sin plats. Markisen kan inte vara hur lång som helst. Då mister konstruktionen sin stadga. Det är då bättre att ha två markiser bredvid varandra om altanen är riktigt bred.

Det kan vara lite knepigt att hitta rätt storlek, eftersom många tillverkare anger markisens bredd inklusive konstruktionen. Mät noggrant och räkna in konstruktionens bredd. De lite mer exklusiva markisförsäljarna erbjuder ofta ett gratis hembesök för att få rätt mått.

Montering av markiser

Det är viktigt att en markis sitter väl förankrad till väggen och att eventuell motor är monterad fackmässigt. Dörrar och fönster under markisen behöver ha fritt spelrum. Konsolen som markisen sitter i ska också ha rätt lutning, så att markisen fälls ut med en svag lutning nedåt.

I ett trähus ska markisen vara förankrad i regelverket för att hålla för väder och vind. Det kan vara värt att anlita en fackman för att montera markisen korrekt.

Användning och underhåll

När markisen inte används ska den vara i uppfällt läge. Kastvindar och slagregn kan annars förstöra markisen. Det gäller särskilt stora markiser till altan och terrass.

Det är också bra att ha ett skyddstak eller skyddskassett till markisen. Det gäller särskilt om husets tak inte ger skydd åt markisen i infällt läge.

Takskyddet skyddar både konstruktionen i sig och tyget, som lätt slits av regnet. Duken ska gärna rengöras någon eller några gånger per år. Använd ljummet vatten och diskmedel.

Torka av stativet någon gång per år och gå igenom konstruktionen för att se eventuellt slitage. Om duken är mycket sliten men konstruktionen håller måttet är det möjligt att byta ut markisväven.

Relaterade artiklar

Se alla trädgårdsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se