Pelletsvärme – tips inför valet

Pelletsvärme i pelletspanna

Det finns många alternativ för pelletseldning, från tillskottsvärme i kakelugnen till moderna pelletsanläggningar som kräver liten tillsyn.

När man väljer pelletsvärme bör man fundera på investeringskostnaden, hur mycket tid man är beredd att lägga på tillsyn och om huset har haft andra system för uppvärmning tidigare. Oljeeldningen minskar i Sverige. En anledning är att oljepriset stigit, men också att pelletseldning har slagit igenom som ett billigare eller miljövänligare alternativ.

Pelletspannan värmer liksom vedeldning och oljeeldning vatten till radiatorer, golvvärme och varmvatten. Pellets är dock billigare än olja och bekvämare än ved eftersom pannan kan matas automatiskt.

Pellets är det en förnybar energikälla eftersom de pressas av biomassa, ofta sågspån från svensk skogsindustri. Eftersom kvaliteten är jämnare än för ved ger det en effektivare förbränning, vilket gör att utsläppen i många fall blir betydligt mindre. Likheterna gör att det är möjligt att till en mindre kostnad konvertera oljepannan med en ny brännare. Men på lång sikt kan det vara värt att överväga installationen av en speciell pelletspanna.

Brinnande pellets i en pelletspanna

Det är dyrare men man får effektivare förbränning och bättre system för uraskning som gör att det krävs mindre tillsyn. Effektivast är pannor med aktiv styrning som kan anpassa förbränningen till pelletskvalitén.

Man bör titta till sin pelletsanläggning en gång per vecka och aska ur och sota en gång i veckan. Därför det kan vara bra att ha något annat alternativ för uppvärmning om man vill kunna resa på längre resor.

En pelletspanna som är dimensionerad för de allra kallaste vinterdagarna blir också ineffektiv på sommaren då den mest värmer varmvattnet. Då kan man komplettera med ackumulatortank och elpatron, eller elpanna för varmvattenproduktion under sommaren. Eller varför inte värma varmvattnet med solceller under sommaren?

Det finns också pelletskaminer som värmer med cirkulerande varmluft. Bränslet fylls på en gång per dygn och matas sedan automatiskt in i kaminen. Detta vara ett alternativ för den som har direktverkande el och vill minska sin elförbrukning. En pelletskamin kan ofta ersätta 70 procent av elvärmebehovet.

Man kan till och med elda pellets i en pelletskorg i sin braskamin eller kakelugn. Det ger energieffektiv värme med mindre aska än ved. Det är dock viktigt att all pellets får brinna ut innan man fyller på mer.

Fördelar med pelletsvärme

+ Billigare och miljövänligare än oljeeldning

+ Finns många alternativ som gör att pelletseldning går bra att kombinera med andra energislag.

Nackdelar med pelletsvärme

– Kräver en del tillsyn

– Kan vara oekonomiskt på sommaren då anläggningen helt enkelt producerar för mycket värme

Relaterade artiklar

Se alla energi & värmeartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se