Välja köksgolv? Ett vackert golv gör köket

När du ska välja golv till köket finns det mycket att tänka på. Inte bara utseende och stil, utan även komfort, hållbarhet och skötsel spelar stor roll.

Kortversion

Det finns många material att välja mellan när det kommer till köksgolv. Trä, klinker, laminat och plastgolv. Alla har sina fördelar och nackdelar.

  • Klinkergolv är starka och vackra, lätta att rengöra men kan vara hårda att stå på. Vid val av ljusa fogar kan fläckar synas och kräva specialrengöring. Kan vara halt att gå på vid matspill och fukt. Kräver ofta installation av fackman. Läs mer om klinkergolvets fördelar och nackdelar här.
  • Massiva trägolv är vackra, mjuka att gå på och kan slipas om. Materialet har högre underhållskostnader. Kräver oftast installation av fackman. Läs mer om massiva trägolv här.
  • Laminatgolv är lätta att sköta och prisvärda. Normalhändig kan installera materialet. Läs mer om laminatgolv här.
  • Plastgolv (vinylgolv) är också lättskötta och finns i många färger och mönster. Plastgolv är relativt billiga i inköp och kan läggas in av normalhändiga. Kan skadas av vassa föremål, svårt att reparera vid skador. Läs mer om plastgolvets fördelar och nackdelar.
  • Överväg golvvärme det är härligt att ha i köket och kan också sänka energikostnaden. Men, isoleringen under golvet måste vara bra.
  • Färgen på golvet beror på din smak och ska passa med kökets stil och färg. Läs mer om färgval på golv här.
  • Det finns också andra material som betong, kork, gummi och linoleum som kan vara bra i köket. Läs mer om andra golvmaterial här.

Ett tips: I stora kök kan du använda olika färger eller mönster på golvet för att skapa liv och dimension.

  • Kom ihåg att mäta golvet innan du bestämmer dig, så du vet hur mycket material du behöver och hur mycket det kommer att kosta.

VISA MER

Köksgolv av trä i kök

Vackert köksgolv i trä.

Ett bra köksgolv ska enkelt kunna hantera daglig gångtrafik och vara enkelt att rengöra vid spill och fläckar. I den här artikeln utforskar vi olika alternativ för köksgolv – från klassiska trägolv och hållbara klinker till moderna laminat och praktiska plastgolv.

Ett köksgolv är så mycket mer än enbart ett vackert golv som matchar köksluckor och övrig inredning såsom bänkskivor och kakel mm. Valet av golv är avgörande eftersom det påverkar alla andra element i din design, från färgsättning till inredningsstil. Köksgolvet ska vara behagligt att gå på, lätt att sköta och beständigt nog att vara år efter år.

För vissa är valet av just köksgolv relativt enkelt. De vet precis vad de behöver. För andra är det betydligt svårare att planera köket och se helheten. Det finns nämligen mängder med olika alternativ i olika material att välja på, vart och ett erbjuder sina unika fördelar i praktisk användning och hållbarhet. Vart och ett av materialen har sina för- och nackdelar.

Olika typer av köksgolv

Klinkergolv i kök

Klinkergolv

Klinker är ett levande och vackert material som verkligen håller i längden. Eftersom varje klinkerplatta skiftar i färg på sitt eget unika vis, reflekterar golvet ljuset på ett mycket vackert sätt. Klinkergolv har många fördelar, såsom enkel rengöring. Leriga skor från barnen eller spill och stänk från matlagningen kan enkelt tas bort med en skurborste och ett milt rengöringsmedel, vilket gör golvet rent och fräscht igen.

När du väljer klinkergolv är det också viktigt att tänka på halksäkerhet, särskilt i en miljö som köket där spill kan vara vanligt. En aspekt att beakta är fogarna mellan klinkerplattorna, speciellt om de är ljusa, då fläckar kan synas tydligare. För att hantera detta kan ett specialrengöringsmedel behövas. Dessutom, om golvet utsätts för rörelse, kan det uppstå sprickor i fogar där smuts ansamlas.

Klinkergolv kan bli hala när de blir våta, därför kan en strukturerad yta på plattorna öka halksäkerheten och göra golvet säkrare. Denna egenskap är särskilt värdefull i kök där spill ofta sker.

Nackdelen med klinker, förutom priset på vissa modelltyper, är att klinkergolvet är helt stumt och kan vara obekvämt att stå på under längre perioder. Det kan, för den som är i köket ofta, leda till att man känner av rygg och knän. Därför är det en bra idé att lägga en mjuk matta över golvet på de ställen där du står mest om du väljer ett klinkergolv, vilket kan öka bekvämligheten avsevärt.

Trägolv i kök

Trägolv

Trägolv är mycket vackra och håller i längden tack vare att det går att slipa om dem när de blivit trista i ytan. Dessutom är trä ett mjukt material att gå på, vilket gör golvet till en favorit i köken, inte minst för att det hjälper till att minska bentrötthet vid längre perioder av stående arbete.

Laminatgolv i kök

Laminatgolv

Laminatgolv är lättskötta, vackra, prisvärda och lätta att lägga. De är utformade för att stå emot vardagens påfrestningar, som matspill, tappade bestick och slitage från husdjur och barn, utan att för den skull bli förstörda.

Ett bra laminatgolv tål till och med höga klackar och hårda slag. Det gör att många väljer just laminat som köksgolv. Idag är laminatgolven är dessutom förvillande lika genuina trägolv i utseendet, även om de inte åldras och känns som ett riktigt.

Fördelar med laminatgolv:

+ Slitstarka eftersom laminatgolv är tillverkade i flera lager av olika material med en kärna av träfiber. Slitstyrkan klassificeras i 6 klasser. Från AC1 till AC6. Där klass AC6 oftast används i offentliga miljöer.

+ Billiga och lätta att lägga eftersom de flesta laminatgolv har klickfunktion.

+ Bra miljöval eftersom de flesta golvtillverkarna har miljön i åtanke vid tillverkningen.

Nackdelar med laminatgolv:

– Känsliga för vattenskador eftersom svaga punkten är att vatten och fukt kan tränga ner i fogarna mellan laminatskivorna. Så använd aldrig en blöt trasa utan endast en lätt fuktad trasa när du rengör ett laminatgolv.

– Kan inte slipas eftersom det oftast bara finns en kärna av trä som är väldigt tunn och i vissa fall består ytan av en tryckt dekorplast.

– Stora kvalitetsskillnader mellan budget- och kvalitetsgolv. Saknar golvet certifiering eller har kortare garantitid kan det vara en indikation på sämre kvalitet. Ett lågt pris behöver dock inte alltid innebära dålig kvalitet, men var vaksam vid lägre pris. Tunnare laminatgolv under 7mm kan också vara en indikation på sämre kvalitet. Ett mindre realistiskt utseende och ett mer “plastigt” utseende på golvytan kan också vara en indikation på sämre kvalitet.

Plastgolv i kök

Plastgolv

Plastgolvet är lättskött som köksgolv och kommer i en mängd mönster och färger. Det är ett prisvärt alternativ för den som tycker om lek och bus i alla dess former, både i design och i livet i sig. Plasten är mycket tålig för nedsmutsning. Ett plastgolv med en härlig färg kan lätta upp ett annars minimalistiskt eller tråkigt kök.

När du väljer ditt golv, kom ihåg att vissa material, som klinker, ofta kräver professionell installation, vilket kan påverka den totala kostnaden. Å andra sidan kan vissa material som plastgolv vara enklare att lägga på egen hand, vilket kan vara ett mer kostnadseffektivt alternativ.

Fördelar med plastgolv:

+ Lågt inköpspris
+ Finns i en mängd vackra stilar och efterliknar en mängd andra exklusiva golv material.
+ Den normalhändiga kan installera ett plastgolv.

Nackdelar med plastgolv:

– Inte lika starkt som t ex trä och klinker.
– Kan skadas av vassa föremål.
– Kan även skadas av indraget grus under fötterna när barnen springer in med skorna om detta får ligga kvar och dras runt.
– Svårt att reparera vid skador vilket kan leda till att du får byta ut hela golvet.

Golvvärme i kök

Golvvärme är en härlig lyx i köket. Det kan också få ner energiförbrukningen i huset. Med varma golv känns ett rum faktiskt varmare än vad det är. Däremot måste isoleringen under golvet vara tillräckligt bra för att golvvärmen ska ge bra effekt. Planerna för golvvärme behöver göras i samband med att det nya köksgolvet läggs.

Färgen på golvet

Färgen på köksgolvet är helt klart en smaksak. Den som har ett helt vitt kök kanske vill ha en varm, lite mörkare, färg på golvet för att kompensera och ge djup och lugn. Å andra sidan kan ett kök som har mörka luckor lättas upp med ett ljusare köksgolv.

Grått och vitt kan matchas med härliga färger och den som blivit förälskad i sina vackra bänkskivor kan låta det materialet även dominera på golvet. Det är viktigt att se till att golvet inte bara är estetiskt tilltalande utan också kompletterar resten av köksinredningen i stil och färg.

Andra golvmaterial som passar kök

Betong, kork, gummi, linoleum och de nyare kompositgolven är också mycket lämpliga att använda sig av i köket. De ger alla sin karaktär och känsla åt köket.

Den som vill ha ett lite annorlunda men ändå rustikt och hållbart kök får gärna kika lite extra på dessa företrädesvis naturliga material. När det gäller valet av betong är det dock viktigt att titta lite extra på undergolvets bärförmåga. Det kan behövas stöttas upp, då betong är ett mycket tungt material.

Tips för köksgolv!

det stora köket kan ytorna verka kala med en och samma golvfärg. Ett användbart tips är att definiera upp golvet med hjälp av ett mönster för att skapa mer liv och dimension. Det kan handla om att markera en yta från en annan med olika färger, eller en bård. Det går också att välja olika typer av golv för olika områden i köket, vilket kan bidra till kökets estetiska uttryck och funktionalitet.

Mät golvet

Innan du bestämmer dig för ett golv, är det klokt att först mäta golvytan för att få en uppfattning om hur många kvadratmeter material du behöver. Detta hjälper dig inte bara att planera layouten utan även att hålla koll på kostnaden för golvmaterialet.

Artikeln uppdaterad: 2023-12-28

Relaterade golvartiklar

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se